ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


205. "Don't Cry For Me Argentina" ...από τη SINEAD O'C. (*)
728 αναγνώστες
Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2008
20:27
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM Excellence Model (μέρος 28ο) 
 
Η δομή του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Αριστείας (17)
 
Η δομή του σημερινού άρθρου για το πέμπτο – κομβικό - από τα εννέα (9) Κριτήρια – Πεδία Αριστείας - ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ - θα είναι διαφορετική από αυτή που ακολουθήσαμε στα προηγούμενα. Το τρίτο άρθρο για κάθε κριτήριο τεκμηρίωνε τη διάχυση των Αρχών σε αυτό με βάση τα παραδείγματα. Θεωρώ ότι αυτό το εμπεδώσαμε
 

Ας ανιχνεύσουμε λοιπόν την ιδιαιτερότητα αυτού του Κριτηρίου - συνδετικού κρίκου - μεταξύ "Δυνάμεων Επίτευξης και "Αποτελεσμάτων". Το μοντέλο Αριστείας EFQM προδιαγράφει, με αυξημένο συντελεστή βαρύτητας την αναγκαιότητα Συστημικής Προσέγγισης.

Δεν απαιτεί την Πιστοποίηση του Οργανισμού συμφώνως με κάποια Πρότυπα. Εστιάζει στην ουσιαστική, συνειδητή και ειλικρινή λειτουργία του βασισμένη σε αποτελεσματικές Διεργασίες ( άλλωστε η Toyoda ΔΕΝ είναι καν πιστοποιημένη Για την Ποιότητα,.. προς τι ? "έχει πέσει στο βαρέλι μικρή").

Όμως "Toyoda και γιεννιέσαι ΚΑΙ γίνεσαι !" Επομένως σημαντική βοήθεια προσφέρει η ουσιαστική υιοθέτηση (και όχι μαρκετομαϊμουδιάρικη "πιστοποίηση") Προτύπων ως εργαλείων διαχείρισης και βελτίωσης :

  • Άρθρα 34. ~ 41. "Συστημική Προσέγγιση- ή Χύμα στο κύμα ?"
  • Άρθρα 42. ~ 60. "Διαχείριση για την Ποιότητα"
  • Άρθρα 61. ~ 71. "Διαχείριση για την Υγεία και Ασφάλεια"
  • Άρθρα 72. ~ 93. "Διαχείριση για το Περιβάλλον"

Ενδεικτικώς και όχι μόνο !...

 

(*)... αποχαιρετισμός σε μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του "χώρου"... πολλούς βοήθησε, πολλαπλασίους προσέβαλλε... με το γράφοντα, ως γνωστόν υπήρχε ισορροπία τρόμου και συναίνεσης... Παραμένω υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης στον ιστόκοσμο, ακόμη και της πλέον ακραίας... αποδοκιμάζω όμως τη δυσφήμιση επωνύμων στο κρίσιμο πεδίο της επαγγελματικής τους ενασχόλησης, πολύ περισσότερο της επαγγελματικής τους ηθικής... Γράφω επωνύμως,.. εάν οιοσδήποτε με χαρακτηρίσει κιρίζι και χρηματιστηριακό αναλυτή του κώλου δεν έχω πρόβλημα... εάν ισχυρισθεί όμως ότι "ό τάδε σταθμός του Μετρό έχει γίνει στο πόδι και είναι επικίνδυνος" τα πράγματα σοβαρεύουν... πολύ περισσότερο έαν αφήσει υπόνοιες για "παρενόχληση των Σπουδαστριών μου"... Δεν έχω ποτέ προσφύγει σε Δικαστήριο,.. με το χέρι στην καρδιά... το αποδοκιμάζω... θα το έκανα σε ακραίες συνθήκες ?... Έχω εμπιστοσύνη στην αυτορρύθμιση...

 

(**)... Πλην του πατριώτ', ουδείς/μία άλλος/η ανεγνώρισε εαυτόν/ ην στο χθεσινο βιδεάκιο ή πρόεβαλλε τεκμηριώμενη ένσταση... ούτε καν ο φίλτατος Μαρίνης, ο πλέον αναγνωρίσιμος... Η "αιμοβόρος" είχε παρεμβάλλει και παγίδα περί Βερσαλλιών,.. Στη Μαρσίλια και τους δρόμους της αναφερόντουσαν οι στίχοι... ίνα εξορκίσει την αυριανή τηλεφωνική συνέντευξη - <ανάκριση> για την αποδοχή της (ή όχι) στο <εκεί> Μεταπτυχιακό... 

 

    

Σχόλια

19/06 20:32  Yannis K.
H τοποθετηση σου με βρισκει συμφωνο.
Κατι αλλα με αφηνουν ... αφωνο.
19/06 21:53  Κλεάνθης
Τα σέβη μου και από κοντά!
19/06 22:01  PREMIUM
Κάτσε στ΄αυγά σ' κορίτσιμ'...

Του χρόνου θάναι "λεύτερους" και ο λεγάμενους για να...γνωριστείτε !
19/06 22:02  cormorano

Καλησπέρα σε όλους !
5 *
Τα σχόλια είναι περιτά...!
19/06 22:05  jgeorgiou
καλησπερα... παντοτε αναγνωστης απλα συνηθως σιωπηλός
19/06 22:44  evie
5*
Εύχομαι τα καλύτερα αύριο στη συνέντευξη.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις