ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


21. "Money For Nothing" .... από τους DIRE STRAITS (*)
1735 αναγνώστες
Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2007
20:37

Συνηγορία της φιλανθρωπίας  (μέρος 1ο)

Τον Ιανουάριο μετά από εισήγησή στην ενότητα "Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα" σε ημερίδα έλαβα επτασέλιδη επιστολή από άλλον εισηγητή με τίτλο αυτόν που επέλεξα για σήμερα, αύριο και βλέπουμε.... Είχε τη λεπτότητα να μην πυροδοτήσει επί τόπου διαμάχη, παρότι παρουσίασε την εισήγησή του μετά το γράφοντα προφανώς σοκαρισμένος, από αυτά τα οποία είχα αναφέρει ( μικρό δείγμα στο χθεσινό άρθρο 20.) 

Θα μεταφέρω λοιπόν εδώ έναν εικονικό διάλογο : τα αποσπάσματα της επιστολής αναγνωρίζονται από το ηθελημένα προβακατόρικο χρώμα.

Στην εισήγηση έγινε αντιδιαστολή της κοινωνικής υπευθυνότητας με τη φιλανθρωπία. Η χρήση του όρου φιλανθρωπία ήταν σαφώς απαξιωτική... Η βασική αιτία αυτής της αρνητικής αντιμετώπισης οφείλεται στην κατά τα άλλα πολύ λογική άποψη ότι η φιλανθρωπία αν δεν αναιρεί, τουλάχιστον δεν κινείται προς την κατεύθυνση της εξάλειψης της αιτίας που δημιούργησε το πρόβλημα, που αυτή η ίδια προσπαθεί να αντιμετωπίσει.

Η (Κ. και Π.Υ) όντως αναγνωρίζει, ότι η λειτουργία ΚΑΘΕ Οργανισμού επηρεάζει ΚΑΙ δυσμενώς ΟΛΟΥΣ τους Συμμετόχους του. Ακόμη περισσότερο επισημαίνει, ότι συχνότατα υπάρχουν ανισορροπίες : σε κάποιους (η λειτουργία) προσφέρει πολλά, σε κάποιους προσφέρει κάποια ανταλλάγματα και σε άλλους ΜΟΝΟ δυσμενείς επιπτώσεις έχει.

Επιπλέον η φιλανθρωπία έχει το στοιχείο της μεμονωμένης πράξης και του εκ των υστέρων άρα και της αδυναμίας να αλλάξει ριζικά την κατάσταση σε βάθος χρόνου, πράγμα αδύνατο αφού η πράξη εξ αρχής δεν στόχευε τις αιτίες του προβλήματος. Τα παραπάνω οδηγούν στην εκτίμηση ότι η φιλανθρωπία είναι η υποκρισία ενός άδικου κοινωνικού συστήματος ή έστω η απόπειρα εξωραϊσμού του.

Η (Κ. και Π.Υ) όντως στοχεύει στις αιτίες του προβλήματος (πού δεν είναι παρά αυτή καθαυτή η λειτουργία του Οργανισμού). Ακόμη περισσότερο καταγράφει - κατατάσσει τους Συμμετόχους και ιεραρχεί τις προτεραιότητες δράσεων με ορθολογικά - τεκμηριωμένα κριτήρια. Δεν(οφείλει να μην) αποτελεί ενοχική συμπεριφορά, αλλά Οργανωσιακή (επιχειρηματική αν αναφερόμαστε σε Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς) Στρατηγική Επιλογή.

Όμως η (Κ. και Π.Υ) στην κουτοπόνηρη, αρπακολατζίδικη, μαρκετίστικη και δημοσιεσχεσίστικη "εκδοχή" της, κινδυνεύει περισσότερο και καθοριστικά να χαρακτηρισθεί υποκρισία, εξωραϊσμός καί ότι άλλο άθλιο. Ακόμη χειρότερα κινδυνεύει "να γυρίσει boomerang". Αυτό θα το διαπιστώσουμε - στην ώρα του - με την αναφορά στις Έρευνες Αγοράς και Κοινής Γνώμης.

 

(*) http://www.youtube.com/watch?v=hMZeTDDS4xE&mode=related&search=

 

Σχόλια

08/10 22:11  Goldmine
Βρίσκω λίαν ενδιαφέρουσα την αναφορά σας στη γκλαμουρίστικη διάσταση της φιλανθρωπίας, κύριε καθηγητά, με την ανάλογη πάντα μουσική υπόκρουση!
Τα σημεία των καιρών..Όταν οι χορηγίες των αρχαίων Αθηναίων μετεξελίχθησαν σε κοσμικές πασαρέλες...
08/10 22:14  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ξέρετε τι χρήμα έχει η φιλανθρωπία? Ευγε, αρχίσατε να βάζετε και άσματα που αναγνωρίζω...
08/10 22:53  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Φίλε Goldmine, τα "κύριε καθηγητά" απαγορεύονται στην "τάξη μου", οι Σπουδαστές μου (προτρέπονται να) με αποκαλούν "Δάσκαλο", (ιαπωνιστί : Sensei), ή "Μάστορα" ( γαλλιστί : Maitre).
Φίλε Θρασύβουλε, ελπίζω να υπονοείς "αναγνώριση" των αγγλοσαξωνικών ασμάτων. Διότι εάν δεν "αναγνωρίζεις την Ελευθερία "μας/μου", θα κρατήσω την αναπνοή μου μέχρι να σκάσω (σε ένδειξη διαμαρτυρίας και απόγνωσης).
08/10 22:57  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Α! οι χορηγίες στην "αρχαία Αθήνα", θα παραθέσω - στην ώρα του πάντα - link σε σχετικό άρθρο του πρώτου Δασκάλου μου στην Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα ! (Μηχανικός προφανώς και ΝΕΩΤΕΡΟΣ μου !)
16/10 17:19  deltani
Δυστυχώς η απαξίωση είναι κανόνας ειδικά στην χώρα μας. Η κουτοπόνηρη, αρπακολατζίδικη, μαρκετίστικη, δημοσιοσχετίστικη εκδοχή εκτός εισαγωγικών είναι η κρατούσα. Η ιδεατή της εκδοχή σαν αυτή που εννοείς θα βρεθεί μάλλον στον Παράδεισο , αν και αυτός υπάρχει.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις