ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


151. "Hoochie Coochie Man" ...από τους MUDDY WATERS και ERIC C. (*)
672 αναγνώστες
Σάββατο, 22 Μαρτίου 2008
21:36

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ      ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ (μέρος 41ο) 

  • Ανάλυση Δράσεων Διαχείρισης - Εταίροι / Μέτοχοι (6)

 

 

 

Δημιουργήσαμε χθες ένα απλουστευμένο συνεχές των μετόχων μιας εισηγμένης επιχείρησης με βάση το χρονικό διάστημα διακράτησης. Κρατάμε συνοπτικά από το 'Αρθρο 149. κάποια ζητούμενα της Υπευθυνότητας προς τους Μετόχους :

  • ...εύρυθμη χρηματοοικονομική λειτουργία, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση του πλούτου των μετόχων ...
  • ...μεγιστοποίηση της αξίας του μετοχικού κεφαλαίου...
  • ... μεγιστοποίηση της αξίας των μελλοντικών ταμειακών εισροών...

Μόνο στην τρίτη πρόταση, υπάρχει η λέξη κλειδί : μελλοντικών ταμειακών εισροών. Θεωρώ όμως ότι σαφώς υπονοείται και στις προηγούμενες : μελλοντικού πλούτου και μελλοντικής αξίας.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά το γράφοντα : Πόσο μελλοντικό είναι το μέλλον ?... Μάκρο / Μέσο / Βράχυ ?

Σταματάμε εδώ και μεταβαίνουμε εις τον "οίκον" του φιλτάτου Α. Δ. - ευτυχής σημερινή συγκυρία - ενασχόλησης με το "ίδιο" θέμα. Διαβάζουμε κείμενο + σχόλια : http://valueinvesting.capitalblogs.gr/listArticles.asp?blid=160

Επανερχόμεθα και επαναλαμβάνω το ερώτημα : "Με ποιους θα πας και ποιους θ' αφήσεις", από τους Μετόχους. Οι παραδοσιακές διακρίσεις σε Βασικούς / Θεσμικούς / Μικρούς έχουν πολλαπλασιασθεί με την εισαγωγή της παραμέτρου χρονικός ορίζοντας διακράτησης ! (Όμως τούτο δεν έχει γίνει καν αντιληπτό από όσους όπως ο Σ.Ε.Δ. το "παλεύουν" με φιλότιμες προσπάθειες).

Η Εταιρική Διακυβέρνηση έχει γίνει σαφώς πολυπλοκότερη ακόμη και για την Υπεύθυνη εταιρία. Η διαχείριση - εξισορρόπηση μακράν διαφορετικών - αντικρούομένων συμφερόντων και προσμονών στις Κατηγορίες / Υποκατηγορίες / Ομάδες των Μετόχων και λοιπών Συμμετόχων είναι πλέον δυσχερεστάτη.

  • Οι Βράχυ φερ' ειπείν με αιχμή του δόρατος τους ΒραχυΘεσμικούς απαιτούν (και καλώς πράττουν) καλό "τρίμηνο", άντε "εξάμηνο" = επεκτάσεις στο χώρο και σε αντικείμενο / εξαγορές / μόχλευση / δομημένα Ομόλογα / μετοχικό μάρκετινγκ / ... όλα όσα άλλα επιθυμείτε να προσθέσετε
  • Να προσθέσω εγώ κάτι, το οποίο όταν το άκουσα τάπαιξα : 2004 και στο μάθημα "Ανάλυση Ισολογισμών" (του Athens MBA) ο Διδάσκων ρωτάει την άποψή μας για την εμπλοκή / χρήση Παραγώγων από (Παραγωγικές) επιχειρήσεις. Ο γράφων ( μέτοχος της ΑΛΕΚ μάλιστα και όπως απεδείχθει "μακρυά νυχτωμένος")  επισημαίνει την αναγκαιότητα αντιστάθμισης νομισμάτων ή / και εμπορευμάτων και εισπράττει εμβρόντητος την απάντηση... Αν η εταιρία αντισταθμίσει, τότε πως το hedge fund θα αντισταθμίσει ? Αυτοί φερ' ειπείν "παίξανε" το μέταλλο αλουμίνιο "κάτω", στον ΑΛΕΚ αντισταθμίζουνε... Εάν ο  όποιος ΑΛΕΚ αντισταθμίσει (δηλαδή μειώσει το "πάνω" προστατεύοντας - εξασφαλίζοντας βεβαίως μία "λογική - ακίνδυνη" κερδοφορία) ΤΖΙΦΟΣ = ζητούν να μην αντισταθμίζει η εταιρία ! Μα εάν αυτό τελικώς της προκαλέσει προβλήματα ? Αυτοί τη δουλειά τους θα την έχουν κάνει !... Δε θες ? δεν μπαίνουμε στο placement !...  (το παράδειγμα της εταιρίας είναι φανταστικό για να γίνουν κατανοητές οι απαιτήσεις).

Η λυδία λίθος της Υπευθυνότητας προς τους Μετόχους είναι λοιπόν κατά το γράφοντα η δημοσιοποίηση και δέσμευση σε σαφές Όραμα, Αποστολή και Στρατηγική. Από εκεί και πέρα καθείς Μικρός / Μεγάλος αποφασίζει αναλόγως του επενδυτικού προφίλ, ίνα μη προσθέσω : κάθε εταιρία έχει τους Μετόχους που τις αξίζουν και τούμπαλιν.

Θα συνεχίσουμε αύριο με παραδείγματα... Μία απάντηση <εδώ> σε σχόλιο του φίλου Nastybishop στο παραπάνω βλόκιον : Ο W.B. δεν έχει ανάγκη προστασίας - μέσω της Εταιρικής Διακυβέρνησης - ούτε τη διαφορά που μας απασχολεί την κάνουν η πληροφόρηση και πόροι του ! Με βάση αυτά δεν επενδύει αλλά ουσιαστικώς "εξαγοράζει" εταιρίες ( ή καθίσταται τουλάχιστον ΚΡΙΣΙΜΟΣ Μέτοχος). Με τον όρο Ε.Δ. "αλά W.B." ορίζω την παραπάνω σαφή δέσμευση προς τους Μετόχους ΤΟΥ... έχει ξεχωρίσει "με ποιούς θα πάει και ποιούς θ' αφήσει"... Δεν επικροτώ αναγκαστικώς ως ορθή τη δική του απόφαση... Θεωρώ όμως απαραίτητο να το κάνουν και να το τηρούν όλες οι εταιρίες ... " Μπορείς να κοροϊδεύεις όλους για λίγο, λίγους για πάντα κλπ..."               

(*)... χρωστούσα "Παγκόσμιες Ημέρες", ήρθε και η σημερινή... την τιμώ πρώτη λοιπόν διότι "συνεορτάζει" και ο γράφων καθώς και ο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. όπου υπηρετεί... "Λασπωμένα Νερά" λοιπόν... http://www.youtube.com/watch?v=m-gkIjp9lYc&feature=related

Ο φίλτατος mc ανέσυρε και τους υπόλοιπους δύο σημαντικούς μίτους του Ερμή από το φόρουμ ... θα τους μαζέψω όλους σε "σχόλιο" εδώ να τους έχουμε και να ευθυμούμε...

 

 

Σχόλια

23/03 00:55  Goldmine
Πριν σας διαβάσω συνέπεσα στη ΝΕΡΟλογία...όπου προηγηθήκατε.

Ας θεωρηθεί παράπλευρη ωφέλεια και όχι απώλεια και η δική μου αναφορά στο θέμα:-).

Το άσμα επίκαιρο...
23/03 01:11  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Κανονική - σημαντική και όχι "παράπλευρη" ωφέλεια το θέμα σας ! Με αναφορές επί της ουσίας, όπως και αυτό της Χρύσας.
Ο δικός μου "θεματικός συγχρονισμός" δεν επέτρεψε παρά μόνο συμβολική αναφορά...
Καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε ο παραπάνω "συγχρονισμός" (βλ. Συμμέτοχος - Περιβάλλον) να συμπέσει περίπου με τη "Παγκόσμιο Ημέρα Περιβάλλοντος" τον Ιούνιο (όπου με το "έτσι θέλω" εορτάζουμε και την ονομαστική εορτή της Μυρσίνης)...
23/03 20:42  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
ΜΚΟ Act click : "Ασωπός"
Ασωπός, ποταμός δηλητήριο!

Από τη δεκαετία του 1960 άρχισαν να στήνουν τη «φάμπρικα» οι βιομηχανίες στην περιοχή των Οινοφύτων και του Σχηματαρίου.

Κάποτε ο Ασωπός που πηγάζει από τον Κιθαιρώνα και καταλήγει στον Ευβοϊκό, έφερνε καθαρό νερό για όλους τους κατοίκους και τους αγρότες.

Το 1969 υπογράφεται το Προεδρικό Διάταγμα από τη Δικτατορία και δίνει το δικαίωμα στις βιομηχανίες να διοχετεύουν τα απόβλητά τους στο ποτάμι.

Το νερό γεμίζει με δηλητήρια. Από νερό γίνεται ΤΡΟΜΟΝΕΡΟ. Βαρέα μέταλλα, κάδμιο, χρώμιο, μόλυβδος και το χειρότερο από όλα εξασθενές χρώμιο

Ζητάμε:
Να εφαρμόζουν οι βιομηχανίες τη νομοθεσία και να στέλνουν στον Ασωπό μόνο επεξεργασμένα απόβλητα.
Να κλείσουν όλες οι παράνομες συνδέσεις και οι αγωγοί.
Να εφαρμόζεται η νομοθεσία για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Κίνητρα σε όσες βιομηχανίες επιθυμούν, να μετεγκατασταθούν σε περιοχή που πληροί τις προϋποθέσεις.
Να πληρώσουν τα πρόστιμα που τους έχει επιβληθεί από ΥΠΕΧΩΔΕ, Περιφέρειας και Νομαρχία.
Να συνεχίσουν να δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιχειρήσεων που ρυπαίνουν τον Ασωπό.


Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις