ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


28. "Miss Sarajevo" ...των U2 από τον L. PAVAROTTI (*)
707 αναγνώστες
Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2007
13:21

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ή ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΗΘΙΚΗ ? (μέρος 5ο)

Ζητώ συγνώμη για τη χθεσινή μου απουσία (εξετάσεις στο ΕΜΠ : διαδικασία όπου ο διδάσκων κατά βάση κρίνεται και αξιολογείται και λιγότερο οι εξεταζόμενοι), τη στιγμή μάλιστα που το blog εόρταζε νέο ρεκορ αναγνώσεων (>100 στο Άρθρο 27.), όπου επιπλέον έχει κατατεθεί πλούσιος προβληματισμός από φίλους, τους οπόιους ευχαριστώ.

Οι παρεμβάσεις μου δίνουν την ευκαιρία να διευκρινήσω τα παρακάτω, τα οποία γενικώτερα πρεσβεύω και ακολουθώ, προφανώς δε ισχύουν εδώ :

  • Αρχή "άκουε και ερεύνα" . Αποτελεί ένα από τα θεμέλια του Gemba Gentashu (βλέπε Άρθρο 18.). Δεν έχει καν νόημα η προσπάθεια να "ξεκουνηθείς" και να συνομιλήσης με τους Συμμετόχους σου, εάν δεν έχεις την πρόθεση να καταβάλλεις κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ακούσεις τις απόψεις τους, να κατανοήσεις τις απορίες τους και να δεχθείς τις αντιρρήσεις και ενστάσεις τους.
  •  Αρχή της "συναίνεσης". Ουδεμία άποψη ή διαφορετική προσέγγιση θεωρείται εχθρική και στόχος προς απόρριψη ή και συντριβή. Ο ειλικρινής διάλογος προσφέρει σε όλους τους συμμετέχοντες (και σε όλους τους ακροατές - αναγνώστες). Σε πρώτο στάδιο ξεκαθαρίζει, ότι όλοι αναφερόμαστε στο ίδιο ζήτημα ! Σε δεύτερο ότι καταγράφονται κατά το δυνατόν όλες οι  οπτικές γωνίες. Τέλος προκαλεί  αναθεώρηση των αρχικών απόψεων και σχετικές μετακινήσεις, ώστε να επιτευχθεί συναίνεση σε ένα σύνολο κοινά αποδεκτών συμπερασμάτων και όχι δια της εξουθένωσης ή των συμβιβασμών ταύτιση.

Η μελέτη περίπτωσης στο Quiz 3 επιλέχθηκε συνειδητά να είναι ακραία και προκλητική. Όσο μεγαλύτερη είναι η αρχική απόσταση των απόψεων, τόσο ευτυχέστερη είναι η κατάληξη της διαδικασίας διαλόγου και επίτευξης συναίνεσης. Επ' αυτών θα συζητήσουμε συντόμως με την ελπίδα, ότι θα ξεκινήσει νέος κύκλος τοποθετήσεων, προς το παρόν πρόσθετες παρεμβάσεις είναι ακόμη επιθυμητές.

Ας προχωρήσουμε με τα τελευταία στοιχεία αντιπαράθεσης των δύο προσεγγίσεων : Ηθικής και Κ.Π. Υπεύθυνης : Εάν κατατάξουμε τις συμπεριφορές Οργανισμών προς τους Συμμετόχους τους και τα ζητήματα τα οποία προκύπτουν από αυτές θα προκύψουν 3 κατηγορίες, θα εξετάσουμε σήμερα την πρώτη.

Κατηγορία συπεριφορών Ανήθικες = Εξαπάτηση Συνεταίρων / Μικρομετόχων. Καταπάτηση δικαιωμάτων Εργαζομένων. Προϊόντα τα οποία είναι εκτός προδιαγραφών για τους Πελάτες / Καταναλωτές. Εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης ή δημιουργία καρτέλ ή πρακτικές δωροδοκίας - διαφθοράς εις βάρος Προμηθευτών ή Ανταγωνιστών. Μη λειτουργία καθαρισμού αποβλήτων και μόλυνση του Περιβάλλοντος. Εισφορο- φορο διαφυγή εις βάρος του Κράτους και της Κοινωνίας.

Τι κοινό έχουν όλα τα παραπάνω παραδείγματα, πέρα από τον χαρακτηρισμό τους ως Ανήθικα ? Μα είναι ΠΑΡΑΝΟΜΑ ! Οιαδήποτε προσέγγιση με ηθικούς όρους είναι περιττή, παρελκυστική έως παραπλανητική και προκαλεί άσκοπη ενασχόληση. Η προσέγγιση της Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας θεωρεί δεδομένη την τήρηση των Νόμων και κανονιστικών διατάξεων, από τους Οργανισμούς οι οποίοι αποφασίζουν και επιχειρούν να ακολουθουθήσουν το δικό της δύσβατο Φωτεινό Μονοπάτι. (βλέπε Άρθρο 3.)  Διάβολος - Άγγελος  : 2 - 0

Όλοι οι Οργανισμοί : ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΙ (Επιχειρήσεις ,Συνεταιρισμοί ...)               ή ΟΧΙ (Δημοσίου ενδιαφέροντος, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις...)            

  

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ  ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ø     Για να ανανεωθεί η άδεια, υπάρχει ένας τρόπος :
·   Να δεσμευθούν οικειοθελώς και να εντάξουν στις πρακτικές λειτουργίας τους : οικονομικά , κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια και συστηματικές δράσεις,
·   που να είναι πέρα και πάνω από όσα επιβάλλει ήδη η νομοθεσία,

·   και έχουν σχέση με όλους όσους επηρεάζονται από τις δραστηριότητες τους.

 

(*) Διακρίνεται επ' ολίγον και η Πριγκήπισσα Ντ. η οποία είχε δραστηριοποιηθεί στον αγώνα υπερ της απαγόρευσης της χρήσης ναρκών.

http://www.youtube.com/watch?v=u4VM41immWI&mode=related&search=miss%20sarajevo%20war%20pageant%20religions 

 

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις