ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


186. "Il Sultano Di Babilonia E La Prostituta" ...από τον ANGELO B. (*)
701 αναγνώστες
Τρίτη, 20 Μαΐου 2008
19:49

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM ExcellenceModel(μέρος 9ο) 

 

 

Οι Θεμελιώδεις Αρχές της Αριστείας (7)

Συνεχίζουμε σήμερα με την παρουσίαση της έκτης από τις οκτώ (8) ισοδύναμες Αρχές.  Άλλη είχε σειρά, αλλά κάτι που ανέβασα – μετά από πολύ καιρό ουσιαστικής παρέμβασης – στο φόρουμ … (άλλως τε γι’ αυτό και απεικονίζονται σε ένα γράφημα κλειστής κυκλοφορίας, χωρίς αρχή και τέλος. βλ. άρθρο 180… όπως μας έρθει τις ανακατεύουμε !...)    

 
Ø      Κοινωνική Υπευθυνότητα
Αριστεία είναι η Υπέρβαση των ελάχιστων κανονιστικών πλαισίων στα οποία λειτουργεί ο οργανισμός και η προσπάθεια να αντιληφθεί και να ανταποκριθεί ο οργανισμός στις προσδοκίες των Συμμετόχων του στην Κοινωνία.
 
Η εφαρμογή της Αρχής στην πράξη
Οι άριστοι οργανισμοί υιοθετούν μια ιδιαίτερη υψηλή ηθική προσέγγιση. Είναι  διαφανείς και λογοδοτούν σε όλους τους συμμετόχους τους για τις επιδόσεις τους, ως Συλλογικοί Πολίτες (CorporateCitizens). Δίνουν βάρος και προωθούν ενεργά την Κοινωνική Υπευθυνότητα και Οικολογική Βιωσιμότητα, στο παρόν και στο μέλλον. Η Κοινωνική Υπευθυνότητα του οργανισμού εκφράζεται στις αξίες του και ενσωματώνεται στο «είναι» του οργανισμού. Μέσω της ανοιχτής και ουσιαστικής συμμετοχής των συμμετόχων τους ικανοποιούν και ξεπερνούν τις προσδοκίες και τους κανονισμούς της τοπικής και όπου αρμόζει, της παγκόσμιας κοινωνίας. Παράλληλα με την διαχείριση των κινδύνων αναζητούν και προωθούν ευκαιρίες για να συνεργαστούν με την κοινωνία σε αμοιβαίως ωφέλιμα έργα, εμπνέοντες και διατηρώντας υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στους συμμετόχους τους. Έχουν σαφή επίγνωση της επίδρασής του οργανισμού τόσο στην παρούσα όσο και στη μελλοντική κοινωνία και προσέχουν ώστε να ελαχιστοποιείται οποιαδήποτε αρνητική επίδραση.
 
(Τα παραπάνω αποτελούν ελεύθερη απόδοση του μοντέλου από το γράφοντα και διαφέρουν ελαφρώς από την επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα).
 
Στην παρούσα φάση της αναλυτικής παρουσίασης των Αρχών, αποφεύγω να τις σχολιάζω και να παραθέτω περιπτώσεις «βέλτιστων πρακτικών». «Θα έρθει η ώρα». Ας σημειώσω εδώ, ότι η το μοντέλο δεν έχει οικοδομήσει η «όποια» Αντιεξουσιαστική Οργάνωση των Εξαρχείων…αλλά οι κορυφαίες Ευρωπαϊκές κερδοσκοπικές εταιρίες. Θεωρείτε ότι είναι «ότι αριστερότερο έχει εφεύρει ο καπιταλισμός ?» Μαζί σας ! Όμως θα μου επιτρέψετε, να είμαι υπερήφανος ως Ευρωπαίος Πολίτης διότι αποτελεί το μόνο διεθνές πλαίσιο, το οποίο θίγει αυτά τα ζητήματα (θα εξετάσουμε συγκριτικά τα «άλλα») και το μόνο πεδίο Μάνατζμεντ το οποίο η Ευρώπη εξάγει στις Η.Π.Α…
 

(*)… Ελλάδα 2008… ζητώ συγνώμη για την – εκτός προγραμματισμού – μουσική «προσφορά»… ας μην παρεξηγηθώ… ούτε «σουλτάνος», ούτε «χαλίφης» επεδίωξα να είμαι… φυσιολογικώς κατέληξα – οιονεί - prostitutaστην ελληνική κοινωνία φαίνεται ότι δεν υπάρχει ενδιάμεση θέση

Σχόλια

20/05 20:05  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ε, πώς, γινεται και έρως άνευ ιεροδουλείας. Ωράιον άσμα.
20/05 21:35  PREMIUM
www.youtube.com/watch?v=xbLlT2BlxYk

Αφιερωμένο...Προίκα...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις