ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


145. "The Devil Went Down To Georgia" ...από τον CHARLIE D. & band (*)
727 αναγνώστες
Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2008
22:00

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ      ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ (μέρος 36ο) 

Ανάλυση Δράσεων Διαχείρισης - Εταίροι / Μέτοχοι (1)

Επανερχόμεθα αθορύβως εις τας επάλξεις. Στα επόμενα Άρθρα θα περιγράψουμε συνοπτικά στοιχεία προσέγγισης της επόμενης από τις σημαντικότερες κατηγοριών Συμμετόχων, με παράθεση - όπως συνηθίζουμε - μελετών περίπτωσης και βέλτιστων πρακτικών.

Προτίμησα να συνεχίσω (μετά τους Εργαζόμενους) με μία κατηγορία επίσης ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Συμμετόχων. Ορίσαμε τους Εργαζόμενους ως Ενδιαφερόμενο Μέρος : συν- επιχειρούν. Οι Εταίροι / Μέτοχοι όμως στην κυριολεξία επιχειρούν.

Στη σημερινή - σύντομη - εισαγωγή ας ξεκαθαρίσουμε πάλι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα ορολογίας. Έχει επικρατήσει ό όρος Εταιρική Διακυβέρνηση - Corporate Governance να εκφράζει τη Διαχείριση της κατηγορίας Συμμετόχών, την οποία αποτελούν οι Μέτοχοι και μάλιστα οι Μέτοχοι Μειοψηφίας (οι Μικρομέτοχοι όπως λέμε συχνά). Αυτό θα ακολουθήσουμε και εδώ, άρα θα κατατάξουμε την Εταιρική Διακυβέρνηση ως υποσύνολο της Κ.& Π.Υ. 

Μην εκπλαγείτε όμως έαν σε κείμενα άλλων διαβάσετε περίπου το αντίθετο : Η Κ.& Π.Υ. εκεί θεωρείται υποσύνολο της Εταιρικής Διακυβέρνησης ! Για τον απλούστατο λόγο ότι ο όρος Εταιρική Διακυβέρνηση εκφράζει εκεί το όλον της Διοίκησης και Διαχείρισης του Οργανισμού. Η ουσία των δράσεων δεν αλλάζει, μόνο η φρασεολογία.

Θα χρησιμοποιήσουμε και στην παρούσα ενότητα στοιχεία από τις Ευρωπαϊκές Έρευνες και Μελέτες (στις οποίες βασίζεται το "πλαίσιο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ") και από την Μη Κυβερνητική Νεαρών Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων : Centre des Jeunes Dirigeants dEntrepriseCJD, όπως κάναμε και στην προηγούμενη ενότητα. Να σημειωθεί - στα μειονεκτήματά του - ότι το βρετανικό πλάισιο BITC δεν έχει ουδεμία αναφορά. Ως εάν οι Μ.&.Μ.Ε. έχουν αναγκαστικώς μονοπρόσωπη ιδιοκτησία !

(*)... προσφορά (έμμεση) από τον φίλο swearengen... όντως δυνατό...με την ευκαιρία ανέβασα στο φόρουμ νέα συνέχεια του μίτου "Ερμής <ΤΟΤΕ>"... μάλλον εις (1) μόνον πρόλαβε να το διαβάσει...ετάφη κάτω από τους γνωστούς σωρούς απορριμάτων, οι οποίοι με έχουν απωθήσει από εκεί... κι' όμως έχει την αξία του αυτό το γραπτό του 1999... http://www.youtube.com/watch?v=uBcLljIJdw8&feature=related 

Σχόλια

13/03 23:11  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ερμής Αγοραίος ... "τοτε"
www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=163280
14/03 00:05  pol
Καλησπέρα Τριαντάφυλλε.
Στέκομαι στη "σφαγή των αμνών" και λέω ότι στο παιχνίδι που ζούμε δεν υπάρχουν "μικροί" για αμνοί.Μήπως την θέση τους έχουν πάρει οι μικροί θεσμικοί και τα μικρά οργανωμένα -δανεισμένα κεφάλαια;
14/03 00:13  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
όλα καλά και ο μιτος εκπληκτικος. Όμως κάντε μου τη χαρη και πειλεξατε το "ανοιγμα νεου παραθυρου" δια τας μουσικάς συνδέσεις. Προτιμώ να σας διαβάζω ενώ ακουω το άσμα.

Διευκολύνατε και ολίγον το κοινό σας! Θέλετε να μας χάσετε? ; )

ΥΓ Α, ανυπομονώ ειλικρινώς νά μάθω περισσοτερα επρί της ιστορίας που υπαινχ΄θηκατε εις το προηγουμενο
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις