ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


164. "Εφ' άπαξ" ...από τους ΓΙΑΝΝΗ Κ. και ΛΑΥΡΕΝΤΗ Μ. (*)
746 αναγνώστες
Τετάρτη, 9 Απριλίου 2008
19:01

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ      ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ (μέρος 52ο) 

Ανάλυση Δράσεων Διαχείρισης - εμβόλιμο

Πάλι οι Πελάτες θα χρειασθεί να περιμένουν !... Θα προσπαθήσω να απαντήσω στο σημερινό άρθρο της σειράς Καραμπόλες του Σ.Ζ. (η ακριβής έκφραση είναι "θα του τραβήξω ένα διάλογο να μάθει αυτός"). Σας παρακαλώ λοιπόν πρώτον να το διαβάσετε, συμπεριλαμβανομένων των σχολίων : http://zacharos.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=6691

Τα άρθρα του Σ.Ζ. με βρίσκουν σύμφωνο με στατιστικό μέσο όρο 63,56% και διάμεσο 76.48 %. Η σημερινή του όμως γενική προσέγγιση : "Αφεντικό... απολύεσαι", είναι εκτός της λογικής του παρόντος "οίκου", ανεξαρτήτως εάν είναι σαφές, ότι αναφέρεται σε ειδική περίπτωση...

Στο άρθρο 9. (με το σημαδιακό τίτλο : "Πούλα με" ...) έγινε η πρώτη αναφορά στα Ενδιαφερόμενα Μέρη - Συμμετόχους ΚΑΘΕ Οργανισμού :

Συμμέτοχοι είναι όλοι όσοι επηρεάζουν ή / και επηρεάζονται με κάποιο τρόπο από τον Οργανισμό και τις δραστηριότητές του. 

  • Οι Συμμέτοχοι - ομάδες ή άτομα - έχουν ή απαιτούν να έχουν
  • Ιδιοκτησία, δικαιώματα ή συμφέροντα σε μία πχ. επιχείρηση...
  • ...καθώς και στις δραστηριότητές της, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.  

Πάνω από επτά μήνες "έχει μαλλιάσει η πένα μου" να αναλύω, εξηγώ και αποδεικνύω ότι, σε κάθε ευνομούμενο Οργανισμό (Κερδοσκοπικό ή όχι) το μεν νομικό δικαίωμα απόλυσης παραμένει στους Μετόχους,.. αλλά η έκφραση απαίτησης αποτελεί επιχειρηματικό δικαίωμα όλων των Συμμετόχων :

  • των Εργαζομένων, η οποίοι πληρώνουν πρώτοι (και πολύ) την ανικανότητα κάθε χρυσοπληρωμένης ανωτάτης διοίκησης.
  • των Συνεργατών, πχ. "αντιπροσώπων χονδρικής", οι οποίοι πληρώνουν την ανικανότητα των Διευθυντών Σχεδιασμού ή Διασφάλισης Ποιότητας της εταιρίας.
  • των Προμηθευτών, οι οποίοι επίσης πληρώνουν τη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών της.
  • της τοπικής και ευρύτερης Κοινωνίας, του Περιβάλλοντος, των Μελλοντικών Γενεών... παραλείπω... τα Ενδιαφερόμενα Μέρη τα έχετε εμπεδώσει ελπίζω πλέον...

Όλοι αυτοί έχουν το δικαίωμα - και μακάρι να είχαν και την ουσιαστική δύναμη - να προδιαγράψουν : "Αφεντικό ...ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ" !

(*) ...χωρίς περισσότερα λόγια... μόνο με τους στίχους του Ισαάκ Σούση http://www.youtube.com/watch?v=kxknhgYFs_E&feature=related

 

 
 
Σχόλια

09/04 19:22  Yannis K.
Μια μερα που προλαβα τον Προμηθεα πριν απο το Μορφεα :)
Αυτο που μ'αρεσει ειναι η υποκρισια των "επενδυτων","μετοχων" και δε ξερω τι αλλων θεαρεστων χαρακτηρισμων που στη παραμικρη κακη ειδηση η' ταρακουνημα της μετοχης τη πετανε απο το παραθυρο.
Να χαρω εγω κατι μετοχους που θελουν να τους χαιδευουν και τ' αυτια οτι ταχα μου ταχα μου πρεπει να εχουν και το πρωτο λογο στη διοικηση.
Α, ρε Δαρβινος που σας χρειαζεται, εγωιστικα μαριδια και καρχαριδια.
Κορυφαια η επισημανση σου αλλα σε τι ωτα απευθυνεται?
Zαχαρος is off, λαικιστικα μηνυματα (υπαρχει λαικισμος και για τους εχοντες και κατεχοντες οπως ξερετε)
09/04 22:03  favlos
Στις μπλακσαμπαθικές συνθήκες του Ελληνικού επιχειρείν που ο καθένας έχει γνώμη,σε παραλληλία με κάτι πιο γκροβεροειδές,όπως έλεγε και ο Κλιντ Ίστγουντ, η μόνη σαφής και βιώσιμη light διακυβέρνηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν πρέπει να είναι ούτε αυστηρότερη του Πόλ Πότ (αλλοίμονο) αλλά ούτε ελαστικότερη του Μομπούτου.

Οι ιδέες περί ελαστικής διοίκησης,φέρνουν κρίσεις του στυλ απολύστε το αφεντικό και τέτοια.Οι μόνοι που αισθάνονται συνιδιοκτήτες εταιρειών είναι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ που κατά παράδοση τους χαϊδεύουν και έχουν το θράσος να ζητήσουν ακόμα και απόλυση του αφεντικού και μάλιστα μέσα στο εγκεφαλικό τους Λούνα-Πάρκ να καταγραφεί το αίτημα ως δίκαιο…
09/04 22:31  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ένα φοβισμένο παιδάκι μαθητής του Δημοτικού σε υποβαθμισμένη γειτονιά προσπαθεί να πάει σχολείο κινούμενο "τοιχο - τοίχο". Ξαφνικά πέφτει πάνω στη συμμορία "ανηλίκων νταήδων", οι οποίοι το αρπάζουνε και το ρωτάνε :
- Λέγε ρε είσαι με εμάς ή με τους άλλους ?
- Ε,.. μα,.. βέβαια με σας !
Αφού το μαυρίσανε στο ξύλο του εξηγήσανε τουλάχιστον ότι "αυτοί" ήταν οι "άλλοι" !
Φίλτατε favle δεν κατενόησα ούτε κατ' ελάχιστον το σχόλιό σας. Σας ευχαριστώ διότι ειδικώς σήμερα τα σχόλια είναι επιθυμητά.
Θα παραθέσω "εκδικούμενος" κάτι άσχετο : Η TOYOTΑ απαιτεί κάθε χρόνο από τους <Προμηθευτές> της είτε μειωμένη τιμή για το προϊόν τους, είτε αναβαθμισμένη "ποιότητα" του εξαρτήματος.
Ερώτηση προς όλους : αυτό είναι "πιεστικό" και "απάνθρωπο" ? (η απάντηση του γράφοντος είναι ΟΧΙ !... ΑΛΛΑ...)
09/04 22:43  favlos
Χαχα σιγα μη συννενοηθουμε...σβήστε το αν θέλετε.
09/04 22:50  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
"Σιγά μη σβήσω" ! Έχω (εγκαίρως) δηλώσει ότι εδώ είναι "οίκος ανοχής"...
Δεν έχω σβύσει άλλα κι' άλλα... Την "Μπεκετο-Πιραντελική" αντιπαράθεση (?) μας θα σβύσω ?...
09/04 23:00  favlos
Εγώ Πυράγγελος παρακαλώ...συνεννο...βέβαια..:)
Ηθικό δε βλέπω καλό φίλε...
09/04 23:21  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Έμβαινε "υπέροχε" με τις "αποκαλύψεις" σου !
Δώδεκα (12) μόνο ρίχτια απομείνανε μέχρι την κορυφή της "δημοφιλίας" !...
09/04 23:55  Goldmine
To εξπρές του μεσονυχτίου...σας επαινεί για την επιλογή του άσματος και δηλοί, όπως κι εσείς πως δια πρώτην φοράν δεν κατανοεί τον <φαύλο>. Πύργο της Βαβέλ το κάνατε εδώ μέσα:-)
10/04 00:00  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
"Βαβέλ" !... ο αγαπημένος μου εκδοτικός οίκος "παρανοϊκών - προχώ." (με την καλύτερη δυνατή έννοια) ΚΟΜΙΚΣ...
10/04 00:12  favlos
Παιδια για επιχειρήσεις κάτω των 30 ατόμων-πιο πάνω δεν ξέρω,φαντάζομαι-το μαστίγιο είναι ο μόνος τρόπος.Συγχωρέστε με,μπορω να γράψω ωραία λόγια άνετα,αλλά αν θες να επιβιώσεις...

Αυτο με τα μπόλντ το τελευταίο είναι καταστροφή του επιχειρείν στην Ελλάδα...
Θα γράψω το τετριμμένο...άλλο θεωρία άλλο πράξη..
10/04 10:21  voula 99
Καλημέρα .
Έχετε δίκιο επί της ουσίας , αλλά στην Ελλάδα από διαχείριση ανθρώπινων πόρων δεν ... ακόμα .
υ.γ. υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις