ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


149. "Always Look On The Bright Side Of Life" ...των MONTY PYTHON (*)
747 αναγνώστες
Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2008
17:56

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ      ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ (μέρος 39ο) 

 • Ανάλυση Δράσεων Διαχείρισης - Εταίροι / Μέτοχοι (4)

Είδαμε χθες τις βασικές - γνωστές αντίθετες πλευρές συμφερόντων καί τη συνεπακόλουθη υποκατηγοριοπόιηση των Μετόχων. Να προσθέσω την ιδιαιτερότητα των πολλών ελληνικών εισηγμένων : Βασικοί Μέτοχοι και Ανώτατο Μάνατζμεντ ταυτίζονται. Τούτο έχει ένα πλεονέκτημα, εκλείπει η αντίθεση και η Υπευθυνότητα... προς τους Βασικούς Μετόχους ! και το ζήτημα απλοποείται...

Ας μη λησμονούμε, ότι όλα όσα έχουν γραφεί εις το παρόν βλόκιον περί Κ.& Π.Υ. και όχι μόνο (με εξαίρεση τις Μ.& Μ.Ε.) αφορούν στην Ανωτάτη Διοίκηση. Εκείνη έχει τη στρατηγική και τακτική ευθύνη Διαχείρισης. Ας επαναλάβουμε επίσης, ότι την  Κ.& Π.Υ. ορίσαμε "πέρα και πάνω" από το Νόμο και τις υποχρεωτικές Κανονιστικές διατάξεις. Δεν μας απασχολεί λοιπόν η συμμόρφωση με τις διατάξεις της ελληνικής Ε.Κ. ή με τα των "Sarbanes - Oxley", ή "ότι άλλο". Θεωρείται δεδομένη !

Ποιά είναι λοιπόν τα συνηθέστερα προβλήματα, χωρίς πολλά λόγια διότι έχουν αναναλυθεί από φίλους στη μπλογκογειτονιά. Τα προβλήματα αυτά δεν στοιχειοθετούν Μη - συμμορφώσεις, αλλά έλλειμμα Κ.& Π.Υ.

 • Αμοιβές και λοιπά προνόμια Μεγαλομετόχων/Μάνατζερς.
 • Stock Options.
 • Ασύμμετρη πληροφόρηση των μετόχων.
 • Περιορισμούς ακόμη και στη δυνατότητα συμμετοχής στις Γ.Σ.
 • "Αναποτελεσματική" εφαρμογή των διατάξεων περί Ανεξαρτήτων Μελών στα Δ.Σ.
 • Συμπεριφορά προς Μετόχους Θυγατρικών σε πλείστα θέματα.
 • ...και πολλά άλλα...

Δεν επεκτείνομαι διότι θέλω - επί τέλους - να δώσω βάρος στη σχετικώς νέα αντίθεση μεταξύ δύο κατηγοριών Μετόχων : Των "κανονικών" μικροΜετόχων και των "θεσμικών" επίσης μικροΜετόχων, αυτών τους οποίους απεκάλεσα "100ημερίτες", διότι στις εκατό (100) ημέρες είναι τα τελευταία δύο χρόνια ο μέσος όρος "επένδυσης" διεθνώς...

Ο γράφων θεωρεί πολύ σημαντική την αναγνώριση των διαφορετικών συμφερόντων των δύο κατηγοριών και επαναγράφει εδώ τα τού Άρθρου 147. Εάν τα παρακάτω γίνουν δεκτά ως βάση της Υπευθυνότητας προς τους Μετόχους, θα αναδειχθεί αβίαστα (αύριο) και η ύπαρξη αντιθέτων συμφερόντων, με κάποια απλά παραδείγματα.

 • ...είναι απαραίτητη για κάθε επιχείρηση ή εύρυθμη χρηματοοικονομική της λειτουργία, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση του πλούτου των μετόχων και η διατήρηση της απαραίτητης ρευστότητάς της.
 • ...ρευστότητα, αποδοτικότητα, αβεβαιότητα. Διαπιστώνεται ένα είδος συνδιαλλαγής (trade off) μεταξύ αποδοτικότητας και ρευστότητας σε καθεστώς αβεβαιότητας.
 • ... μεγιστοποίηση της αξίας του μετοχικού κεφαλαίου...
 • ... μεγιστοποίηση της αξίας των μελλοντικών ταμειακών εισροών...
 • ... διατήρηση ικανοποιητικής ρευστότητας...

(*)...χωρίς περισσότερες επεξηγήσεις... μέρες πούναι... http://www.youtube.com/watch?v=RY0jeTTfSns&feature=related   

 

 

Σχόλια

20/03 19:53  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Τετάρτη, 9 Απριλίου 2008 - ΑΝΟΙΚΤΟ ΦΟΡΟΥΜ 08: ΜΜΕ: Δεοντολογία, Κέρδος και Εξουσία - Η συμμετοχή σου έχει αξία!
Ποια πιστεύετε ότι είναι σήμερα η θέση και ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης; Ποιες ισορροπίες επικρατούν στη λειτουργία των ΜΜΕ, τα οποία άλλοι τείνουν να θεοποιούν και άλλοι να δαιμονοποιούν; Ποια η σχέση τους με την πολιτική, την ποιότητα της δημοκρατίας, την επιχειρηματικότητα;Το Ανοικτό Φόρουμ 08 σας δίνει την ευκαιρία να καταθέσετε την άποψή σας, να ανταλλάξετε απόψεις και να συμμετέχετε σε έναν γόνιμο και ευρύ διάλογο, με θέμα: «Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Δεοντολογία, Κέρδος και Εξουσία».

Από τις 25 Φεβρουαρίου 2008 μπορείτε να συμμετέχετε σε ηλεκτρονική διαβούλευση (e-forum), με βάση τέσσερις θεματικές ενότητες:

- Ενημέρωση, Πληροφόρηση, Παραπληροφόρηση και Δημοσιογραφική Δεοντολογία

- Η Δαιμονοποίηση της Επιχειρηματικότητας Δαιμονοποιεί και τα Media;

- Η Πολιτική ως Θέαμα και η Τηλεόραση ως Διαμορφωτής της Κοινής Γνώμης

- Οι Νόμοι της Αγοράς και οι Κανόνες της Ενημέρωσης

Μπείτε τώρα στο www.anoiktoforum.gr

Διαβάστε τι πιστεύουν οι συμπολίτες μας
Καταθέστε τη δική σας άποψη στο e-forum

Όλες οι απόψεις στο e-forum θα συνεκτιμηθούν στην εκδήλωση του Ανοικτού Φόρουμ 08, με θέμα: «Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Δεοντολογία, Κέρδος και Εξουσία», που διοργανώνεται στην Αθήνα, την Τετάρτη 9 Απριλίου!

Η συμμετοχή σου έχει αξία!
20/03 20:00  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Μη βλασφημειτε. Μεταννοειτε! ; )
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις