ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


29. "Έτσι Κι' Αλλοιώς" ... από τον Γ. ΚΟΤΣΙΡΑ (*)
931 αναγνώστες
Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2007
17:46

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ή ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΗΘΙΚΗ ? (μέρος 6ο)

Εξετάσαμε χθές (στο Άρθρο 28.) την Κατηγορία συπεριφορών την οποία ορίσαμε ως Ανήθικες. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα, ότι επειδή οι συμπεριφορές και πρακτικές αυτές είναι παράνομες, ΔΕΝ απασχολούν καν την προσέγγιση της Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας.

Όμως υπάρχουν !  Αναδύονται λοιπόν ερωτήματα : Ποιός ευθύνεται  ? και τι πρέπει να κάνουμε ?

Το ερώτημα : Ποιός ευθύνεται, ο γράφων το θεωρεί άσχετο, έως παραπλανητικό. Η Συστημική προσέγγιση της οποίας είναι οπαδός ( στην Ποιότητα - Περιβαλλοντική Διαχείριση - Υγεία και Ασφάλεια - Κ. και Π. Υπευθυνότητα - Αριστεία...) δεν ασχολείται με το ποιος ?, αλλά με το γιατί ? Όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, θα εξετάσουμε τη μέθοδο άναζήτησης της "ρίζας του κακού" (= Root - Cause Analysis), η οποία είναι άλλο ένα θεμελιώδες εργαλείο. Να σημειώσουμε συνοπτικώς εδώ, ότι η μέθοδος αυτή απαιτεί να αναρωτηθούμε τουλάχιστον πέντε (5) φορές ΓΙΑΤΙ ? Το τελικό συμπέρασμα συνήθως επιφυλάσσει εκπλήξεις : Οι νομικές ή κανονιστικές διατάξεις είναι πιθανόν ανεφάρμοστες :

  • Δεν προβλέπονται καν οι διαδικασίες εφαρμογής τους.
  • Δεν προβλέπονται οι πόροι, ώστε να εφαρμόζονται οι έλεγχοι.
  • Οι ποινές ή / και η πιθανότητα επιβολής τους ωχριούν σε συγκριση με τα πραγματοποιούμενα παράνομα κέρδη.
  • Είναι πίσω από τίς τρέχουσες ανάγκες - πραγματικότητα.
  • Είναι μπροστά ή σε διάσταση από το αίσθημα δικαίου της Κοινωνίας (καλώς ή κακώς πλήν όμως... επί της ουσίας - πραγματικότητας).
  • Ότι άλλο βάζει ο νους μας..... 

Το ερώτημα : Τι πρέπει να κάνουμε, ο γράφων το θεωρεί κρίσιμο πλην όμως άσχετο, με την προσέγγιση της Κ. και Π. Υπευθυνότητας. Αποτελεί προνομιακό πεδίο ατομικής ή / και συλλογικής δράσης. Θα ασχοληθούμε, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Να σημειώσουμε μόνον εδώ, ότι ακολουθεί προφανώς την παραπάνω διερεύνηση του γιατί ? και όχι την δυστυχώς προνομιακή - επικρατουσα ( λαϊκίστικη - τηλεοπτική - κατάπτυστη - και ότι άλλο...) του ποιος ?

 

(*)  πρώτα οι στίχοι του Ισαάκ Σούση και έπεται η ερμηνεία

http://www.youtube.com/watch?v=5zH6ztn9R30&mode=related&search=

Σχόλια

17/10 17:54  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Κι αυτό το άσμα καλλιστον.
17/10 18:00  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ειδικώς από εσας φίλτατε Θρασύβουλε αναμένω τοποθέτηση επί του Quiz 3 !
17/10 18:32  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Εννοειτε την σχέσιν ποινών/κερδών?
17/10 18:41  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
To Quiz 3 του Άρθρου 27. αφορά στην Αξιόλογηση - Βαθμολόγηση των εταιριών X, Y, Z, γιά την ίδια δράση. Μέ όρους "Κοινωνικής και Περιβαλλόντικής Υπευθύνοτητας" και ουχί "Ηθικής".
17/10 19:00  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χ --->α
υ ---> β
κι όσο για τη ζ --> φ
17/10 20:44  Goldmine
Aγαπημένος ο Κότσιρας, δάσκαλε και το τραγούδι σπέσιαλ, ανακηρύσσεται σε top τραγούδι της εβδομάδας! Μπράβο σας.
18/10 15:47  Γεώργιος ο έσχατος
Χαίρετε φίλτατε Προμηθεύ
Απαντών εις το δόλιον ερώτημά σας διατυπώνω την άποψιν ότι η παραγωγός των ναρκών εταιρία, αύτη εστί αξία του επαίνου και του κότινου. Ισχυρίζομαι δε τούτο θεωρών ως έγκυρα τα κρι΄τηρια τα οποία υμείς θέσατε είς εν τω παρελθόνι παρελθόντι χρόνω γεγραμμένα σας ήτοι την δεκάτη τρίτη τρέχοντος με επικεφαλίδα "τι ζητάω " παραπέμποντας εις το γνωστό ασματιον αοιδού τινος ονόνατι Λαυρεντίου. Εκεί εστι καταγεγραμμένον "με πρώτη φροντίδα για όσους Συμμετόχους επηρεάζονται με αρνητικό Ισοζύγιο"
Πλην πράττουσα τοιοτοτρόπως η εταιρία ταύτη εν δυνάμει καθίσταται αρωγός των προσπαθειών περί ηθικής καταδίκης της χρήσεως ναρκών, διατρέχουσα τον κίνδυνον να εισαχθεί ψήφισμα εις το οικουμενικόν βουλευτήριον περαίνον την χρήσιν ναρκών. Οπερ εδει δείξαι! Το παράδειγμά σας θα ετύγχανε της αναγνωρίσεως σοφιστών τινών ουχί όμως του κατέχοντοσ τον κοινόν νουν ανθρώπων, ει μη εστί παιδαγωγικόν εργαλείον αναδεικνύοντάς σε εις διδάσκαλον. Ευελπιστώ όπως τύχω της προσοχής σας.
Γεώργιος ο έσχατος
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις