ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


192. "Sadness" ...από τη 松任谷由実 (Yumi Matsutoya) (*)
714 αναγνώστες
Τρίτη, 27 Μαΐου 2008
21:10
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM ExcellenceModel(μέρος 15ο) 
 
Η δομή του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Αριστείας (4)
 
Συνεχίζουμε σήμερα με την παρουσίαση του πρώτου από τα εννέα (9) Κριτήρια – Πεδία Αριστείας. Το καθένα έχει τη δική του βαρύτητα.
 
1.    ΗΓΕΣΙΑ  (συντελεστής βαρύτητας 10%) 

Ας δούμε κάποια ενδεικτικά παραδείγματα για κάθε Υποκριτήριο. Προφανώς "θέλει ταλέντο για να είναι κάποιος ηγέτης". Όμως, όπως και στις άλλες Τέχνες, χρειάζεται το ταλέντο να καλλιεργηθεί με δουλεία στο κατάλληλο περιβάλλον...

1α Οι ηγέτες διαμορφώνουν την αποστολή, όραμα, αξίες και κώδικες συμπεριφοράς. Αποτελούν το υπόδειγμα της κουλτούρας Αριστείας.

 • συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες βελτίωσης
 • παρακινούν και ενθαρύνουν τη συνεργασία μέσα στον οργανισμό  

1β Οι ηγέτες εμπλέκονται προσωπικά για να διασφαλίσουν ότι το σύστημα Διοίκησης του οργανισμού αναπτύσσεται, εφαρμόζεται και συνεχώς βελτιώνεται.

 • εξασφαλίζουν την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος εταιρικής διακυβέρνησης
 • εξασφαλίζουν την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός συστήματος μέτρησης, ανασκόπησης και αναθεώρησης των κρίσιμων αποτελεσμάτων για των οργανισμό 

1γ Οι ηγέτες έρχονται σε επαφή και αλληλεπιδρούν με τους πελάτες, συνεργάτες και τους εκπροσώπους της κοινωνίας.

  • ανιχνεύουν, κατανοούν και ανταποκρίνονται στις ανάγκες και προσμονές των συμμετόχων
  • προωθούν,στηρίζουν και εμπλέκονται σε δραστηριότητες, οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση του παγκόσμιου περιβάλλοντος και τη συνεισφορά του οργανισμού προς την κοινωνία από την οπτική γωνία του σεβασμού των δικαιωμάτων και συμφερόντων των μελλοντικών γεννεών

      1δ Οι ηγέτες οικοδομούν την κουλτούρα Αριστείας στους ανθρώπους του      οργανισμού.

  • είναι προσιτοί, ακούνε με προσοχή, εμπνέουν ενώνουν και ανταποκρίνονται στους ανθρώπους
  • βοηθούν και στηρίζουν τους ανθρώπους να πετύχουν τα σχέδια, ορόσημα και στόχους τους 

1ε Οι ηγέτες προσδιορίζουν και υπερασπίζονται τις απαραίτητες αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία του οργανισμού.

 

  • επικοινωνούν τις αλλάγές και τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητες στους ανθρώπους του οργανισμού και σε όλους τους άλλους συμμετόχους
  • στηρίζουν και δίνουν τα μέσα στους ανθρώπους, ώστε αυτοί να τα βγάλουν πέρα με τις αλλαγές
      
(Τα παραπάνω αποτελούν ελεύθερη απόδοση του μοντέλου από το γράφοντα και διαφέρουν μάλλον αισθητά από την επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα).
 
Το βλόκιον θα αντιμετωπίσει ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα συνεπούς και συνεχούς παρουσίας… Το σημερινό δεν είναι ακόμη το «τελευταίο» άρθρο, αλλά θα υπάρξει ένα «κενό»… Μάλλον μέχρι την Τετάρτη θα μας «λουζόσαστε»…
 

(*)… 1970… αντιπολεμικό κίνημα… συγκλονιστική ταινία - περίληψη : Η κατάληψη (και η ταινία) τερματίζεται μετά από την εισβολή της Αστυνομίας, η οποία συμπεριφέρεται με ιδιαίτερη σκληρότητα στους έγχρωμους φοιτητές...… η σημερινή Γιαπωνέζα έγραψε και τραγούδησε ένα άσμα εμπνευσμένο από την ταινία...όλιγον αργότερα σε αντίστοιχα γεγονότα σε Ιαπωνικά Πανεπιστήμια... Επαναλαμβάνεται το χθεσινό Quiz : Η συναυλία του John L. (άσμα στην αρχή της ενότητας) έγινε... οι στίχοι του χθεσινού αναφέρονται... στο Ontario του Καναδά... ΓΙΑΤΙ ?

 

Σχόλια

27/05 21:29  Yannis K.
Αν μου επιτρεπεις επειδη δεν εχω κατι αξιολογο να προσθεσω το Ονταριο μου θυμιζει τον Λοχαγο Μαρκ σ'ενα κομικ που διαβαζα αρχες του 70 (μαζι με Μπλεκ(θεος) και Ζαγκορ(καλυτερος παρολο που ειχε λιγοτερες πωλησεις).
Ειχανε ενα καταπληκτικο ξυλινο καστρο στη λιμνη του Ονταριο (η Ντισνευλαντ στο Παρισι το εχει αντιγραψει η' το φανταστηκα) και αντιστεκοταν, μαλλον στους Γαλλους. Με τους Ινδιανους δεν ειχε κανενα προβλημα (ενω ο Μπλεκ που και που ειχε).
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις