ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


25. "A Whiter Shade Of Pale ...από τους PROCOL HARUM (*)
724 αναγνώστες
Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2007
20:10

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ή ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΗΘΙΚΗ ? (μέρος 2ο)

Τελικώς ο γράφων απεφάσισε, ότι έχει την ανάγκη ενός προνομιακού "συνομιλητή" στο ρόλο του Δικηγόρου του Αγγέλου (Ηθική) και ανέσυρε από το "θησαυρό" του τον κο. Carter McNamara, MBA,PhD. του οποίου τις απόψεις θα μεταφράζει - μεταφέρει εδώ. (Εν καιρώ θα παραθέσω και το σχετικό σύνδεσμο, όπου υπάρχει μία πλουσιοτάτη βιβλιοθήκη, με δωρεάν πρόσβαση).

Aντιπροσωπεύει τη σχολή, η οποία θεωρεί την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα υποσύνολο της Επιχειρηματικής Ηθικής : ...one aspect of overall business ethics. Η σχολή αυτή είναι η επικρατούσα στις ΗΠΑ και θα μπορούσε ίσως να χαρακτηρισθεί ευρύτερα αγγλοσαξωνική. Πλην όμως η Βρετανία (και ο Καναδάς), η πρώτη λόγω της επιρροής της ηπειρωτικής Ευρώπης (ο δεύτερος και λόγω της γαλλικής επιρροής) υιοθετούν μία ενδιάμεση στάση. Ο οξυδερκής αναγνώστης έχει ήδη αντιληφθεί, ότι η άλλη, η δική μας σχολή της (Κ. και Π.Υ), είναι κατά βάση Ευρωπαϊκό δημιούργημα. Υπάρχει όμως κάτι σημαντικότερο : είναι η μόνη Οργανωσιακή και Επιχειρηματική Στρατηγική, η οποία εξάγεται από την Ευρώπη στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες ! Με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό δε και προφανώς με γέφυρα τη Βρετανία και τον Καναδά.

Ελπίζω να παρατηρήσατε τον όρο του Αγγέλου : business ethics - Επιχειρηματική Ηθική. Υπάρχουν άλλες Ηθικές για τους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς (πχ. το Κράτος και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Συνδικάτα, τις ΜΚΟ και γράφε). Ο καθένας από μία ? ...

Η προσέγγιση της Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας είναι ενιαία για όλους τους Οργανισμούς και εξειδικεύεται ως ιδιαίτερη για τον καθένα από αυτούς με βάση όσα ήδη έχουμε δει (Αναγνώριση - Καταγραφή - Κατάταξη και Διαχείριση Συμμετόχων) και όσα θα δούμε στη συνέχεια.

Διάβολος - Άγγελος  : 1 - 0

 

(*) και σήμερα σε μαυρόασπρο...

http://www.youtube.com/watch?v=PbWULu5_nXI

 

Σχόλια

12/10 20:49  Goldmine
Kαλησπέρα σας. Αντιλαμβάνομαι τι διάβασμα χρειάστηκε για όλα αυτά!
Κάτι με τις ισοπαλίες του αγγέλου και του ακατονόμαστου... η αλήθεια θέλουν ακόμα εμβάθυνση για να καταλάβω ...
12/10 20:58  ΣΙΓΑΛΑΣ
www.youtube.com/watch?v=ABdHE0HaHHk
13/10 13:22  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
@Goldmine Το αρχείο μετράει Giga ...και η βιβλιοθήκη βούλιαξε. Το όραμα μου είναι κάποια στιγμή όλα αυτά να γίνουν προσπελάσιμα σε όλους όσους ενδιαφέρονται. Πραγματικά έχω ίσως το μεγαλύτρο (και συνεχώς εμπλουτιζόμενο) αρχείο στην Ευρώπη τουλάχιστον. Διότι ως "τρίτος - ουδετερος" τα έχω καλά με όλους. Πχ. με Βρετανικά Πανεπιστήμια τα οποία "δεν μιλιούνται" μεταξύ τους και "δεν μιλιούνται" επίσης με τους Γαλλικούς Οργανισμούς κ.ο.κ. Ενώ τον γράφοντα οι Γάλλοι τον σύστησαν στους Γαλλοκαναδούς, εκείνοι στους άλλους Καναδούς, οι οποίοι με τη σειρά τους στους Αυστραλούς ... Οι των ΗΠΑ μόλις τους απευθύνθηκε Ευρωπαίος... "ότι θες"!
Εμβαθύνουμε λίγο ακόμη σήμερα και προσοχή αύριο υπάρχει αιφνιδιαστικό Quiz !
@ΣΙΓΑΛΑΣ ευχαριστώ για τη συμβολή σας με τη version την οποία έψαχνα !
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις