ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


191. "Helpless" ...από τον NEIL Y. (*)
741 αναγνώστες
Δευτέρα, 26 Μαΐου 2008
21:33
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM ExcellenceModel(μέρος 14ο) 
 
Η δομή του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Αριστείας (3)
 
Αρχίζουμε σήμερα με την παρουσίαση του πρώτου από τα εννέα (9) Κριτήρια – Πεδία Αριστείας. Το καθένα έχει τη δική του βαρύτητα.
 
1.    ΗΓΕΣΙΑ  (συντελεστής βαρύτητας 10%)
 
Οι άριστοι ηγέτες αναπτύσσουν και διευκολύνουν την κατάκτηση  της αποστολής και του οράματος. Αναπτύσσουν τόσο τις αξίες  όσο και τα συστήματα  οργάνωσης και λειτουργίας του οργανισμού, όλα όσα είναι απαραίτητα για τη διατηρήσιμη επιτυχία του. Τα εγκαθιστούν και αναδεικνύουν μέσα από τις προσωπικές τους πράξεις και συμπεριφορά. Σε περιόδους αλλαγών κρατάνε σταθερά το τιμόνι στον προορισμό. Όταν όμως είναι αναγκαίο είναι ικανοί ν’ αλλάξουν τη ρότα του οργανισμού και να εμπνεύσουν και τους άλλους να ακολουθήσουν.
 
Υποκριτήρια (εξειδίκευση) :
 
1α Οι ηγέτες διαμορφώνουν την αποστολή, όραμα, αξίες και κώδικες συμπεριφοράς. Αποτελούν το υπόδειγμα της κουλτούρας Αριστείας.
1β Οι ηγέτες εμπλέκονται προσωπικά για να διασφαλίσουν ότι το σύστημα Διοίκησης του οργανισμού αναπτύσσεται, εφαρμόζεται και συνεχώς βελτιώνεται.
1γ Οι ηγέτες έρχονται σε επαφή και αλληλεπιδρούν με τους πελάτες, συνεργάτες και τους εκπροσώπους της κοινωνίας.
1δ Οι ηγέτες οικοδομούν την κουλτούρα Αριστείας στους ανθρώπους του οργανισμού.
1ε Οι ηγέτες προσδιορίζουν και υπερασπίζονται τις απαραίτητες αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία του οργανισμού.
      
(Τα παραπάνω αποτελούν ελεύθερη απόδοση του μοντέλου από το γράφοντα και διαφέρουν μάλλον αισθητά από την επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα).
 
Το βλόκιον θα αντιμετωπίσει ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα συνεπούς και συνεχούς παρουσίας… Το σημερινό δεν είναι ακόμη το «τελευταίο» άρθρο, αλλά θα υπάρξει ένα «κενό»… Μάλλον μέχρι την Τετάρτη θα μας «λουζόσαστε»…
 

(*)… 1970… αντιπολεμικό κίνημα… συγκλονιστική ταινία - περίληψη : Ο ήρωας γίνεται δεκτός σε κυριλέ Πανεπιστήμιο… ασχολείται με τα μαθήματά του και τη δραστηριότητα του ως μέλος της ομάδας κωπηλασίας… για «κακή του τύχη» γνωρίζει και φλερτάρει μία πολιτικοποιημένη συμφοιτήτριά του… όταν ξεσπά η εξέγερση, κάνει την «απολίτικη καρδιά του πέτρα» και την ακολουθεί στην κατάληψη της Πρυτανείας… Helpless… Για τα συναισθήματα του γράφοντος το 1973 αναμείνατε… Ένα βιδεάκιο από την ταινία (εκπληκτική η ομοιότητα των χώρων με το Κτίριο «Αβέρωφ» - Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π)… το ίδιο άσμα σε (μεταγενέστερη) εκτέλεση με «όλο τον καλό τον κόσμο»… Η συναυλία του John L. (άσμα στην αρχή της ενότητας) έγινε... οι στίχοι του σημερινού αναφέρονται... στο Ontario του Καναδά... ΓΙΑΤΙ ? (συνεχίζεται ) …

 

    

Σχόλια

26/05 22:11  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
"Τι θέλουν να πουν οι ποιητές", που οικοδόμησαν το μοντέλο, καθώς και αυτοί που το εξελίσουν ?
Ηγέτες υπάρχουν σε ΟΛΑ τα ΕΠΙΠΕΔΑ κάθε Οργανισμού.
Πρώτα - πρώτα βεβαίως στην "ανωτάτη Διοίκηση" (ή και "ιδιοκτησία"...)
Πόσους γνωρίζετε εσείς στις "εισηγμένες" ? (ο γράφων αρκετούς)...
Προσοχή : Να ικανοποιούν το Κριτήριο και τα ("διευκρινιστικά") Υποκριτήρια !..
26/05 22:20  PREMIUM
Καλησπέρα πατριώτ...

Θα με αφήσεις δηλαδή...helpless την Πέμπτη και δε θα είσαι παρών ;;;
26/05 22:52  evie
Καλησπέρα σας,
Νομίζω θέλει ταλέντο για να είναι κανείς ηγέτης!
26/05 22:56  Yannis K.
ετσι, θελω σασπενς ... :)

εδω ολο ομιχλη ομιχλη και τιποτα δε γινεται
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις