ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


189. "The Strawberry Statement" - "Φράουλες και Αίμα" (*)
938 αναγνώστες
Σάββατο, 24 Μαΐου 2008
18:27
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM ExcellenceModel (μέρος 12ο) 
 
Η δομή του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Αριστείας (1)
 
Παρουσιάσαμε (Άρθρα 180. έως 188) τις οκτώ (8) ισοδύναμες Αρχές του μοντέλου. Οι «όποιες Αρχές» τείνουν να εγκατασταθούν γενικώς σε δύο «τόπους» :
o       Ο ένας είναι στα «σύννεφα», υπερίπτανται και απλώς δημιουργούν ενοχικά σύνδρομα
o       Ο άλλος είναι στο «βραχώδες υπέδαφος», θεμελιώνουν και στηρίζουν το οικοδόμημα…          
 
Ε, η περίπτωση του μοντέλου <μας> εμπίπτει στη δεύτερη, «καλή» κατηγορία. Υπενθυμίζω ότι Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διοίκηση Ποιότητας - EFQM® είναι ένας Μη-Κερδοσκοπικός Οργανισμός και  έχει ως Αποστολή να είναι η κινητήριος δύναμη για αειφόρο αριστεία (και κερδοφορία με την ευρεία έννοια του όρου) στην Ευρώπη και ως Όραμα έναν κόσμο στον οποίο θα διακρίνονται και υπερέχουν οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί (κερδοσκοπικοί ή Όχι).
Το μοντέλο και τα «συνοδευτικά εργαλεία» του αποτελούν μία προσπάθεια Ολιστικής Ευρωπαϊκής Προσέγγισης Μάνατζμεντ και όχι ένα ευχολόγιο, ή ένα τυφλοσούρτη.
 
Στα επόμενα άρθρα, θα ανακαλύψουμε τα Κριτήρια Αριστείας του μοντέλου. Ο γράφων προτιμά τον όρο Πεδία – Προϋποθέσεις Αριστείας. Διότι ουδείς Οργανισμός υποχρεούται να ακολουθήσει τη διαδικασία Αξιολόγησης την οποία προσφέρει το EFQM !.. Η ουσία είναι να βελτιώνεται υιοθετώντας το μοντέλο, τα επίπεδα Αξιολόγησης και Επιβράβευσης υποβοηθούν, αλλά «γίνε εσύ καλός και μη σε νοιάζει…          
 
Το μοντέλο περιλαμβάνει εννέα (9) Κριτήρια – Πεδία, τα οποία εξειδικεύονται σε τριανταδύο (32) Υποκριτήρια. Οι οκτώ (8) Αρχές που γνωρίσαμε θεμελιώνουν, στηρίζουν και όπως θα διαπιστώσουμε διαχέονται στα Κριτήρια.
 
Το βλόκιον θα αντιμετωπίσει ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα συνεπούς και συνεχούς παρουσίας. Ο γράφων συμμετέχει την επόμενη εβδομάδα σε Διεθνές Συνέδριο (στη Χίο), η Μυρσίνη επελέγη από το Σ.Ε. Προσκόπων και θα παραστεί σε Διεθνή Σύνοδο για την Κ.& Π.Υ. (στην Αθήνα)… Το σημερινό δεν είναι το «τελευταίο» άρθρο, αλλά θα υπάρξει αναγκαστικώς ένα μεγάλο «κενό»… (η χαρά της τακτικής αναγνώστριας /η ...)
  

(*)… 1970… αντιπολεμικό κίνημα… συγκλονιστική ταινία γεμάτη μουσική της εποχής (η περίληψη αύριο) βασισμένη «κάπως» σε πραγματικά γεγονότα στο University of Columbia,…  έρχεται για προβολή μετά από δύο χρόνια στην Ελλάδα… άγνωστο πως, ξεφεύγει (προσωρινώς) από τη λογοκρισία της Χούντας… Πρώτη προβολή στο «Άστυ» τρεις με πέντε το απόγευμα… η δεύτερη προβολή πέντε με επτά  εξελίσσεται (του οικοδεσπότη σας προφανώς παρόντος) σε οιονεί «αντιχουντική εκδήλωση»Η επόμενη προβολή απαγορεύεται… «τέλος χρόνου ανοχής»… Σήμερα το trailer και το τραγούδι “The Circle Game” από την Ινδιάνα Buffy St. Marie . Το πρωτοανακαλύψαμε στην πρώτη του εκτέλεση στο Άρθρο 89. με την Joni M.

  

    

Σχόλια

25/05 12:42  daytrader
Συγχαρητήρια.
Ερχονται στιγμές σε αυτό το blog που νομίζω ότι ξαναβρίσκω (άγνωστους μου) φίλους από τα νεανικά μου χρόνια.
Εκπληκτική ταινία, υπέροχη μουσική επένδυση. Από τα πακέτα (ταινία, δίσκος και βιβλίο) που άσκησαν έντονη επιρροή στην σκέψη μου στα μαθητικά μου χρόνια. Αραγε να κυκλοφορεί σε DVD?.
Εχω το βινίλιο αλλά μάλλον έχω χάσει το βιβλίο τσέπης, καθώς έχω πολλά χρόνια τα το βρώ.
Ελπίζω σύντομα να επανέλθετε δριμύτεροι και σοφότεροι.
25/05 17:04  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Σας ευχαριστώ, "άγνωστε" φίλε...
Το βιβλίο και το βινύλιο δεν τα απέκτησα, ποτέ. Παρέμεινα στην εμπειρία της προβολής <τότε>.
Η Μυρσίνη ανέλαβε να ψάξει για DVD. (Ούτε που γνώριζε για την ταινία και τα γεγονότα της προβολής της... μία από τις ιστορίες τις οποίες είχα "παραλείψει" να της αφηγηθώ... όπως και πολλές άλλες...)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις