ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


23. "In Memoriam" Νικήτα Λιοναράκη (*)
754 αναγνώστες
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2007
17:45

Συνηγορία της φιλανθρωπίας  (τελευταίο)

Σε όσες χώρες ο μηχανισμός αναδιανομής του πλούτου δουλεύει καλά, με άλλα λόγια έχουν ψηλή φορολογία αλλά και ορθή αξιοποίηση του φορολογικού προϊόντος (βλ Δανία, Φιλανδία όπου η φορολογία είναι υψηλότατη και το κράτος δαπανά για κοινωνική πολιτική) η έννοια της δωρεάς είναι σχεδόν ανύπαρκτη, τουλάχιστον σαν κοινωνική συνεισφορά.

Τα πάντα καλύπτονται από ένα πυκνό δίχτυ κρατικής πρόνοιας, η οποία όμως ευνοεί υποκατάστατες μορφές της μέσα από εναλλακτικές κοινωνικές πρωτοβουλίες (ΜΚΟ κλπ). Αντί να στήνει το κράτος τέτοιες δομές συνεργάζεται με άτομα και οργανώσεις που επιθυμούν να επωμιστούν το φορτίο αυτό. Το παράδειγμα της Γερμανίας με τους 5 μεγάλους κοινωνικούς φορείς - εταίρους του κράτους στο τομέα της πρόνοιας και του πολιτισμού είναι χαρακτηριστικό. Αυτές οι χώρες όμως είναι η εξαίρεση.

Όσο υπάρχει το φαινόμενο του «πάσχοντος δικαίου», δηλαδή του ανθρώπου που πάσχει χωρίς να φταιει για αυτό, και όσο υπάρχουν άνθρωποι, τόσο η φιλαλληλία θα προσπαθεί να βρει τρόπους έκφρασης. Ένας από αυτούς είναι η απλές ενστικτώδεις πράξεις φιλανθρωπίας όπως η δωρεά σε χρήμα και είδος.

Εδώ τελειώνει η φαινομενική αντιπαράθεση μεταξύ της (Κ. και Π.Υ) και της φιλανθρωπίας / αγαθοεργίας, λειτουργίες οι οποίες επί της ουσίας είναι παραπληρωματικές. Ας διατρέξουμε μόνο "τους τίτλους" των άρθρων τα ποία θα μας απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες :

Ποιά είναι η σχέση Κοινωνικής & Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας και Οργανωσιακής ( Επιχειρηματικής στην περίπτωση Κερδοσκοπικών Οργανισμών) Ηθικής ?

Σε τι διαφέρουν οι Ευρωπαϊκή και Βορειοαμερικάνικη προσεγγίσεις ?

Πως οι έρευνες σε Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις αναδεικύουν τη διαφορετική προσέγγιση δράσεων (Κ. και Π.Υ) ανάμεσα στις χώρες του Βορρά (της ανεπτυγμένης πρόνοιας) και του Νότου.

 

 

 

(*) Τρεις δεκαετίες Φίλος, Σύντροφος σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και Συναγωνιστής στα ευρύτερα ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται το blog. Έφυγε ξαφνικά σήμερα ξημερώματα. Δεν θα ήθελε να υπάρξει ούτε καν σήμερα κενό στην παρούσα προσπάθεια, την οποία με παρότρυνε πριν ένα μήνα να ξεκινήσω ...

http://30meres.gr/

 

 

Σχόλια

10/10 18:03  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Τα συλληπητήρια μου φίλε μου. Να ΄ζήσετε ν ατον θυμαστε.
10/10 18:47  Ηρακλής
Οταν πεθαίνουν ξαφνικά τέτοιοι άνθρωποι στα 58 τους χρόνια, είναι που αναρωτιέσαι, αν ο Θεός θέλει πραγματικά τη κοινωνική δικαιοσύνη, την ευαισθησία, την αλληλεγγύη.
Φεύγουνε οι Λιοναράκηδες και μένουμε με τους Ψινάκηδες.
Δεν ξέρω τι να πω, καλό ταξίδι...
10/10 20:50  Goldmine
Ο επίλογος συγκλονιστικός μέσα στην επιθανάτια λιτότητά του. Κενό δυσαναπλήρωτο. Καλό του ταξίδι! Ας συνεχίσει να ζει στην καρδιά σας.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις