ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


180. "Ce Monde" ...από τον HERVE V. (*)
630 αναγνώστες
Κυριακή, 11 Μαΐου 2008
19:20

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM ExcellenceModel(μέρος 3ο) 

 

Οι Θεμελιώδεις Αρχές της Αριστείας (1)

 

Οι Αρχές έχουν καθολική εφαρμογήχωρίς υποσημειώσεις και εκπτώσεις – σε όλους τους Οργανισμούς. Από τις Μεγάλες Επιχειρήσεις στις Μ.& Μ. Επιχειρήσεις, στο Δημόσιο Τομέα, την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση… μέχρι τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Είναι οκτώ (8) και είναι ισοδύναμες. Εξ’ ου και η παρακάτω απεικόνισή τους σε ένα γράφημα κλειστής κυκλοφορίας, χωρίς αρχή και τέλος.

      

Θα τις προσεγγίσουμε σήμερα συνοπτικώς, με την ουσία καθεμιάς και θα τις γνωρίσουμε στα επόμενα άρθρα,  μία – μία με περισσότερες λεπτομέρειες, πως δηλαδή εφαρμόζονται στην πράξη.

     Ø      Προσανατολισμός στα Αποτελέσματα
Αριστεία είναι η επίτευξη αποτελεσμάτων που ενθουσιάζουν όλους τους Συμμετόχους – Ενδιαφερόμενα Μέρη του οργανισμού.
Ø      Προσανατολισμός στον Πελάτη
Αριστεία είναι η δημιουργία αειφόρου - διατηρήσιμης αξίας για τους Πελάτες.
Ø      Ηγεσία και Συνέπεια Στόχων
Αριστεία είναι η ηγεσία με όραμα και έμπνευση σε συνδυασμό με συνέπεια στόχων.
Ø      Διοίκηση βάσει Διαδικασιών και Δεδομένων
Αριστεία είναι η διοίκηση του οργανισμού βάσει μιας σειράς αλληλοεξαρτώμενων και αλληλένδετων Συστημάτων, διαδικασιών και δεδομένων.
Ø      Ανάπτυξη και Εμπλοκή των Ανθρώπων
Αριστεία είναι η μεγιστοποίηση της συμβολής των Εργαζομένων μέσω της ανάπτυξης και της εμπλοκής τους.
Ø      Συνεχής Μάθηση, Βελτίωση και Καινοτομία
Αριστεία είναι η Αμφισβήτηση της Αδράνειας, του status quo και η πραγματοποίηση Αλλαγών χρησιμοποιώντας την Μάθηση για τη δημιουργία ευκαιριών Βελτίωσης και Καινοτομίας.
Ø      Ανάπτυξη Συνεργασιών
Αριστεία είναι η ανάπτυξη και διατήρηση Συνεργασιών, οι οποίες προσθέτουν Αξία.
Ø      Κοινωνική Υπευθυνότητα
Αριστεία είναι η Υπέρβαση των ελάχιστων κανονιστικών πλαισίων στα οποία λειτουργεί ο οργανισμός και η προσπάθεια να αντιληφθεί και να ανταποκριθεί ο οργανισμός στις προσδοκίες των Συμμετόχων του στην Κοινωνία.
 

(*)… συνεχίζουμε – όλο το φετινό Μάη – με μουσικές λίγο πριν, λίγο μετά, από τη Γαλλία ή αλλού… από την εποχή του Μάη 68… Υπενθυμίζεται ότι, ο γράφων έζησε το προοίμιο (σε Γαλλικό Λύκειο πλησίον των Βερσαλλιών μέχρι το τέλος 67, οπότε επέστρεψε στην Ελλάδα) και τα απόνερα (όταν επέστρεψε το 74 σε Πολυτεχνείο πλησίον των Άλπεων για Μεταπτυχιακές Σπουδές)… Σήμερα μία «μεγάλη επιτυχία» λίγο πριν… το1967… όταν ο πολύς κόσμος και προφανώς η τηλεόραση «ζούσαν στον κόσμο τους» ακόμη… Προσέξτε την κόμμωση και το ύφος του ερμηνευτή, την όλη ατμόσφαιρα καθώς και την «αναζήτηση» στους στίχους : « Κάθε μέρα ανοίγω τα μάτια μου και βλέπω εσένα, κάθε βράδυ τα κλείνω και βλέπω εσένα… μου χαμογελάς και είμαι ευτυχισμένος … η αγάπη σου μου δίνει ένα κόσμο ολόκληρο μόνο για μένα και εσένα…» και κάνετε τη σύγκριση με τα χθεσινά βιδεάκια,.. απέχουν μόλις κάποιους μήνες !..

                                  

Σχόλια

11/05 21:08  PREMIUM
www.youtube.com/watch?v=r7UI5WOVWp8

Και μια..."ελληνική" μουσική..."επένδυση" από...ΤΟΤΕ πατριώτ...
11/05 23:18  Yannis K.
Δυναμη ...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις