ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


160. "Το Τραγούδι Των Γύφτων" ...από ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ Κομπανία (*)
708 αναγνώστες
Πέμπτη, 3 Απριλίου 2008
21:00

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ      ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ (μέρος 48ο) 

  • Ανάλυση Δράσεων Διαχείρισης - Εταίροι / Μέτοχοι (13) 

Ας συνεχίσουμε το ημιτελές χθεσινό άρθρο, ολοκληρώνοντας την ενότητα περί Εταίρων / Μετόχων.

...Μόνον έτσι , με πραγματική αποκατάσταση του ρόλου τους οι Μέτοχοι θα αισθάνονται ότι τους αφορά η συνολική επιτυχία της εταιρίας και όχι μόνο η βραχυπρόθεσμη οπτική των οικονομικών αποτελεσμάτων και χρηματιστηριακής πορείας...

Η απαίτηση για βραχυπρόθεσμα εταιρικά κέρδη - η οποία συνεπάγεται γιά κάποιους Μετόχους χρηματιστηριακά κέρδη - αποτελεί πρόσφατο φαινόμενο και απειλεί ακόμη και τη βασική αντίληψη συνέχειας και αιφόρου κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Για τους Μετόχους η συμμετοχή σε κάποια επιχείρηση προφανώς δεν αποτελεί κατάθεση Ταμιευτηρίου... Κάποιοι λησμονούν ότι, το κέρδος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο από τον τόκο, αλλά δεν είναι ούτε αυτόματο, ούτε τακτικό. Κάποιοι λησμονούν ότι το να επενδύεις σημαίνει να αναλαμβάνεις κίνδυνο - με τη θετική ή την αρνητική σημασία - δηλάδή ελληνικότητα να ρισκάρεις... Τούτο όμως δεν ταύτίζεται με την επίσης ελληνικότατη έκφραση να τζογάρεις !...

Αποτελεί Υπευθυνότητα της εταιρίας να βοηθήσει τους Μετόχους της  - επανέρχεται το ερώτημα : ποιούς θέλει μαζί της ? - στο να ξαναβρούν την αίσθηση του ρίσκου και της μακροχρόνιας προοπτικής :

  • εμπνέοντας τους εμπιστοσύνη
  • εμπλέκοντας τους στην προσπάθεια καλής πορείας της εταιρίας
  • εξηγώντας την Υπευθυνότητα τους απέναντι στους άλλους Συμμετόχους
  • Επιβεβαιώνοντας ότι, το επιχειρείν αποτελεί ένα στοίχημα για το μέλλον

Κλείνοντας, το να θεωρείς τους Μετόχους "σου" φυτά, τα οποία έχεις υποχρέωση να ποτίζεις μια φορά το χρόνο, είναι αντιπαραγωγικό. Το να τους επιτρέπεις να καταλάβουν την επιχειρήση σαν τον κισσό, να επεμβαίνουν παντού και να επιβάλλουν τις απόψεις τους , είναι επικίνδυνο. Όπως και όλα τα άλλα Ενδιαφερόμενα Μέρη έχουν τη θέση και το ρόλο τους. Το ζήτημα είναι να τα ξαναβρούν - ως παράγοντες συμβουλευτικοι και ελέγχοντες, ως αντίβαρα... Απαραίτητη προϋπόθεση για χρηστή Εταιρική Διακυβέρνηση.

 

(*)... η "γραμμή" στη μπλογκογειτονιά σήμερα είναι "χαμηλό επίπεδο"... η σύνδεση με το περιεχόμενο του άρθρου προφανής... θα μου επιτρέψετε να μην αποκαλύψω σε ποιά το αφιερώνω... ενθυμείστε τα περί "προλήψεων" στη Διπλωματική της Νυχτερίδας... η απούσα από την παρουσίαση κριτής έδωσε "8".... η ίδια την είχε βαθμολογήσει στο μάθημα της με "10"... το μοναδικό 10άρι όχι της χρονιάς, αλλά της τριετίας... και της είχε ζητήσει να εκπονήσει Διπλωματική με εκείνη... όμως είχε ήδη ξεκινήσει "αλλού"... http://www.youtube.com/watch?v=AXgIACSurXw&feature=related  

 

 

Σχόλια

03/04 21:13  pol
Τα παράλογα των πανεπιστημιακών,να μου επιτραπεί να πω.Ίσως είναι τρόπος ενδυνάμωσης για το στίβο του αγώνα με έμεσο τρόπο.Άκουσα πολλά από παλιούς μου μαθητές κι έφθασα στο συμπέρασμα ότι η κάθε σχολή έχει τη δική της ιδιότυπη παράδοση.
03/04 21:27  Swearengen
Τώρα βεβαίως, ίσως δεν είναι και η ιδανική επιλογή (λόγω ...διπλωματικών εξελίξεων), αλλά προσωπικά παραμένω πιστός στα ROM χάλκινα του Boban Marcovic. Συμπληρωματικά προς την εξαιρετική (και "συνορεύουσα") κομπανία. Αν και οι Rom, όπως κι η μουσική, δεν γνωρίζουν σύνορα.
www.youtube.com/watch?v=Eqrh3z7U0vM
03/04 21:41  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Φίλε pol θα μου επιτρέψεις να μη σχολιάσω ...διατελών "εν βρασμώ"...
Φίλε Al, αν και Ρουμελιώτς η μόνη λαϊκή - παραδοσιακή μουσική, η οποία πραγματικά με αγγίζει - συγκινεί είναι τα "χάλκινα"... Σε ευχαριστώ το "αποθησαύρισα". Το σημερινό τραγουδι της "προσφοράς" ίσως κακώς το "έκαψα" για ένα τσόκαρο... Είναι από τα αγαπημένα μου και μου αρέσει σε όλες τις εκτελέσεις... Υπάρχει μία την οποία ψάχνω εναγωνίως στο web (εγώ την έχω) : Είναι από Ισπανίδα έφηβη γιουφτσούλα, για κινηματογραφική ταινία... το "κάτι άλλο",... πάσα βοήθεια δεκτή !...
03/04 22:11  Swearengen
Θα έχετε υπ' όψιν "τα Χάλκινα της Γουμένισσας". Δύο τρομπετες, δύο σαξόφωνα (αλτο-σοπράνο), τρομπόνι, κλαρίνο, κρουστά. Ελληνοαλβανική μπάντα, παίζουν από χασαποσέρβικα έως μακεδονικά συρτά. Απίθανοι. Δυστυχώς, δεν υπάρχει δείγμα στο youtube.
03/04 22:20  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Φίλε Al, τα έχω υπόψη και τους λατρεύω... Δια της διαθήκης μου η Νυχτερίδα "υποχρεούται" να παιανίσουν στο εξόδιο μου, εάν δεν καταφέρει να κλείσει τη funeral band του Goran B.
03/04 22:48  Swearengen
Α, δεν θέλω μακάβρια αγαπητέ Ερμή. Εν ζωή καλύτερα. Μακάρι να τον βρείτε και τότε να καλέσετε κι εμένα στην πομπή Ζωντανοί άπαντες, εννοείται :)
Αν τον πετύχετε και με τον Iggy, ακόμη καλύτερα.
www.youtube.com/watch?v=sG2Vj86B2hg
ΥΓ : Aπίθανη η χθεσινή ιστορία, με την συντρόφισσα, στο περίπτερο. "Τα είδε" και διπλασίασε :)
03/04 22:51  Goldmine
Καλά τα επιστημονικά σου, Δάσκαλε αλλά το ζουμί είναι πάντα στο σημείωμα του τέλους και στα γιουτούμπια:-)
Το διαβάζω πριν απ΄το άρθρο. Και πάλι συγχαρητήρια σατη Νυχτερίδα. Και το 8 άριστα είναι. Αν δεχόταν να κάνει σ΄εκείνη τη διπλωματική, προφανώς θα ήταν 10. "Οποία σχετικότης τα ανθρώπινα".
03/04 23:00  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Μα δεν "τό'χουμε για κακό" στην οικογενειά μου ...προετοιμαζόμαστε !
Βεβαίως προηγείται ο γάμος της Μυρσίνης, όταν, εάν κλπ... Στο Δημαρχείο προφανώς και με δική μου ευθύνη για το κλείσιμο της μπάντας ! Ο πλήρης τίτλος είναι "wedding and funeral band" του G.B. (Στό πακέτο η τιμή είναι καλύτερη...)
03/04 23:05  Goldmine
Ε...τι γίνεται εδώ;;;

Ένα - ένα Τριαντάφυλλε δεν σας προλαβαίνω, πολλή φόρα πήρατε...

Να ετοιμάσω την αίθουσα δεξιώσεων στο μπλογκόσπιτο να ποστάρω και τη Νυχτερίδα νύφη και το κλείνω.
Θα πληρώσετε κάτι παραπάνω αλλά αξίζει τον κόπο.
Άντε με το καλό!
03/04 23:06  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ευχαριστώ για τη συμπαράσταση φιλενάδα. Βεβαίως τα δύο 10άρια και το 8 δίνουν τελικώς 9... Ούτε ο γράφων ήταν <ΤΟΤΕ>, ακόμη λιγώτερο η "αιμοβόρος" "βαθμοθήρες", αλλά με /ας ενοχλεί η μικρότητα...
03/04 23:10  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Όταν, εάν (και κατά προτίμηση) "πριν" έγραψα !... βραχυχρονίως ουδεμία προοπτική !...
Προς το παρόν είμεθα στη "short list" του Μεταπτυχιακού, η οποία προφανώς θα δημοσιοποιηθεί σε "δημόσια διαβούλευση" στη μπλογκογειτονιά...
03/04 23:16  Goldmine
Mε το καλό. Όλα νάρθουν βολικά!Καληνύχτα.
04/04 04:59  Yannis K.
Εγραψα απουσια και μαλιστα μια μερα (νυχτα) που δεν επρεπε. Ηταν απ'αυτες τις νυχτες που γινονται μια ωραια ιστορια.
Για να επανορθωσω σας εκανα ειδικο αφιερωμα σε μια εκρηξη υποκειμενικοτηατς απ'αυτες που δε μπορουν να συγκρατηθουν.
Σε τετοιες περιπτωσεις μου'ρχονται κατι στημενες ατακες οπως
"Τα διαμαντια ειναι παντοτινα".
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις