ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


193. "Four Dead In Ohio" ...από τους C. S. N. and Y. (*)
700 αναγνώστες
Τετάρτη, 28 Μαΐου 2008
19:30
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM ExcellenceModel(μέρος 16ο) 
 
Η δομή του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Αριστείας (5)
 

Παρουσιάζοντας τις Αρχές, ανακαλύψαμε (Άρθρο 181.) την Ηγεσία και Συνέπεια Στόχων. Μόλις προχθές ανιχνεύσαμε το Κριτήριο – Πεδίο Αριστείας  ΗΓΕΣΙΑ και τα πέντε υποκριτήρια, τα οποία το εξειδικεύουν. (Άρθρο 191.)

 

Στο Άρθρο 190. υπάρχουν οι απεικονίσεις των Αρχών και των Κριτηρίων και η επισήμανση : "Οι Αρχές διαχέονται στα Κριτήρια"

Βεβαίως η παραπάνω επισήμανση δεν είναι δυνατόν ακόμη να αναδειχθεί. Διότι είναι η μόνη περίπτωση, όπου η Αρχή μεταφέρεται σχεδόν μονοσήμαντα σε ένα Κριτήριο.

 

Όμως αυτό το 1ο Κριτήριο αποτελεί, όπως φαίνεται στα περιορισμένα σε πλήθος παραδείγματα, τα οποία παρατέθηκαν (Άρθρο 192.) το θεμέλιο της δομής του μοντέλου. Στηρίζει όλα τα επόμενα Κριτήρια. (Υπενθυμίζεται ότι, τα Κριτήρια έχουν αρίθμηση και συντελεστές βαρύτητας, ενώ οι Αρχές είναι Ισοδύναμες).

  • Από την ΗΓΕΣΙΑ αρχίζουν όλα και εκεί στηρίζεται κάθε προσπάθεια.
  • Από την ηγεσία σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στην "κορυφή".
  • Όμως οι ηγέτες της "κορυφής" έχουν πρώτοι αυτοί την ευθύνη να ανακαλύψουν σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού όσους έχουν προσόντα ηγέτη. Να τους αναδείξουν και ενδυναμώσουν.
  • Έχουν όμως την ευθύνη να στηρίξουν και όλους τους άλλους ανθρώπους του οργανισμού. Να τους διευκολύνουν, να βρούν τρόπους, ώστε η συνεισφορά τους να είναι ανάλογη με τα προσόντα, ικανότητες και δεξιότητές τους.

(*)... άσμα από ολίγον μεταγενέσερα γεγονότα σε άλλο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ... τα πράγματα είχαν σκουρύνει στο 'Nam, το κίνημα είχε μεγαλώσει... ο Κυβερνήτης της Πολιτείας έστειλε την εθνοφρουρά με όπλα... κλείνει ο Μάης... σας εγκαταλείπουμε μέχρι την Τρίτη... θα επανέλθουμε με λιγότερο "ηρωϊκές" και περισσότερο "ερωτικές" μουσικές τον Ιούνη... γενέθλιο μήνα του γράφοντος...

  

Σχόλια

28/05 21:29  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Τώρα που θα λείπει μέρες, παίρνω το θάρρος...
Καϋμό το΄χει να δεί ένα σχόλιο <εδώ> από τον συνομήλικο και συναγωνιστή συνάδελφό του...

"Νυχτερίδα" - Μυρσίνη Κ.
29/05 03:01  Yannis K.
H. καλα σου τα λεει :)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις