ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


30. "Οι Εφτά Νάνοι Στο S/s Cyrenia" ... από τον Θάνο Μ. (*)
839 αναγνώστες
Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2007
16:02

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ή ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΗΘΙΚΗ ? (μέρος 7ο)

Εξετάσαμε προχθές (στο Άρθρο 28.) την Κατηγορία συμπεριφορών την οποία ορίσαμε ως Ανήθικες. Είχαμε όμως προμετρήσει εκεί τρεις (3) κατηγορίες (συμπεριφορών Οργανισμών προς τους Συμμετόχους τους). Θα εξετάσουμε σήμερα τη δεύτερη.

Κατηγορία συπεριφορών Ουδέτερες = Αδιαφορία για Συνεταίρους / Μικρομετόχους. Άθλιες συνθήκες Εργαζομένων σε υπερπόντιες θυγατρικές με τη δικαιολογία, ότι εκεί έτσι είναι ο νόμος και τον σεβόμαστε. Προϊόντα τα οποία είναι εντός προδιαγραφών πλην όμως δεν παύουν να εγκυμονούν γνωστούς κινδύνους για τους Πελάτες / Καταναλωτές. Αδιαφορία για τις επιπτώσεις της δεσπόζουσας θέσης εις βάρος Προμηθευτών ή Ανταγωνιστών. Τυπική - οριακή συμμόρφωση ως προς τις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις και μη αναγνώριση επιπτώσεων οι οποίες δεν παύουν να εγκυμονούν γνωστούς κινδύνους για το Περιβάλλον. Απομόνωση - παγερή αδιαφορία για τις σχέσεις με άλλους συγγενείς Οργανισμούς, το Κράτος και την Κοινωνία.

Τι κοινό έχουν όλα τα παραπάνω παραδείγματα ? Μα είναι ΝΟΜΙΜΑ ! Απλώς Νόμιμα δηλαδή, ακόμη και εάν τα περισσότερα με την άλλη  προσέγγιση είναι Ανήθικα. Όμως και εδώ ο γράφων θεωρεί την ηθική προσέγγιση περιττή. Το πραγματικό πρόβλημα για όλους τους Συμμετόχους είναι η κοντόφθαλμη - αδιέξοδη στρατηγική των παραπάνω Οργανισμών. "Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά" και οι Οργανισμοί θα τιμωρηθούν. Όμως είτε στο τέλος, είτε στο μεταξύ, όλοι οι Συμμέτοχοι θα υποστούν ή υφίστανται ήδη τις δυσμενείς επιπτώσεις !

Είναι προφανές, ότι την τρίτη κατηγορία δεν θα την εξετάσουμε συνοπτικά. Αποτελεί το κύριο θέμα της αρθογραφίας στο blog ! Είναι το ταξίδι στη Κοινωνική & Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα, στα πλαίσια της Αριστείας γενικώτερα. Είναι το δύσβατο Φωτεινό Μονοπάτι, το οποίο προτείνει και όπου σας προσκαλεί ο γράφων.

Στα δύο επόμενα άρθρα θα επιχειρήσουμε την ανακεφαλαίωση της τρέχουσας πρώτης - εισαγωγικής ενότητας και θα ανασκοπήσουμε τις απόψεις οι οποίες κατετέθησαν για το Quiz 3. Έχετε ακόμη και σήμερα την ευκαιρία να απαντήσετε. Σημαντική βοήθεια ίσως προσφέρει η απάντηση (στο πεδίο του χθεσινού Άρθρου 29.) του νέου φίλου "Γεωργίου του εσχάτου". ( οι έσχατοι έσσονται πρώτοι ?, ή είχε διαβάσει επιμελώς τα ΣΟΣ ?)

 

(*) "είναι κάτι πιο βαθύ που με λερώνει..."

...εξαιρετική επίσης η version της Χαρούλας, προτιμώ όμως αυτή...

http://www.youtube.com/watch?v=GtAGYnVTBcA&mode=related&search=Haris%20Papadopoulos%20Vasilis%20Lekkas%20Nikos%20Kavvadias%20Ernesto%20Che%20Guevara%20%CE%A7%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82%20%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82%20%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%82%20%CE%9B%CE%AD%CE%BA%CE%BA%CE%B1%CF%82%20%CE%A4%CF%83%CE%B5%20%CE%93%CE%BA%CE%B5%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%B1

Σχόλια

18/10 18:15  piggy
Eξαιρετικο τραγουδι απο τα πιο αγαπημενα μου και ενας απο τους καλυτερους δισκους οι γραμμες των οριζοντων για μενα ο καλυτερος ελληνικος δισκος.ασχολουμαι με τον στιχο και εχω γραμμενα αρκετα κοματια που σε οποιον τα εχω δειξει ακουσα τα καλυτερα σχολια.ομως στην ελλαδα ολοι εχουνε τον κυκλο τους και τις κλικες τους αν δεν εχεις καποιον γνωστο τιποτα δεν προκειτε να δει το φως δεν πειραζει τα κραταμε για τον εαυτο μας. και ετσι επιβιωνουν τα σκουπιδια
18/10 18:20  piggy
Αυτη η εκτελεση του τραγουδιου ειναι απο το περιοδικο μετρο και ειχα παρει το τευχος αυτο μαζι με το μουσικο dvd δωρο.καταπληκτικο.δες ενα τραγουδι που εγραψα στο φορουμ αν θες στο αντιγραφω και στο στελνω
18/10 19:01  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Φίλτατε piggy, σ'ευχαριστώ. Κατάθεση ψυχής είναι (μεταξύ άλλων) τα μπλόκια : "Ξημερώματα στο δρόμο ρίχνω πετονιά, πιάνω τον εαυτό μου και χάνω το μυαλό μου".(ανάρτηση προσεχώς).
Περιμένω στο mail μου το τραγούδι σου ! Και πούσαι... τη κάβα στη Νάουσα "σκέτη" ξέχνα την. Bistrot με μουσική θα στήσουμε !
18/10 20:24  piggy
Στο εστειλα καλο σου βραδυ
19/10 01:38  Γεώργιος ο έσχατος
Φίλτατε Προμηθεύ,
Εις το περί προταχθέν ερώτημα περί του τις εστι ανήθικος και τις ουδέτερος συμπεριφορά επιθυμώ να αναφέρω τα εξής, Πολύ φοβούμαι ότι η ουδετερότης ομοιάζει με κοράσιον διακορευθέν εις τα εν αγροίς Διονύσια ποικιλοτρόπως ουχί όμως βασικώ τω τροπω, το οποίον αμα τη επιστροφή του εις το αστυ διακηρύσσει την παρθενίαν του.
Ή παρά τοις Λατίνοις «η σύζυγος του Καίσαρος δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται».
Εφ' ώ και αναμένω την τρίτην κατηγορίαν ίνα κατανοήσωμεν την εξ επιλογής εταιρικήν κοινωνικήν υπευθυνότητα ειδ΄άλλως ομιλούμε περί εταίρας και ουχί περί εταιρίας.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις