ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


185. "Ζάβαρακατρανέμια" ...από το ΝΙΚΟ Ξ. (*)
712 αναγνώστες
Δευτέρα, 19 Μαΐου 2008
16:14

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM ExcellenceModel (μέρος 8ο) 

 

 

Οι Θεμελιώδεις Αρχές της Αριστείας (6)

 Συνεχίζουμε σήμερα με την παρουσίαση της πέμπτης από τις οκτώ (8) ισοδύναμες Αρχές (γι’ αυτό και απεικονίζονται σε ένα γράφημα κλειστής κυκλοφορίας, χωρίς αρχή και τέλος. βλ. άρθρο 180.)

Ø      Συνεχής Μάθηση, Βελτίωση και Καινοτομία

Αριστεία είναι η Αμφισβήτηση της Αδράνειας, του statusquo και η πραγματοποίηση Αλλαγών χρησιμοποιώντας την Μάθηση για τη δημιουργία ευκαιριών Βελτίωσης και Καινοτομίας.
 
Η εφαρμογή της Αρχής στην πράξη
Οι άριστοι οργανισμοί μαθαίνουν συνεχώς από τις τόσο από τις δικές τους δραστηριότητες και την απόδοσή, όσο και από αυτές των άλλων. Αξιοποιούν τα ευρήματα από έγκυρες συγκριτικές αξιολογήσεις (benchmarking) τόσο εντός όσο και εκτός του οργανισμού. Συλλέγουν την γνώση όλων των ανθρώπων τους και την διανέμουν σε όλους, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τη μάθηση απ’ άκρη σ’ άκρη μέσα στον οργανισμό. Είναι ανοιχτοί στην αποδοχή και αξιοποίηση ιδεών από όλους τους συμμετόχους. Οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να κοιτάξουν πέρα από το παρόν και τις παρούσες δυνατότητες. Προφυλάσσουν προσεχτικά την πνευματική τους ιδιοκτησία και την εκμεταλλεύονται για εμπορικά οφέλη, όπου αρμόζει. Οι άνθρωποί τους συνεχώς αμφισβητούν την κατεστημένη τάξη σκέψης και λειτουργίας (statusquo) και αναζητούν ευκαιρίες για συνεχή βελτίωση και καινοτομία που προσδίδουν προστιθέμενη αξία.
(Τα παραπάνω αποτελούν ελεύθερη απόδοση του μοντέλου από το γράφοντα και διαφέρουν ελαφρώς από την επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα).
 
Στην παρούσα φάση της αναλυτικής παρουσίασης των Αρχών, αποφεύγω να τις σχολιάζω και να παραθέτω περιπτώσεις «βέλτιστων πρακτικών». «Θα έρθει η ώρα». Ας σημειώσω εδώ, ότι η Διαχείριση της γνώσηςμάθησης και η καινοτομία αποτελούν πλέον έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες απλής επιβίωσης και μόνο στην εποχή μας, όπου τα όποια άλλα κλασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έχουν πολύ μικρή ημερομηνία λήξης.     
 

(*)… Ελλάδα 1968… πολύ δύσκολο να βρεις κάτι που να αξίζει… (πάσα πρόταση δεκτή)... σήμερα Μαρκόπουλος… εξαιρετική μουσική από μία απαράδεκτη ταινία

Σχόλια

19/05 16:58  Bluesman
www.youtube.com/watch?v=KpCk_Q5OeAs&feature=related
Νομίζω κυκλοφόρησε το 66 όχι στην ίδια εκτέλεση βέβαια...
19/05 17:11  pol
Τελικά ποια γλώσσα είναι και τι σημαίνει;
19/05 17:46  evie
Πολύ ωραία ιδέα τα μουσικά αφιερώματα στην εποχή του '68-'70!
19/05 18:15  Yannis K.
αδιαβαστος, ποια ειναι η απαραδεκτη ταινια?
Απο Μαρκοπουλο μου αρεσει υπερβολικα παρα πολυ το Χιλια Μυρια Κυματα.
19/05 22:25  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Αχ Γιάννη και εμένα μου άρεσε πολύ και η ταινία και όλη η μουσική της και η πρωταγωνίστρια...έως ότου λίγα χρόνια αργότερα γνώρισα την κα Νάσια... η οποία :
1. Μου εξήγησε ότι η "εικονική συνάδελφός" της είχε παραβιάσει από τρεις φορές τους τριαντέξη κανόνες του "Κώδικα Επαγγελματικής Συμπεριφοράς", είχε ξεφτυλίσει ολόκληρο τον κλάδο των Ξεναγών, ακόμη- ακόμη είχε καλλιεργήσει "προσδοκίες συμπεριφοράς" τους από τους τουρίστες.
2. Μου απαγόρευσε οιαδήποτε θετική αναφορά. (Ακόμη και με το σημερινό άσμα ακροβατώ στα όρια της "νομιμότητας")...
19/05 22:33  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
blues, όντως ο πρώτος δίσκος του Νιόνιου ανήκει στην εποχή.
Yanni το "χίλια μύρια κύματα" είναι λίγο αργότερα
pol, το "ακατάληπτο- πατριωτικό" δίδυμο DISC/Hermes το διερευνούν και λίαν συντόμως θα υπάρξει αποκαλυπτική ανακοίνωση
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις