ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


166. "Όσο Βαρούν Τα Σίδερα" ...από το ΜΙΧΑΛΗ Τ. (*)
685 αναγνώστες
Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008
20:07

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ      ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ (μέρος 54ο) 

Ανάλυση Δράσεων Διαχείρισης - εμβόλιμο αλλά το προαναγγείλαμε !

Στο σημερινό και αυριανό άρθρα θα τεκμηριώσουμε την άποψη περί ορθών προσεγγίσεων τόσο του favlou όσο και του γράφοντος , παρότι μοίαζουν αντιδιαμετρικώς αντίθετες. Επ' αυτού θα αξιοποιηθούν κάποια αξιώματα, τα οποία πρωτος διετύπωσε ο διάσημος καθηγητής Crooks και μεταφράζω προχείρως : "Όλοι οι κακοί χωράνε" - "η καλή νοικοκυρά και με το κουτάλι γνέθει".

Πρώτα όμως είναι χρήσιμο να αποκτήσετε - όσοι δεν την έχετε - μία παρουσίαση του "πλαισίου ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ". Όχι από εδώ... αλλά από τη μπλογκογειτονιά και τον "οίκο" φιλτάτης φιλενάδας του γράφοντος . Πηγαίνετε λοιπόν "chez mine d' or" : http://goldmine.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=2682&blid=16  και αφού ταξιδέψετε με τη "Ναυσιθόη", παραλέιψτε τα εγκωμιαστικά σχόλια και πατήστε στο Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης.

Το "πλαισιο" κινείται σε και προσπαθεί να συνδέσει δύο παράλληλα πεδία : Την Κ.& Π.Υ. (ανατρέξτε στο εργαλείο 01 σελ. 26~39) και τη στρατηγική δραστηριοποίησης της επιχείρησης (ανατρέξτε στο εργαλείο 02 σελ. 40~53).

Ας δομήσουμε τη σημερινή "μελέτη περίπτωσης". Ας τη φαντασθούμε ως μικρή κατασκευαστική ιδιωτικών έργων, με μόνιμο και διερχόμενο προσωπικό περίπου 25 ατόμων. Ας την ονοματίσουμε κιόλας  : "Ετοιμόρροπες Μαιζονέτες Πολυτελείας " ΕΠΕ.

Θα υποθέσουμε ότι, ο ιδιοκτήτης / μανατζερ της ως άνω "Ε.Μ.Π" έχει συμπληρώσει τον Πίνακα Β : ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ του "πλαισίου ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ". Εάν είναι οξυδερκής και ξέρει την πιάτσα (που είναι και ξέρει αλλοιώς θα συμπλήρωνε σταυρόλεξα στον Κορυδαλλό...), θα έχει βγάλει αποτελέσματα τα οποία κατατάσσουν την επιχείρηση του με αιχμή τη Φάση : ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ και δευτερεύοντα προσανατολισμό  τη Φάση : ΕΥΕΛΙΞΙΑ.

Για να δείτε το γράφημα ανατρέξτε στη σελίδα 51 της παρουσίασης, αλλά φανταστείτε την πυξίδα να δείχνει με το πολύ - Νότια και με το λιγότερο Δυτικάαντικαταστήστε επίσης τον υπότιτλο - ερμηνεία με το : " Επικρατεί η ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ανιχνεύοντας ήδη και την ΕΥΕΛΙΞΙΑ". 

ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ - ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ

·      Είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού επιλογών : ΕΛΕΓΧΟΣ / προς τα μέσα

·       Είναι η Φάση που ταιριάζει στην επιχείρηση, σε αγορές όπου εκδηλώνεται σταθερή ζήτηση, οι πελάτες έχουν συγκεκριμένες ανάγκες και είναι σε θέση να συγκρίνουν και να επιλέγουν, ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

·       Ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων κρίνεται στο δίδυμο : ποιότητα / τιμή. Βασική φροντίδα για την επιχείρηση είναι η διατήρηση και καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των μέσων που διαθέτει, η βελτίωση στα προϊόντα και ο έλεγχος στα επιμέρους  κόστη λειτουργίας της.

 

ΕΥΕΛΙΞΙΑ
 
·        Είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού επιλογών : προς τα μέσα / ΑΛΛΑΓΗ

Είναι η Φάση που ταιριάζει στην επιχείρηση, σε αγορές όπου εκδηλώνεται απαιτητική ζήτηση, οι πελάτες έχουν κάποιες ανάγκες τις οποίες εκφράζουν με σαφήνεια και κάποιες άλλες που είναι και στους ίδιους θολές. Ενώ αυτοί δεν είναι πιστοί στην επιχείρηση, περιμένουν απ’ αυτή να συντονίζεται με τη δική τους απρόβλεπτη συμπεριφορά. Η επιχείρηση ανταγωνίζεται σε ένα πολύ ευαίσθητο και μεταβλητό περιβάλλον. Χρειάζεται να ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί : να ικανοποιεί τις παραξενιές (χωρίς αυτό να εγγυάται την επάνοδο του πελάτη) και να συγκρατεί ταυτόχρονα το συνολικό κόστος λειτουργίας της σε βιώσιμο επίπεδο.

 

Θα υποθέσουμε ότι, ο ιδιοκτήτης / μανατζερ της ως άνω "Ε.Μ.Π" έχει συμπληρώσει τον Πίνακα Α : ΠΩΣ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ του "πλαισίου ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" και έχει δώσει τις εξής απαντήσεις : 

Ποιος είναι ο ρόλος και η επίδραση των εργαζομένων στην επιχείρηση ;

Οι εργαζόμενοι σε μας αποτελούν σε μεγάλο βαθμό τη δύναμη της επιχείρησης. Είναι απαραίτητοι στην παραγωγή και έχουν επίδραση στο κόστος της.
 3
Οι εργαζόμενοί έχουν καθορισμένα καθήκοντα, τα οποία αντιστοιχούν στις ικανότητες και δεξιότητές τους. Καθοδηγούνται και ελέγχονται.
 6
Οι εργαζόμενοί μας είναι ένας πολύτιμος αλλά απρόβλεπτος παράγοντας. Προσπαθώντας να είμαστε όσο το δυνατό ανταγωνιστικοί, παίρνουμε υπόψη και μετράμε συστηματικά το εργατικό κόστος.
 1
Οι άνθρωποί μας είναι η επιχείρησή μας. Νοιαζόμαστε μεταξύ μας, υπάρχει αλληλοϋποστήριξη και επιδιώκουμε τη διατήρηση της απασχόλησής τους με όλους τους τρόπους. π.χ. συνεχή εκπαίδευση.
 0

  

 

 

Ποιες αρχές και αξίες είναι πιο σημαντικές στην επιχείρησή ;

Δύναμη – ζωντάνια – ανταγωνιστικότητα – σεβασμός – κουράγιο – πειθαρχία.
 2
Συνεννόηση – ειλικρίνεια – ισότητα – υπομονή - φιλία – τιμιότητα – ομαδική δουλειά.
 0
Αποτελεσματικότητα – επαγγελματική εξέλιξη – ατομική πρωτοβουλία – αυτοπεποίθηση – προσωπικό συμφέρον - ανταμοιβή.   
 1
Υπευθυνότητα - σαφήνεια – αφοσίωση – συμμόρφωση – τάξη – δικαιοσύνη - καθήκον.
 7

 Για να δείτε το γράφημα ανατρέξτε στη σελίδα 37 της παρουσίασης, αλλά φανταστεί το κύμα με την ίδια μορφή αλλά πιο έντονο αριθμητικά "αριστερά" και μηδενικό στο "τελος - δεξιά". Κρατήστε ως έχει τον υπότιτλο - εμηνεία : " Επικρατεί ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ σε ένα ομαλό ξεπέρασμα του ΑΡΧΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ". 

Το αποτέλεσμα αυτό δηλώνει πολύ χαμηλή προσήλωση στην Κ.&. Π.Υ.

Ε ! και λοιπόν συνδυάστε το με το στρατηγικό προσανατολισμό της επιχείρησης και θα διαπιστώσετε ότι,.. συντονίζεται !...

Ο favlos έχει δίκιο !

 

 (*)... ελπίζω... να ανέβει... να διαβαστεί... πολύ βάρυνε... http://www.youtube.com/watch?v=2KbvqBY_BUk&feature=related

 

Σχόλια

11/04 20:12  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
ΔΕΝ ΤΟΛΜΩ να το πειράξω... τρεις φορές σβύστηκε και με "πέταξε έξω".
ΟΔΗΓΙΕΣ : Διαβάστε το "Ποιες αρχές ..." και τον πίνακα αυτοξιολόγησης ΠΡΙΝ από το "Για να δείτε το γράφημα ανατρέξτε στη σελίδα 37...) και φυσικά πριν από τα ακολουθούντα συμπεράσματα !...
11/04 20:21  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Μάζεψα όλο μου το κουράγιο και το δοκίμασα !... Κάπως έστρωσε, αγνοήστε το προηγούμενο σχόλιο !...
11/04 21:26  voula 99
Καλησπέρα .
Αφού μελέτησα το σημερινό σας, περιμένω στο μέλλον την " μικρή ή μεσαία κατασκευαστική δημοσίων έργων " με επωνυμία " Ότι αρπάξουμε , δεν πληρώνεις εσύ Α.Ε. " .
11/04 21:30  favlos
Θέλει μελέτη...πρέπει να σε κουρασε...
11/04 22:15  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
@ favlos : με "τσατάλιασε" ηλεκτρονικά, γιατί όλα τα άλλα ήταν έτοιμα ! Και επιπλέον βγήκε βαρύ και δυσνόητο... Απελπισία, δεν ξέρω τι να κάνω αύριο με το sequel : "ο Προμηθέας έχει επίσης δίκιο"...
@ voula 99 : Έχω δηλώσει ότι, ως "μάστορας" είμαι απλός /η και "δημιουργικός αντιγραφέας". Θα το έγραφα αργότερα αλλά μου δίνετε την ευκαιρία : Ο τίτλος της εταιρίας εμπνέεται από τα παραδείγματα του διδάσκοντος "Χρηματοοικονομική Λογιστική" στο "Athens MBA" Ν. Ηρείωτη Αν. Καθ ΕΚΠΑ.
Μελετήσαμε τους Ισολογισμούς των εταιριών εστίασης : "Η μουχλιασμένη κακαβιά", "Η χαλασμένη μπριζόλα"... και το θέμα των εξετάσεων αφορούσε στην "Σάπιο μπιφτέκι"... Μη λησμονείτε ότι, σήμερα αναφέρθηκα στην "εταιρία -υπόδειγμα" του favlou !...Αύριο η "δική μου"΄θα έχει πιο εκλεπτυσμένη επωνυμία...
Επί της ουσίας το ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα με το κλάδο μου (Έργα Δημοσίου) είναι ότι "άλλος γ@μεί και άλλος πληρώνει". Ήγουν "Πελάτης - Κύριος του Έργου" είναι ο je m'en fous Δημόσιος Φορέας, ενώ ο πραγματικός Πελάτης - χρήστης - χρηματοδότης - Πολίτης δεν ερωτάται, δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης, δεν δύναται (προς απελπισίαν "ημών - όσων" "ευαισθητοποιημένων") να καταθέσει τις απαιτήσεις / προσδοκίες του από το έργο... απλώς πληρώνει και γαμ@σταυρίζει "δικαίους και αδίκους"...
11/04 22:38  voula 99
Σωστά .
Αλλά τις απαιτήσεις και προσδοκίες οφείλει ο κύριος του έργου , να τις έχει ενσωματώσειστο στάδιο της μελέτης . Αλλιώς προς τί όλα ?

Υ.Γ. Νόμιζα ότι η εταιρία του φαύλου λεγόταν " το μεγάλο μαστίγιο " .
11/04 22:41  voula 99
υ.γ. 2 : και εμένα κλάδος μου είναι , κατά ένα μέρος του.
υ.γ. 3 : καλή επιτυχία στην Μυρσίνη.
11/04 23:08  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Εχέστηνε ! (έκπληκτική έκφραση - "αρχαία κλίση" ? - Κυκλαδίτισας φιλενάδας μου) να τις ενσωματώσει ο "κύριος του έργου" στο στάδιο της προ- προ - προ μελέτης. Σπανίως και όλως τυχαίως. (ο γράφων Μελετητής...)
Την "εταιρία του" ο favlos ας την είχε ονοματίσει, εις το γράφοντα ανήκει το βλόκιον, καλύπτει το κενόν...
Δι' εμού - voula "του χώρου" η Μυρσίνη σας ευχαριστεί για τη συμπαράσταση. Αυτό το ΠΣΚ εκπαιδεύει νεαρούς βαθμοφόρους του Σ.Ε.Προσκόπων, θα επανέλθει δριμύτερη...
12/04 01:46  favlos
Το μείον δηλαδή,παρ'ότι συντονίζεται είναι η αντικειμενικά (πολύ) χαμηλή προσήλωση στην Κ.&Π.Υ...

Μη ξεχνάμε ότι προς τα έξω δεν έχουμε 'μαστίγιο ΑΕ' αλλά συντονισμένη προσπάθεια ακόμα και δείγματα προσήλωσης στην Κ.&Π.Υ.για ευνόητους λόγους.

Όρα σχόλιο voula99...δυνητικός πελάτης που μάλλον θα χάναμε αν δεν είχαμε την ‘ευαισθησία’ στην Κ.&Π.Υ.


12/04 03:06  Goldmine
Eξαιρετική δουλειά! Εύγε!

Χαλάλι το "τστατάλιασμα".

Τα έπαθα κι εγώ...

Τρεις φορές ετοίμασα άρθρο και

τελικά δεν το ανέβασα για άσχετο

λόγο...

Είναι αργά και δεν επεκτείνομαι.

Φιλιά στη Μυρσίνη μας...
12/04 03:56  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Η αλήθεια ειναι ότι κάπου σας έχασα, είναι και το ποτό, είναι και η ώρα...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις