ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


152. "Sweet Home Chicago" ...με τον ROBERT L. Jr (*)
676 αναγνώστες
Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2008
20:49

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ      ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ (μέρος 42ο) 

  • Ανάλυση Δράσεων Διαχείρισης - Εταίροι / Μέτοχοι (7) 

Τελικώς απεφάσισα να μην παραθέσω "μελέτες περίπτωσεις" Εταιρικής και ΜΗ Διακυβέρνησης από ελληνικές εισηγμένες. Τούτο θα είχε έντονο το στοιχείο της υποκειμενικότητας... Πρόσφατα παραδείγματα υπάρχουν αναρτημένα στη μπλογκογειτονιά και το φόρουμ.

Θα παραμείνω εκνευριστικά εις την αναγκαιότητα κατανόησης από ΟΛΑ τα Ενδιαφερόμενα Μέρη των δύο παραμέτρων τις οποίες η καινοτόμος (!) προσέγγιση του γράφοντος επισημαίνει :

  • Ανίχνευση - αναγνώριση - καταγραφή του "Μετοχικού συνεχούς".
  • Σαφή δέσμευση της εταιρίας "με ποιούς θα πάει και ποιους θ' αφήσει".

Θα συνεχίσουμε λοιπόν με ανώδυνο τρόπο και αντίστοιχες θέσεις...

"Δικαιωματικά" κάθε Κερδοσκοπικός Οργανισμός "ανήκει' στους Μετόχους του, δεν θα είχε αλλοιώς "νομική ύπαρξη". Στην πραγματικότητα αυτοί ελάχιστα είναι παρόντες και τα "δικαιώματα ιδιοκτησίας" τους "αξίζουν" μια φορά το χρόνο, όταν κληθούν να "αποφασίσουν" για το μέρισμα (ή να πληροφορηθούν ότι, δεν "έχουν να παίρνουν" τίποτα...)

Η παραπάνω διαπίστωση βεβαίως αφορά στις πολυμετοχικές (εισηγμένες ή όχι) εταιρίες. Στην περίπτωση των Μ.& Μ.Ε. αναφερόμαστε σε Εταίρους και τα προβλήματα υπάρχουν κυρίως μεταξύ του/ των Βασικών και των λοιπών, καθώς και μεταξύ όσων ασκούν ενεργή Διοίκηση και όσων όχι. Μείζον ζήτημα εδώ αποτελεί η "συγχυση" μεταξύ της "τσέπης του επιχειρηματία" και του ταμείου της επιχείρησης... Στους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς (όχι μόνο ΜΚΟ, αλλά κυρίως Κοινωνική Οικονομία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κράτος...) τα προβλήματα είναι περισσότερο πολύπλοκα και θα αφιερώσουμε ιδιαίτερη ενότητα. (ΕΔΩ και αν ΜΕΙΖΟΝ ζήτημα αποτελεί η διάκριση της "τσέπης" και όχι μόνο με την αυστηρώς οικονομική έννοια, αλλά και με το κομματικοπολιτικόσυνδικαλιστικό "τσεπάκι"...).

Ας εντάξουμε στον προβληματισμό και την - ολοένα πιο διαδεμένη - περίπτωση των ΜετοχοΕργαζομένων. Είτε μέσω stock options των Μεγαλοστελεχών, αλλά και των Μικροστελεχών... Είτε κυρίως μέσω της συμμετοχής των Αποταμιευτικών Ταμείων των Εργαζομένων στη μετοχική σύνθεση της εταιρίας. Να θυμίσω ότι στην περίπτωση της Enron, οι εργαζόμενοι της ΚΑΙ απολύθηκαν ΚΑΙ οι αποταμιεύσεις τους εξανεμίσθηκαν (ΚΑΙ έσπευσε γνωστό περιοδικό να προτείνει στις ευειδείς εργαζόμενες να φωτογραφηθούν γυμνές μπροστά στα γραφεία...).

Δεν είναι καν βέβαιο ότι το "καρώτο" της μετοχικής συμμετοχής (ατομικής ή συλλογικής) ενθαρρύνει γενικώς τις προσπάθειες των Εργαζομένων, ούτε ότι τους αναπτύσσει μετοχική συνείδηση - συμπεριφορά ("Επενδυτών τύπου Α"). Υπάρχει και χείροτερο και το έχει αναφέρει ο "Ερμής Αγοραίος" ως δίλημμα του "Λαϊκού Καπιταλισμού" το 1999...

(*)...να παραμείνουμε στα blues... για όσους δεν καταλάβουν την allusion... το Chicago είναι η έδρα του Χρηματιστηριου Εμπορευμάτων αρχικώς, πάσης φύσεως Παραγώγων σήμερον... χρωστάμε "παγκόσμιες Ημέρες"...κάποιες θα ααναβληθούν για του χρόνου...ζώή και αναγνώστες νάχουμε... http://www.youtube.com/watch?v=x_7UkcMVzag  

   

  

 

Σχόλια

24/03 20:53  Yannis K.
Οταν σε διαβαζω πρωτος πρωτος νιωθω πως εχω κανει καποια ζαβολια :)
24/03 20:59  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ανέκδοτο της εποχής Σοβιετίας :
- Γιατί δεν ήρθες στη τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε. σύντροφε ?
- Αν ήξερα ότι ήταν η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ θα έρχόμουνα !
Όταν Γιάννη με διαβάζεις πρώτος πρώτος και ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ θα αρχίσω να ανησυχώ !...
24/03 21:25  evie
Επ! είμαι η δεύτερη σήμερα! Μόλις γύρισα από σεμινάριο επιμόρφωσης στην πληροφορική και μέχρι να φτάσω σπίτι έφαγα ένα δυνατό χαλάζι στο δρόμο.
24/03 21:44  mc
Παρότι της ενδεκάτης (και όχι εντολής) θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση. Θεωρώντας δεδομένο το με ποιους οφείλει να είναι η όποια εταιρεία, μας μένει το εξής ερώτημα: Γιατί πηγαίνει (και) με τους άλλους; Μήπως, κάτι άλλο συμβαίνει πιο βαθύ και πάντα σε σχέση με τα θεμελιώδη της; Στα οποία έχω την αίσθηση ότι πρέπει να εντάσσουμε ΚΑΙ το ανθρώπινο δυναμικό της σταθμίζοντας περισσότερο το "πάνω". Και εάν ναι, μήπως τότε απλώς (οκ εδώ μου βγαίνει το βραχύ μάλλον) μπορούμε να πάρουμε το καπελάκι μας και έχει κι αλλού πορτοκαλιές;
Σεβόμενος ωστόσο τις λοιπές απόψεις, να ένα ακόμα σημείο: Μήπως οι μέτοχοι (που ορθώς αναφέρετε ότι πολλές φορές θα κληθούν μια φορά το χρόνο) ΟΦΕΙΛΟΥΝ να είναι ΕΚΕΙ το μέγιστο δυνατό; Είναι;
Είναι και στον άνθρωπο Ερμή μου και από κει και πέρα ακόμα και τα stock options ίσως να είχαν θέση αν απευθύνονταν σε ανθρώπους που θα "πονούσαν", όπως και να το δει κανείς. Τέλος πάντων, μεγάλη συζήτηση, άλλωστε απ' όσο καταλαβαίνω θα συνεχίσετε, οπότε και καλή συνέχεια!
24/03 21:47  mc
Ξαναδιαβάζοντας το σχόλιο, ας διευκρινίσω σε σχέση με την στάθμιση του δυναμικού ότι αυτή ΔΕΝ αναφέρεται στην προσφορά του, αλλά στον σχεδιασμό και στην ανάληψη αποφάσεων.
24/03 22:14  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Διαφαίνεται ότι, η ισορροπία αναγνωστών και "προσδόκιμου χρόνου" ζωής του γράφοντος κλίνει προς το πρώτο σκέλος... Δεν έχω εκτιμήσει εισέτι εάν αυτό είναι "καλό" ή "κακό"... Πάντως διαψεύδω κατηγορηματικώς τις ανυπόστατες φήμες περί ταύτισης του performer εις το βιδεάκιον και του γράφοντος. Ο γράφων είναι (ολίγον0 νεώτερος, (ολίγον) λευκότερος και δεν φέρει πίλους διότι διατηρεί εισέτι (οιονεί) λευκή, πλην όμως αξιοπρεπή κώμμην...
@mc ευρύ πεδίο συζήτησης ( και συναίνέσης - μη λησμονούμε) άνοιξα... και θα παραμείνει ανοικτό...
25/03 00:48  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Αχ αυτό το τσεπάκιον...

Καλόν το άσμα και λατρεμένον, πλην όμως ευχή και κατάρα σας δίδω ες αύριον να ακουσω κλαρίνα να αγαλιάσει η ψυχή μου! ; )
25/03 07:22  Goldmine
Μια γιορτινή, επεναστατική καλημέρα στο ποιοτικό blog σας και μην ξεχνάτε τα κλαρίνα για το θρασύβουλο!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις