ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


182. "Cheveux Longs - Idees Courtes" ...από τον JOHNΝY H. (*)
708 αναγνώστες
Πέμπτη, 15 Μαΐου 2008
18:10
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM ExcellenceModel(μέρος 5ο) 

 

Οι Θεμελιώδεις Αρχές της Αριστείας (3)

Συνεχίζουμε σήμερα με την παρουσίαση της δεύτερης από τις οκτώ (8) ισοδύναμες Αρχές (γι’ αυτό και απεικονίζονται σε ένα γράφημα κλειστής κυκλοφορίας, χωρίς αρχή και τέλος. βλ. άρθρο 180.)
 
Ø      Ανάπτυξη και Εμπλοκή των Ανθρώπων
Αριστεία είναι η μεγιστοποίηση της συμβολής των Εργαζομένων μέσω της ανάπτυξης και της εμπλοκής τους.
 
Η εφαρμογή της Αρχής στην πράξη
Οι άριστοι οργανισμοί προσδιορίζουν και κατανοούν τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, για την εφαρμογή των πολιτικών, της στρατηγικής, των στόχων και σχεδίων του οργανισμού. Προσλαμβάνουν και εκπαιδεύουν τους ανθρώπους τους ώστε να διαθέτουν αυτές τις δεξιότητες και τους ενισχύουν θετικά και ενεργά σε όλη αυτή τη διαδικασία. Η προσωπική ανάπτυξη προωθείται και υποστηρίζεται επιτρέποντας στους ανθρώπους να αναγνωρίζουν και να απελευθερώνουν όλες τις δυνατότητες τους. Προετοιμάζουν τους ανθρώπους τους και τους κάνουν ικανούς να αντιμετωπίσουν και να προσαρμοστούν στις λειτουργικές αλλαγές όσο και σε αλλαγές των προσωπικών τους ικανοτήτων. Οι οργανισμοί αναγνωρίζουν την αυξανόμενη σημασία του πνευματικού κεφαλαίου των ανθρώπων τους και χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους προς όφελος του οργανισμού. Αναζητούν τρόπους για να φροντίζουν, να επιβραβεύουν και να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους τους, ώστε να οικοδομείται η δέσμευση τους και να ενθαρρύνεται η αφοσίωσή τους στον οργανισμό. Μεγιστοποιούν το δυναμικό και την ενεργή εμπλοκή των ανθρώπων τους μέσω κοινών αξιών και μιας κουλτούρας εμπιστοσύνης, ανοιχτής επικοινωνίας και ενδυνάμωσης. Αξιοποιούν αυτή τη εμπλοκή για να γεννιούνται και να εφαρμόζονται ιδέες για βελτίωση.  
(Τα παραπάνω αποτελούν ελεύθερη απόδοση του μοντέλου από το γράφοντα και διαφέρουν ελαφρώς από την επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα).
 
(*)… συνεχίζουμε – όλο το φετινό Μάη – με μουσικές λίγο πριν, λίγο μετά, από τη Γαλλία ή αλλού… από την εποχή του Μάη 68… Σήμερα «η απάντηση του κατεστημένου»... Ο σημερινός ερμηνευτής, γνωστός και στην Ελλάδα, απαντά : «Κεφάλια με μακριά μαλλιά αλλά με ψόφιες ιδέες»… Το ροκ σε ρόλο υπερασπιστή της επίσημης ιδεολογίας !... Εάν αναρωτιέστε ποιόν υποστήριξε στις προηγούμενες Προεδρικές εκλογές … ε, τώρα είναι και γέρος άνθρωπος !

Απάντηση στο Quiz του Άρθρου 179. (ουδείς απήντησε καν) : Η Ολλανδία με δικό της εθνικό μοντέλο Αριστείας και πολλές αναζητήσεις, λόγω του συναγωνισμού με το EFQM Κάποιες από αυτές αξιοποιήθηκαν και στο «πλαίσιο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» !

 

Σχόλια

15/05 23:48  pol
H παρέα τι κάνει;Μας ξέχασαν!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις