ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


206. " Rainin In Paradize" ...από το MANU C. (*)
712 αναγνώστες
Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2008
18:15
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM Excellence Model (μέρος 29ο) 
 
Η δομή του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Αριστείας (18)
 
Από το επόμενο άρθρο θα εισέλθουμε στα τέσσερα τελευταία Κριτήρια – Πεδία Αριστείας τα οποία συγκροτούν την ενότητα "Αποτελεσμάτων". Η δομή τους διαφέρει από τα προηγούμενα της ενότητας "Δυνάμεων Επίτευξης", τα οποία είχαν τέσσερα ή και πέντε υποκριτήρια.
Τα επόμενα τρία κριτήρια έχουν μόνο δύο υποκριτήρια το καθένα. (Το ίδιο συμβαίνει και με το τελευταίο κριτήριο, το οποίο θα αναλύσουμε χωριστά).   
 
Ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε την κοινή λογική τους, επισημαίνοντας ότι πλέον μετράμε αποτελέσματα :
  • Υποκριτήρια «τύπου» α : Μετρήσεις Αντίληψης
  • Υποκριτήρια «τύπου» β : Δείκτες (μετρήσεις) Απόδοσης.
Οι Μετρήσεις Αντίληψης ( Perception Measures) αποτυπώνουν την εικόνα για τον οργανισμό, την οποία έχουν οι πελάτες, οι άνθρωποί του και η κοινωνία. Προκύπτουν με χρήση όλων των γνωστών μεθόδων και εργαλείων της «Έρευνας Αγοράς».
Οι Δείκτες Απόδοσης ( Performance Indicators) επιλέγονται και χρησιμοποιούνται εσωτερικά στον οργανισμό, ώστε να γίνεται κατανοητή, να προβλέπεται και να βελτιώνεται η απόδοση του και να προβλέπεται η εξέλιξη της αντίληψης την οποία έχουν οι πελάτες, οι άνθρωποί του και η κοινωνία.
Θα δούμε παραδείγματα στα αντίστοιχα κριτήρια. Ένα απλό παράδειγμα μόνο για να γίνει κατανοητή η διαφορά των υποκριτηρίων «τύπου» β, τα οποία (παρά την ονομασία τους …) είναι μάλλον ενδείξεις πρόβλεψης (leading indicators) και των «τύπου» α  τα οποία (και πάλι παρά την ονομασία τους) είναι μάλλον απολογιστική καταγραφή (lagging indicators).
o       Ας υποθέσουμε ότι ο (εσωτερικός - εβδομαδιαίος) Δείκτης Παραπόνων Πελατών (β) επιδεινώνεται (και δεν χτυπάει το καμπανάκι για δράσεις βελτίωσης…) Τι περιμένετε να συμβεί στην (εξωτερική – ετήσια) Έρευνα Ικανοποίησης Πελατών (α) ?
o       Ας γράψουμε (εντελώς χονδρικά) και το χρηματιστηριακό ανάλογο : Εάν οι προβλέψεις κερδών αναθεωρούνται προς το χειρότερο (β) τι περιμένετε να συμβεί στην τιμή (α) της μετοχής ?     

 

(*)... Παγκόσμιος ημέρα για τους Πρόσφυγες σήμερα … έχω και άλλη φορά εκφράσει την αμήχανη άποψή μου περί της αποτελεσματικότητας αυτών των επετειακών /επαιτικών δράσεων… 

 

(**)... Ως προς τη Μαρσίλια οδεύουμε μάλλον προς στατιστική βεβαιότητα… σε αναμονή και των ενδείξεων εκ Παρισίων…

Σχόλια

20/06 18:27  Yannis K.
Φοβερο το ασμα, τα χρωματα, τα μηνυματα, η δυναμικη, ο καινουριος κοσμος που ερχεται.

Τριανταφυλλε, γιατι βιαστηκες να χαρακτηρισεις τη συγκεκριμενη μερα επαιτειακη. Που ειναι η επετειος? Μια καθημερινοτητα ειναι. Και η οποια αφυπνιση καλοδεχουμενη γιατι κατι εχει να πει.

Τυχερουλα... φτου φτου φτου...μη σε ματιασω με τη ζηλεια μου.
20/06 18:41  pol
Ακόμα και το ξερίζωμα της καρδιάς και των αισθημάτων του πρόσφυγα το καταντήσαμε επετειακό ευχολόγιο!
Η ποιήτρια σωστά το εκφράζει:<<Ο Χριστός μίλησε για χιτώνες όχι για κοστούμια>>.
20/06 19:02  Yannis K.
Αφιερωμενο απο ενα προσφυγακι

www.youtube.com/watch?v=p7vouq7D-Jk
20/06 19:16  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Αντιγράφω από τις πληροφορίες για το βιδεάκιο του Yanni
Composer: Mikis Theodorakis / Lyrics: Errikos Thalassinos. Part of a concert held in the ancient theater of Delphi (June, 2001), on the 50th anniversary of the establishment of the United Nations High Commission for Refugees.
Αμήχανος έγραψα... προφανώς "κάθε αφύπνιση καλοδεχούμενη"...
Στο μυαλό μου όμως έχω την εφιαλτική εικόνα - <ΣΗΜΕΡΑ> - προτού το (όποιο και όπου) "Λιμενικό" ξαναπετάξει τους προσφυγες στη θάλασσα, να τους επιβάλλει και την ταλαιπωρία ν'ακούσουν και τον δεκάρικο από τον (όποιο και όπου) Νομάρχη...
20/06 19:28  Bluesman
Και που να είναι και ο νομάρχης ο βαρβάτος, ο ζορό, αυτός κι αν είναι νομάρχης...
20/06 19:30  evie
5* Έχει πολύ πόνο το θέμα της προσφυγιάς. Χτες είδα ένα ντοκυμαντέρ αναφορά στον αγώνα επιβίωσης των ρόμανς σε μιά γειτονική μας χώρα. Απάνθρωπες συνθήκες.
20/06 19:39  Bluesman
Τριαντάφυλλε μου επιτρέπετε...
www.youtube.com/watch?v=TvUs5ugUcQk&amp;feature=related
...δεν ξέρω πως μου ήρθε...
20/06 19:54  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
@Bluesman
1. Τι πάει να πεί "μου επιτρέπετε"... θεϊκό !.. Με την άδειά σας το "αποθησαυρίζω" για να το "προσφέρω" την ημέρα της ονομαστικής μου εορτής. (Ημιεπαγγελματίας εσείς μας ΛΕΙΠΕΤΕ, στους εδώ ερασιτέχνες).
2. "Τα Νερά του Τριαντάφυλλου" έτσι σας ήλθε... και δεν χρειάζεται καν να γνωματεύσει ο U...
20/06 20:13  Bluesman
Ερασιτέχνης φυσικά και εγώ, δεν ξέρετε πως το χαίρομαι όταν επικοινωνούμε ακούγοντας απλά ένα τραγούδι... είναι σαν να γνωριζόμαστε...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις