ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


22. "Chiquitita" .....από τους ABBA (*)
843 αναγνώστες
Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2007
20:11

Συνηγορία της φιλανθρωπίας  (μέρος 2ο)

Συνεχίζουμε τον εικονικό διάλογο με τον πραγματικό επιστολογράφο Γ.Λ. υπενθυμίζεται ότι τα αποσπάσματα της επιστολής αναγνωρίζονται από το ηθελημένα προβακατόρικο χρώμα.

Μια άλλη όμως διάσταση που ενοχλεί και είναι υπεύθυνη για την αρνητική εικόνα της φιλανθρωπίας είναι αυτή της απαλλοτρίωσης της πνευματικής ελευθερίας των αποδεκτών της φιλανθρωπίας (των ευεργετούμενων). Πολύ συχνά η βοήθεια που δίδεται σαν φιλανθρωπία είναι μεν το μέσο για να ανταποκριθεί ο φιλάνθρωπος στο δική του παρόρμηση ή συνειδησιακή επιταγή αλλά ακολουθείται από μια προσπάθεια προσέγγισης και γιατί όχι πνευματικής σωτηρίας του ευεργετούμενου (κατά τη κρίση του ευεργετούντος) Χαρακτηριστικά παραδείγματα βρίσκουμε στο χώρο της εκκλησιαστικής φιλανθρωπίας ... Η φιλανθρωπία είναι δωρεά και σαν τέτοια θα πρέπει να είναι ελεύθερη εκατέρωθεν.

Η (Κ. και Π.Υ) είναι όντως ελεύθερη για τον Οργανισμό ( εθελοντική και πέρα από τη Νομοθεσία). Εκατέρωθεν επίσης, ο Συμμέτοχος την αποδέχεται (ή όχι) και την αξιολογεί, όπως εκείνος κρίνει. 

Η δωρεά δεν πρέπει να έχει το στοιχείο της συναλλαγής.

Όμως στον πυρήνα της (Κ. και Π.Υ.) υπάρχει συναλλαγή ! Τα ενδιαφερόμενα μέρη (πρέπει να) κερδίζουν (win - win situation). Για τον Οργανισμό ο προσανατολισμός στην Κοινωνική και Περιβαλλοντική υπευθυνότητα και δράσεις (πρέπει να) αποτελεί επένδυση, συνδεδεμένη με την οργανωσιακή του στρατηγική. Ανάλογο παράδειγμα αποτελεί ο προσανατολισμός στην Ποιότητα. Τα (βραχυπρόθεσμα προφανώς) κόστη και οι (μακροπρόθεσμες επίσης προφανώς) αποδόσεις (πρέπει να) σταθμίζονται.

Αλίμονο στον Οργανισμό, ο οποίος παρορμητικά, ανερμάτιστα και επειδή φαίνεται πιασάρικο, τσαλαβουτάει σε τέτοιες αναζητήσεις. "Τα θαύματα κρατάνε λίγο" και στην περίπτωσή μας τα πισωγυρίσματα κοστίζουν και στον Οργανισμό και στους Συμμετόχους του. Χώρια το ρεζιλίκι ...

Τα παραπάνω προφανώς ισχύουν για Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς - Επιχειρήσεις και Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς - Κράτος, Δήμους, ακόμη και ΜΚΟ...

 

(*) ο τίτλος και τό όλον στυλ αρκούν... ανιχνεύστε όμως και τους στίχους

http://www.youtube.com/watch?v=Q_lxlfhOSww&mode=related&search=   

Σχόλια

09/10 21:48  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
πω, πω , ωραίον άσμα...
09/10 22:34  Goldmine
Προσυπογράφω αμφότερα και τα περί ελευθερίας της δωρεάς και το άσμα ασμάτων sensei!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις