ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


187. "Μαύρη Θάλασσα / Δω Στα Λιανοχορταρούδια" ... από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Α. και τον ΜΑΝΟ Α. (*)
727 αναγνώστες
Τετάρτη, 21 Μαΐου 2008
20:08
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM ExcellenceModel (μέρος 10ο) 
 
Οι Θεμελιώδεις Αρχές της Αριστείας (8)

 

Συνεχίζουμε σήμερα με την παρουσίαση της έβδομης από τις οκτώ (8) ισοδύναμες Αρχές.  Μια χαρά είναι τελικώς η σειρά παρουσίασης…

 
Ø      Διοίκηση βάσει Διαδικασιών και Δεδομένων
Αριστεία είναι η διοίκηση του οργανισμού βάσει μιας σειράς αλληλοεξαρτώμενων και αλληλένδετων Συστημάτων, διαδικασιών και δεδομένων.
 
Η εφαρμογή της Αρχής στην πράξη
Οι άριστοι οργανισμοί διαθέτουν ένα αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης το οποίο βασίζεται και είναι σχεδιασμένο, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες όλων των συμμετόχων. Η συστηματική εφαρμογή των πολιτικών, στόχων και προγραμματισμού του οργανισμού διευκολύνεται και διασφαλίζεται από ένα σύνολο ξεκάθαρων και ολοκληρωμένων διαδικασιών. Οι διαδικασίες αυτές εφαρμόζονται αποτελεσματικά, διοικούνται και βελτιώνονται σε καθημερινή βάση. Οι αποφάσεις βασίζονται σε τεκμηριωμένη και αξιόπιστη πληροφόρηση, οποία αφορά στην τρέχουσα και προβλεπόμενη επίδοση, τις δυνατότητες των διεργασιών και συστημάτων, τις ανάγκες, εμπειρίες και προσδοκίες των συμμετόχων και την επίδοση άλλων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων - όπου είναι χρήσιμο - των ανταγωνιστών. Οι κίνδυνοι (riscs) προσδιορίζονται βάσει αναλυτικών δεικτών και διαχειρίζονται αποτελεσματικά. Ο οργανισμός διοικείται με ιδιαιτέρως συνεπή τρόπο, ικανοποιώντας και ξεπερνώντας όλες τις εξωτερικές απαιτήσεις. Σχεδιάζονται και εφαρμόζονται κατάλληλα προληπτικά μέτρα, τα οποία εμπνέουν και διατηρούν την εμπιστοσύνη των συμμετόχων σε υψηλά επίπεδα.
 (Τα παραπάνω αποτελούν ελεύθερη απόδοση του μοντέλου από το γράφοντα και διαφέρουν ελαφρώς από την επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα).

 

Έγραψα πιο πάνω : «Μια χαρά είναι τελικώς η σειρά παρουσίασης»… Ε, για να λειτουργήσουν οι προηγούμενες Αρχές και να πετύχουμε το όραμα της επόμενης και τελευταίας, χρειάζεται να οργανωθούμε ! Δεν είναι τυχαίο ότι αφιερώσαμε μεγάλο τμήμα της αρθρογραφίας στη Συστημική Προσέγγιση και τα Συστήματα. (Χρωστάμε ακόμη τη Συστηματική Διαχείριση Κινδύνων). Θα επανέλθουμε, λίαν προσεχώς, όταν θα παρουσιάσουμε τα Κριτήρια Αριστείας, δηλαδή το λεπτομερειακό δια ταύτα.

(*)… Ελλάδα 1972… η αρχική εκτέλεση στο «Βρώμικο Ψωμί»… ε, λίγο αργότερα μετά το 68… η παρούσα εκτέλεση προφανώς μεταγενέστερη, αλλά κατά τη γνώμη μου μοναδική ! … η Ελευθερία τραγουδάει «Σαββόπουλο» και ο Μάνος το «αυθεντικό Θρακιώτικο»… Αφιερωμένο σήμερα σε δύο πανάκριβες μου Ελλενίτσες και στην τακτική αναγνώστρια elenitsa 1...

 

Σχόλια

21/05 20:15  zaftheo
www.netdania.com/ChartApplet.asp?symbol=EURCHF

Eπέλεξε χρονικό ορίζοντα μήνα.
21/05 20:24  evie
Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα στις Ελενίτσες να τις χαίρεστε, χρόνια πολλά κι από εδώ στην elenitsa 1.

Ο ήχος του τραγουδιού γνωστός κι αγαπημένος, παιδιά από την Πάτρα με τους ήχους του έκαναν πρόβα στον θρακιώτικο χορό σε καταφύγιο του Πηλίου με το πρόγραμμα "Λαβύρινθος" πριν από ένα χρόνο.
21/05 20:24  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Πάνω που είχα "μερακλώσει" και το αυτό επιθυμούσα για τους αναγνώστες /τριες... ο άγρυπνος και πάντοτε εύστοχος φίλος zaftheo μας έδωσε "food for thaught", πέρα από αυτό του γράφοντος...
Mille mercies !
21/05 20:30  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ευχαριστώ πολύ φιλενάδα evie...
"Να πούμε λόγια άγρια παράξενα κι' ατόφια.
Σάβανα και χώματα στη μούρη τους την ψόφια..."
Ώρες - ώρες οι στίχοι εκφράζουν ακόμη και το γράφοντα... γνωστό "εξαρτημένο" από διαδικασίες συναίνεσης και ανεκτική συμπεριφορά...
21/05 20:41  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ας το αφιερώσουμε "για γούρι" και στη "Νυχτερίδα", η οποία πέρασε σήμερα την πρώτη της συνέντευξη για υποτροφία ή /και "δοκιμαστική πρόσληψη" σε συνδυασμό με το Μεταπτυχιακό σε θυγατρική γαλλικής εταιρίας.
Ενθυμείσθε στα πρώτα άρθρα το "παρανοϊκό" παράδειγμα - Quiz με την "εταιρία η οποία κατασκευάζει νάρκες και δικαιούται της υψηλότερης βαθμολογίας για τις δράσεις Κ.& Π.Υ. αποκατάστασης των θυμάτων..." ? Ε, η πραγματικότητα ξεπερνάει ακόμη και την καλπάζουσα φαντασία του οικοδεσπότη σας !..
21/05 23:59  PREMIUM
Εορταστικό μπλόκι...

Χρόνια Πολλά και ΠΑΝΤΑ επιτυχίες σε ουλάκερ την παρέα...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις