ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


27. "Bring Me To Life" ... από τους EVANESSENCE (*)
894 αναγνώστες
Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2007
14:40

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ή ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΗΘΙΚΗ ? (μέρος 4ο)

Ελπίζω να έγιναν πιο κατανοητά τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούμαστε εάν επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε την Οργανωσιακή συμπεριφορά με όρους ΗθικήςΑς δούμε άλλο ένα εικονικό πλην όμως ρεαλιστικό παράδειγμα (οι συνθήκες αντανακλούν κυρίως τη γαλλική πραγματικότητα) :

Ας θεωρήσουμε ένα Νοσοκομείο στο οποίο πραγματοποιούνται και διακοπές κυήσεων, ακολουθώντας όλες τις (αυστηρότατες) νομικές και κανονιστικές διαδικασίες.

  • Κάποιοι θεωρούν αυτή τη λειτουργία ανήθικη, φθάνουν δε στο σημείο να πολιορκούν το Νοσοκομείο, να απειλούν τους γιατρούς και να καταρακώνουν το ήδη ασθενές ηθικό των γυναικών, οι οποίες έχουν πάρει αυτή την αμφιλεγόμενη και για τις ίδιες απόφαση.
  • Το νοσοκομείο στα πλαίσια της δικής του Κ.& Π.Υ. και της φροντίδας των Συμμετόχων του : α) Δίνει κάποια διέξοδο στις πχ. 14τετράχρονες εν δυνάμει μητέρες, οι οποίες θα ανέτρεφαν μόνες τους το παιδί τους, ή θα το παρέδιδαν προς υϊοθεσία, ή θα κατεύφευγαν απελπισμένες στη φροντίδα της σκοτεινής μαμής.          β) Επιτρέπει στους γιατρούς του να επιλέξουν οι ίδιοι συμφώνως προς τη δική τους ηθική στάση και συνείδηση, έαν επιθυμούν να κάνουν αυτές τις επεμβάσεις, εξασφαλίζοντας μόνο την αναπλήρωση όσων δεν το επιθυμούν.
  • Έχει προφανώς σταθμίσει τις επιπτώσεις και αποφασίσει, ποιούς Συμμετόχους θα ικανοποιήσει (και πως) και ποιούς θα "ρίξει".
  • Τι άλλο περιμένει ο οξυδερκής αναγνώστης από το Νοσοκομείο στα πλαίσια πάντα της δικής του Κ.& Π.Υ. ? Μα να λειτουργήσει προληπτικά με ενημέρωση για την αντισύλληψη - προφύλαξη στην τοπική κοινότητα.
  • Αμφιβάλλει κανείς, ότι και σε αυτή τη δράση του δεν θα βρεί αντιπάλους ? Τους ίδιους τους παραπάνω ή άλλους ! Και ως άλλους δεν εννοώ μόνο τους πολέμιους της αντισύλληψης- προφύλαξης, αλλά πχ. αυτούς οι οποίοι θεωρούν ηθικότερο να κατευθυνθούν τα κονδύλια - πόροι της δράσης στην βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης των πασχόντων από χρόνιες ασθένειες.   

Δύσκολο φίλοι μου να προσανατολίζεσαι στην Κ.& Π.Υ. και κατά πολύ ευκολότερο να ηθικολογείς. Ο γράφων δεν σας έταξε εύκολα ζητήματα, ότι δεν θα πλήξετε σας έταξε στο 1ο Άρθρο του.

Και επειδή χρονιάρες μέρες ΔΕΝ υπάρχουν, όλες οι μέρες ισότιμα στο χρόνο ανήκουν, ιδού και το προαναγγελθέν από χθές αιφνιδιαστικό Quiz 3 :

  • Ας θεωρήσουμε την εξής δράση Κ.& Π.Υ. : Δωρεάν περίθαλψη και προσφορά προσθετικών μελών σε αθώους αμάχους - θύματα ακρωτηριασμών από νάρκες.
  • Ας δεχθούμε κλίμακα αξιολόγησης - βαθμολογίας της δράσης την :    Α , Β , Γ (κατά φθίνουσα σειρά) και Φ (απορρίπτεται - κάτω από τη βάση).
  • Ας υποθέσουμε ότι, την ίδια δράση υλοποιούν οι παρακάτω εταιρίες :

η Χ εταιρία, η οποία παρασκευάζει παιδικές τροφές .

η Υ εταιρία, η οποία κατασκεύαζει προσθετικά μέλη.

                   η Ζ εταιρία η οποία παράγει νάρκες. 

ΠΩΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ , με την παραπάνω κλίμακα ?

(*) ... και να φαντασθούμε ότι αυτή η φρίκη και η δράση αφορά σε αμάχους...

http://www.youtube.com/watch?v=9SW2AlojBpo

Σχόλια

14/10 15:54  PREMIUM
Τί να σου πω φίλε...

Όλα αυτά μου θυμίζουν χρόνια πριν ΚΑΤΙ από...Κούγια σε εκπομπή της Παναγιωταρέας που έμμεσα πλην σαφώς ζητούσε...συγνώμη για όσα έκανε στη ζωή του...Και έκλαιγαν...μαζί :-)

Από την άλλη για μένα σχετικά με το κουίζ:
Η Ζ δεν θα έπρεπε να...υπάρχει.
Άρα δεν μπορώ να...απαντήσω...

Οι αμβλώσεις το ίδιο...
Θα έπρεπε να καταργηθούν...
Αλλιώς θα φτάσουμε και στον...Καιάδα που κάποιοι μπορεί να μην τον απορρίπτουν.

Εξάλλου αν απαγορεύονταν ΚΑΙ οι αμβλώσεις θα είχα παιδί έξι χρόνια μεγαλύτερο...Τί καλύτερο :-)

ΥΓ. Μιλάει και το μπουκάλι από το...Lidl στο οποίο θα παραμείνω συνειδητά όποια και να είναι τα αποτελέσματα στο...γραπτό μου.
Περιμένω με αγωνία !-)

14/10 16:24  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Φίλτατε DISCOUNT, μπορείς να απαντήσεις για τις Χ και Υ τουλάχιστον.
14/10 17:57  PREMIUM
Ορθότατη παρατήρηση δάσκαλε...

Λοιπόν ΑΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΩ να δεχτώ την εξέλιξη των τελευταίων 5000 χρόνων και δη των δυο τελευταίων εκατονταετιών :-)

Θα έβαζα Α στις εταιρείες παιδικών τροφών και στα προσθετικά μέλη Γ για να μην χαλαρώσουμε και ξεφύγουμε και φτάσουμε και στην...προσθετική μαλλιών :-)
Για την τρίτη σαν να μην...υφίσταται.

Διαφορετικά...
Θα προτιμούσα νομαδικό, θηρευτικό, αλιευτικό στάδιο και όπου...βγει :-)

Πως το κρίνεις το γραπτό μου ; Ισορροπημένο ;
Νηφάλιος πια μετά τη σιέστα :-)
Να είσαι καλά !
15/10 06:27  Yannis K.
Την ατομικη η' ακομα και κοινωνικη ηθικη δεν μπορουν να την καθοριζουν δογματα του παρελθοντος ενταγμενα σ'ενα κοινωνικο πλαισιο παντελως ασχετο και αδιαφορο του σημερινου. Η ιδια η εξελιξη εχει τον τροπο της να απορριπτει οτι δεν ειναι συμβατο με τη φυσικη επιλογη, αυτο βραχυπροθεσμα μπορει να μη φαινεται αλλα σιγουρα φαινεται οσο ο οριζοντας εξετασης μεγαλωνει. Ετσι η φυσικη επιλογη σιγα σιγα αλλα τελεσιδικα κατοχυρωνει σαν δεδομενη την προσωπικη αποφαση του εαν θα κανει η γυναικα αμβλωση η' οχι σταθμιζοντας τις δυναμεις της, τις επιθυμιες της, την ωριμανση της, το πλαισιο ζωης της. Ποια κοινωνια θελει η' και μπορει να διαιωνιζει ενα προβλημα οταν αυτος που το υφισταται δηλωνει εαυτον εκτος του προβληματος?
Επισης οπου υπαρχει προβλημα υπαρχει και η αναγκη δρασης γι αυτο. Εαν το προβλημα των ναρκωτικων για παραδειγμα ειναι κατα πολυ μεγαλυτερο απο το προβλημα των αδεσποτων ζωων αυτο δεν σημαινει οτι ολα τα κονδυλια και η ενταση της κοινωνικης προσπαθειας πρεπει να κατευθυνονται μονο προς τη μια πλευρα, αλλιως η αλλη πλευρα θα γιγαντωθει και θα σε φαει.
Για το συγκεκριμενο προβλημα που θετετε θα ελεγα οτι σαφως η εταιρεια Ζ (ασχετως εαν ηθικα επρεπε η' οχι να υπαρχει) θα επρεπε να φορολογειται-εισφερει με ολο της το κερδος προς την εταιρεια Υ και προς αναλογο ταμειο υπερ των θυματων.
Κατα τ'αλλα ευχαριστω για αυτα τα αφυπνιστικα και τροφη για σκεψη ερωτηματα.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις