ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


181. "Les Elucubrations" ...από τον ANTOINE (*)
617 αναγνώστες
Τρίτη, 13 Μαΐου 2008
19:51
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM ExcellenceModel(μέρος 4ο) 

Οι Θεμελιώδεις Αρχές της Αριστείας (2)

 

Αρχίζουμε σήμερα με την παρουσίαση της πρώτης από τις οκτώ (8) ισοδύναμες Αρχές (γι’ αυτό και απεικονίζονται σε ένα γράφημα κλειστής κυκλοφορίας, χωρίς αρχή και τέλος. βλ. άρθρο 180.)
Η επιλογή μας όμως δεν έγινε αυτή τη φορά στην τύχη. Είναι συνδεδεμένη με το Νικήτα, του οποίου το όραμα και έμπνευση ώθησαν ακόμη και στη δημιουργία και συνεπή λειτουργία του παρόντος «οίκου».

H διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας του Ελληνικού Κέντρου Προώθησης του Εθελοντισμού "anthropos.gr" "ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2007" για την ανάδειξη ενός ενεργού πολίτη και ενός δημοσιογράφου με αξιόλογη δράση σε θέματα που άπτονται των ΜΚΟ και του εθελοντισμού έχει ολοκληρωθεί.

Ο Νικήτας Λιοναράκης, δημοσιογράφος, πρώην διευθυντής των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ, της ΕΡΑ 1 και της ΕΡΑ 2 και ηγετική μορφή της Συντονιστικής Επιτροπής της «Καμπάνιας των 800 ΜΚΟ για το Σύνταγμα», ο οποίος έφυγε από την ζωή στις 10 Οκτωβρίου 2007, αναδείχθηκε ο «ενεργός πολίτης της χρονιάς 2007» ενώ ο κ. Γεώργιος Αυγερόπουλος, δημιουργός της σειράς ντοκιμαντέρ Εξάντας, αναδείχθηκε ο «δημοσιογράφος της χρονιάς 2007», σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας του Ελληνικού Κέντρου Προώθησης του Εθελοντισμού "
anthropos.gr".

 
Ηγεσία και Συνέπεια Στόχων
Αριστεία είναι η ηγεσία με όραμα και έμπνευση σε συνδυασμό με συνέπεια στόχων.
 
Η εφαρμογή της Αρχής στην πράξη
Οι άριστοι οργανισμοί έχουν ηγέτες, οι οποίοι ορίζουν και επικοινωνούν ξεκάθαρες κατεύθυνση για τον οργανισμό. Με τον τρόπο αυτό ενώνουν και παρακινούν άλλους ηγέτες ώστε και εκείνοι να εμπνεύσουν τους ανθρώπους τους. Οι ηγέτες θεμελιώνουν αξίες, κώδικες ηθικής, κουλτούρα και ένα σύστημα διακυβέρνησης για τον οργανισμό, τα οποία παρέχουν μοναδική ταυτότητα και αποτελούν πόλο έλξης για όλους τους Συμμετόχους. Οι ηγέτες σε όλα τα επίπεδα αυτών των οργανισμών οδηγούν συνεχώς και εμπνέουν τους άλλους προς την αριστεία, συνδυάζοντας συμπεριφορά άξια προς μίμηση και αποτελεσματικότητα. Ηγούνται με το προσωπικό τους παράδειγμα, αναγνωρίζοντας την αξία και συμβολή των Συμμετόχων τους, συνεργαζόμενοι μαζί τους σε κοινοπρακτικές δραστηριότητες βελτίωσης. Σε δύσκολους καιρούς τυρβωδών αναταράξεων επιδεικνύουν συνέπεια σκοπού και σταθερότητα. Εμπνέουν με τον τρόπο αυτό αξιοπιστία και διατηρούν την αφοσίωση των Συμμετόχων τους. Την ίδια στιγμή αποδεικνύουν την ικανότητά τους να προσαρμόζουν και επαναφέρουν την πορεία του οργανισμού στα πλαίσια ενός ταχύτατα κινούμενου και συνεχώς μεταβαλλόμενου εξωτερικού περιβάλλοντος, συμπαρασύροντας στην ορθή κατεύθυνση και όλους τους ανθρώπους τους.
(Τα παραπάνω αποτελούν ελεύθερη απόδοση του μοντέλου από το γράφοντα και διαφέρουν ελαφρώς από την επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα).
 

(*)… συνεχίζουμε – όλο το φετινό Μάη – με μουσικές λίγο πριν, λίγο μετά, από τη Γαλλία ή αλλού… από την εποχή του Μάη 68… Ο σημερινός ερμηνευτής ήταν Σπουδαστής στο περίφημο και ιστορικό (1804) Πολυτεχνείο «Στρατιωτικών Μηχανικών» – Ecole Polytechnique – απ’ όπου απεφοίτησε μεταξύ άλλων και ο Ναπολέων Βοναπάρτης. (Πολύ πριν το Μάη ουδείς ακολουθούσε πλέον στρατιωτική σταδιοδρομία, με την εισαγωγή του Σπουδαστή κάποια μεγάλη εταιρία τον προσλαμβάνει ήδη και αποζημιώνει πανάκριβα το Κράτος). Η εμφάνιση του στη μουσική σκηνή - με μακριά μαλλιά - λίγο πριν το Μάη του 68 απετέλεσε πολιτισμικό σοκ ! Δείτε και το σχετικό βιδεάκιο από πρόσφατη (2007) παρέλαση της Σχολής και θα κατανοήσετε τα περί  του <ΤΟΤΕ> σόκ ! ( μετά το Μάη άρχισαν να γίνονται δεκτές και γυναίκες…) Η απάντηση του κατεστημένου στο επόμενο Άρθρο !... Το μπλογκοδίδυμο Τριαντάφυλλου και Μυρσίνης Κ. (αποκαλούμενη μικρή Μ.) το αφιερώνει στην ετοιμόγεννη Μυρσίνη Λιοναράκη (αποκαλούμενη μεγάλη Μ. για να μην τις μπερδεύουμε, επειδή ακολουθούσαν βίο παράλληλο, ελάχιστα ετεροχρονισμένο …)

 

   

Σχόλια

14/05 16:34  Yannis K.
Ειδικα οταν ο εκφωνητης λεει "Πολυτεκνικ" κατι σαν ανατριχιλα
14/05 17:25  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Λείπει και ο "Λέων", που θα "τάπαιρνε στο κρανίο"...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις