ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


148. "Το Πάρτι" .... από το ΜΙΧΑΛΗ Χ. (*)
714 αναγνώστες
Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2008
21:07

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ      ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ (μέρος 39ο) 

  • Ανάλυση Δράσεων Διαχείρισης - Εταίροι / Μέτοχοι (4)

Να ξεκινήσω διευκρινίζοντας ότι, χθές δεν έγραφα "με νεύρα"... Με οργή βεβαίως, με πίκρα ίσως... Διαβάστε πρώτα τα χθεσινά σχόλια και απαντήσεις μου και περισσότερα εδώ...

Είμαι οργισμένος ακόμη, αν και περισσότερο ήρεμος. Εταιρίες κλείνουν ή κινδυνεύουν τουλάχιστον να απομακρυνθούν από το "ταβλώ". "Επενδυτές" επιδίδονται σε χυδαιότατα στοιχήματα - "θα κλείσει ή όχι, οπότε πάμε για ένα + 40%" - και αυτά επενδύονται με "ηρωϊκά κελεύσματα" ! Μόνο που οι "επενδυτές" αυτής της υποστάθμης θα χάσουν 10, 20, 30... χιλιάδες ευρώπουλα, (ή θα κερδίσουν το ως άνω +40%), ενώ συντελείται ένα δράμα. Η κάθε εταιρία είναι τμήμα του Κεφαλαίου της Κοινωνίας, αντιπροσωπεύει χρηματικά κεφάλαια, τεχνογνωσία, άλλες εταιρίες Προμηθευτών / Πελατών / Συνεργατών και πάνω απ' όλα Ανθρώπους. Όλο το φάσμα των Συμμετόχων της λοιπόν από το Μέτοχο έως τον Εργαζόμενο και την Τοπικά και Ευρύτερη Κοινωνία... (Οι παλαιότεροι εις το ΧΑΑ θυμούνται ίσως την πτώχευση της ΛΕΚΑΣ, η οποία προκάλεσε την πτώχευση της ΓΕΠΑ... εκεί "τελειώνει το ταβλώ", όμως έπεται μία σειρά Μ.& Μ.Ε. οι οποίες πτώχευσαν χωρίς τυμπανοκρουσίες και αναθέματα από τους "Επενδυτές").

Η σχέση των παραπάνω με την υπόψη ενότητα καθίσταται προφανής στη συνέχεια. Ας προσθέσω όμως και τα περί του χθεσινού βιδεακίου και του σχολιασμού του. Μου το έστειλε φιλτάτη ύπαρξη, η οποία παρακολουθεί "αφανώς" μεν τακτικώς δε τη μπλογκογειτονιά μας, μετά από τα σχόλιά μου εις τον "οίκον" του Goldmine (πτώση ελικοπτέρου). Θεωρείτε ότι (φίλε favlos και όλοι οι άλλοι), αυτά τα οποία συμβαίνουν εις το "υπεροικοδόμημα" δεν συσχετίζονται με τα υπόλοιπα ?... Ή με άλλα λόγια η κατά Γκράμσι "ηγεμονία", από ποιούς έχει κατακτηθεί και επιβάλλονται οι απαιτήσεις και συνέπειές της ?... (Η σχέση των παραπάνω δεν είναι τόσο προφανής με την υπόψη ενότητα...ελπίζω να επιτυχθεί η σύνδεση... Σε καμμία πάντως περίπτωση δεν αναφέρομαι απλώς στις "μαυρομάτικες" συνήθειες και πρακτικές του αμερικάνικου "λαού"...)

Μέχρι πρότινος, οι γνωστές αντίθετες πλευρές συμφερόντων καί η συνεπακόλουθη υποκατηγοριοπόιηση των Μετόχων ήταν :

  • Μάνατζμεντ v.s. Μετόχων
  • Βασικοί (πλειοψηφούντες) Μέτοχοι v.s. μικρό-Μετόχων
  • Μέτοχοι (μεγάλοι + μικροί) v.s. Μετόχων (+ Μάνατζμεντ) θυγατρικών ή εξαγοραζόμενων εταιριών

Είναι πολύ πρόσφατη η ανάγκη Αναγνώρισης και συνεπώς Διαχείρισης των διαφορετικών συμφερόντων μεταξύ των "Επενδυτών των 100 Ημερών" και των υπολοίπων Μετόχων, μεγάλων, κυρίως δε μικρών ! Δεν θα αποκαλούσα ποτέ "λαμόγια" με τη έννοια του απατεώνα τους "100ημερίτες", άλλους - δικούς τους - Μετόχους αντιπροσωπεύουν και εξυπηρετούν ! Ισχυρίζομαι όμως, ότι η ισορροπία της Εταιρικής Διακυβέρνησης έχει αλλάξει... και αυτό αν μη τι άλλο πρέπει να δημοσιοποιείται σαφώς ! 

 

Επαναγράφω το χθεσινό : Τα "λαμόγια" των εκατό (100) ημερών "επένδυσης" και οι πραγματικοί - κατά το γράφοντα - ΜΕΤΟΧΟΙ αποτελούν δύο διακριτές ομάδες : ΔΕΝ υπονοώ "καλούς" και "κακούς", αλλά επισημαίνω ότι : "με κάποιους θα πας και κάποιους θ' αφήσεις"...

Ποια είναι λοιπόν η "Υπευθυνότητα" προς τους Μετόχους ?... κυρίως δε ΠΡΟΣ ΠΟΙΟΥΣ ? Ες αύριον περισσότερα...

(*)... Μεταφέρω τους "πειραγμένους" στίχους, τους οποίους έγραψα σήμερα εις μίτον του Discaount : Νύχτ' ΑΠΑΤΗ τη σκέφτομαι ξανά / κάνει ΠΑΡΤΙ το χθές και το μετά... http://www.youtube.com/watch?v=cK4gtvjKHNc&feature=related 

Προσθέτω δε ένα εκπληκτικό του Woody A. : " Όταν έπεσα θύμα απαγωγής οι γονείς μου έδρασαν αμέσως, νοίκιασαν το δωμάτιό μου !.." 

Σχόλια

19/03 21:42  favlos
Όποτε μπορείς θέλω διευκρίνηση για τους εκατομερίτες.Μ'ενδιαφέρει.
19/03 21:50  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Φίλε μου "από ες αύριον" εις "ες αύριον" σε πηγαίνω ...
Ε ! λοιπόν ες αύριον (!) παραδείγματα... (έχω "βελτιστοποιήσει" επιτυχώς ή όχι το μέγεθος των κειμένων μου...)
19/03 23:15  Goldmine
Συσχετίζετε επιτυχώς το πριν, το νυν και το μετά...ενώ με τα άσματα ευπρεπώς εκτονώνετε την όποια σοβαροφάνεια:-)
20/03 02:42  Yannis K.
Tο να κλεινει μια εταιρεια ειναι απο τα πλεον τραγικα που μπορουν να συμβουν σε μια κοινωνια. Ειναι ενα μεγαλο δραμα για τις ζωες πολλων ανθρωπων, οχι μονο οικονομικο, γιατι εχουν συνδεσει τις ζωες τους, την ελπιδα τους, την προκοπη των παιδιων τους με αυτην. Η επομενη μερα ειναι γι'αυτους ενας εφιαλτης. Πολλες δε μικρες κοινωνιες υπαρχουν γυρω απο την υπαρξη μιας εταιρειας.
Δυστυχως οπως λες αγαπητε Τριανταφυλλε, τα αισθητηρια των επενδυτων εχουν αμβλυνθει αρκετα μεσα απο την συνεχη αναζητηση του επιπλεον κερδους. Βλεπουν τις εταιρειες οχι ως οργανα δημιουργιας, ευημεριας, εργασιας στη τελικη παρα σαν κατι αυλο που εκφραζεται με αριθμους και προσημα που αλλαζουν. Ζουν και αυτοι μια στρεβλωση της πραγματικοτητας, ζουν κι αυτοι ενα δραμα μεσα απο τη διασταση τους με τη ζωη.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις