ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


178. "Vivo Per Lei" ... από τον ANDREA B. και τις JUDY W. / HELENE S. (*)
849 αναγνώστες
Παρασκευή, 2 Μαΐου 2008
21:03

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM Excellence Model (μέρος 1ο) 

Προοίμιο (1)

Συμπληρώθηκαν οκτώ (8) μήνες πυκνής αρθογραφίας και ο οικοδεσπότης σας απεφάσισε ότι οι συνθήκες ωρίμασαν για να κολυμπήσουμε σε βαθειά νερά... Ειλκρινώς πιστεύω ότι, οι τακτικοί και συνεπείς αναγνώστριες και αναγνώστες έχουν πλέον αποκτήσει τις δυνάμεις και δεξιότητες για να κολυμπήσουν σε βαθειά νερά !

Θα επιχειρήσουμε λοιπόν ΜΑΖΙ μια ολοκληρωμένη - ολιστική προσέγγιση των ζητημάτων τα οποία μας απησχόλησαν μεμονωμένα σε όλη αυτή την περίοδο. Στο φιλόδοξό μας ταξίδι στην Αριστεία θα αξιοποιήσουμε όσα ήδη έχουμε ανιχνεύσει και ίσως κατακτήσει... Τα άρθρα θα είναι βραχύτερα σε έκταση και αραιότερα χρονικά, ώστε το ταξίδι να είναι προσιτό σε όλες τις φίλες και φίλους του μπλογκοδίδυμου, με συχνές αναφορές σε όσα είδαμε και κατανοήσαμε (?) μέχρι σήμερα...

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διοίκηση Ποιότητας - EFQM® είναι ένας Μη-Κερδοσκοπικός Οργανισμός, που δημιουργήθηκε το 1988 από δεκατέσσερις κορυφαίους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς (1) έχοντας ως Αποστολή να είναι η κινητήριος δύναμη για αειφόρο αριστεία (και κερδοφορία με την ευρεία έννοια του όρου) στην Ευρώπη και ως Όραμα έναν κόσμο στον οποίο θα διακρίνονται και υπερέχουν οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί (κερδοσκοπικοί ή Όχι).

Το Ευρωπαϊκο Μοντέλο Αριστείας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1991 (2). Το 1999 δημιουργήθηκε το Δίκτυο των Εθνικών Εκπροσώπων. Οι National Partners Organizations είναι 25. Στην Ελλάδα η Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων - εεδε

Το Ευρωπαϊκο Μοντέλο Αριστείας είναι ένα από τα τρία μείζονα διεθνή μοντέλα : τρίτο και καταιδρωμένο μετά το Ιαπωνικό "W. Deming" και των Η.Π.Α. "M. Balrdrige"... ενσωματώνει όμως με επιτυχία τις παραδόσεις και ιδιαιτερότητες των Ευρωπαϊκών Οργανισμών.

(1) BT, R. Bosch, Bull, Ciba-Geigy, Dassault Aviation, AB Electolux, Fiat Auto, KLM Royal Dutch, Nestle, Philips Electronics, Olivetti, Renault, Sulzer, Volkswagen. Είναι φανερό ότι επρόκειτο στην αρχή για Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς - Εταιρίες, ή τουλάχιστον για εταιρίες κρατικής ιδιοκτησίας, οι οποίες όμως λειτουργούσαν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

(2) Το 1995 έγινε η έναρξη Βραβείου για το Δημόσιο Τομέα, το 1996 για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, το 1996 για Λειτουργικές Μονάδες... προσφάτως για Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση... θα τα δούμε αναλυτικώς.

(*)... εδώ και μερικά χρόνια ο οικοδεσπότης σας σχεδόν ζει για εκείνη - την προσπάθεια για Αριστεία των Ευρωπαϊκών Οργανισμών - ο παρών οίκος άλλωστε από αυτό το πάθος πηγάζει ... κρίμα που δεν υπάρχει εκτέλεση σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες μαζί...

          

 

Σχόλια

02/05 21:24  PREMIUM
Πατριώτ θαυμάσαμε πριν λίγο το "πάντρεμα" της μουσικής πολυγλωσσίας με τη σύζυγο !

Ξέρεις !

Σε μια προσπάθεια να την πείσω ν΄ αποφύγουμε την...Αμερική !

Καλή η...Γερμανίδα αλλά η...Γαλλίδα με το χαμόγελό της σε...σκλαβώνει !

ΥΓ. Τα σχόλια μου δεν τα διάβασε !

Νάσαι καλά


02/05 21:45  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Αφιερωμένη εξαιρετικά στον πατριώ'τ και την πατριώ'τσα άλλη μία ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ εκτέλεση... σε γλώσσα Μεσογειακή :
www.youtube.com/watch?v=XfUvO2D8ZSs&feature=related
Κάποια στιγμή θα διηγηθώ και τα dessous της "εξέλιξης" και θα διευκρινήσω γιατί δεν συμπεριέλαβα άσμα από τους "ιδρυτές" Ολλανδούς, όπου και η πρώτη έδρα του EFQM (τώρα το Βέλγιο)...
02/05 21:59  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Τώρα που το σκέφτομαι ας κάνουμε έναν άτυπο διαγωνισμό εκτέλεσης.
Ψηφίζουμε :
1: Ιταλογερμανικά
2: Ιταλογαλλικά
3: Ιταλοισπανικά (βλ. σχόλιο!)

Οι κ.κ. Spartis και Προμηθέας ΔΕΝ έχουν δικαίωμα ψήφου ("έχουν πέσει στο βαρέλι μικροί")
02/05 22:23  Goldmine
Πάλι ξεκίνημα νέοι αγώνες!
Άξιο το μπλογκοδίδυμο.
Δηλώνω έτοιμη για βαθιά νερά!
02/05 22:57  evie
Ψηφίζω Ιταλογαλλικά.

Καλησπέρα σας.
03/05 00:08  PREMIUM
Ισπανίδα και...ξανθιά...;-)

Ήταν που ήταν...ψυχρή !

Για ρίξτε και μια...ματιά στην εκτέλεση με την Ιταλίδα...Γιωργία !

Τελικά άλλο πράγμα να μιλάς την ίδια...γλώσσα...Πατριώτ ! :-)
03/05 00:47  PREMIUM
Μόλις τώρα ολοκλήρωσα το βιδεάκι με τη...Giorgia !

Οι πόζες...κορυφώνουν μαζί με την...ερμηνεία !

Δύσκολη...νύχτα ! :-)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις