ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


15. ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑ ΛΟΓΙΑ .... από τους ΧΑΛΚΙΑ, ΓΑΡΓΑΝΟΥΡΑΚΗ , ΛΑΒΙΝΙΑ (*)
962 αναγνώστες
Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2007
19:34

Σήμερα ο γράφων έχει αντικρουόμενα συναισθήματα : "αναγκαστικά" θα διακόψουμε και πάλι τη φυσική ροή των άρθρων.  

Αυτό οφείλεται όμως σε ένα εξαιρετικό γεγονός : Κάποιος πολίτης ζήτησε από αυτό το "ακατανόητο" και οιονεί "περιθωριακό" blog να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα και να μεταφέρει τη συλλογιστική του !

Διάβασε τα περί  Συμμετόχων σε ΔΗΜΟ (13. AQUALUNG ) προχθές και θεώρησε ότι ανεκάλυψε κάτι σε "Συνήγορο Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας "...

Υποθέτω, ότι οι τακτικοί αναγνώστες θα επιτρέψουν αυτή την προσωρινή παρέκλιση από το "πρόγραμμα" και θα μου επιτρέψουν να δημοσιεύσω και να σχολιάσω την επιστολή του.

Επειδή η "τεχνική υπεύθυνος" του blog γνωστή ως "νυχτερίδα" κάπου μάλλον αναρριχάται ή θαλασσοδέρνεται (προσεχώς φωτογραφίες), ο γράφων δεν έχει άλλη λύση από το να μεταφέρει την ηλεκτρονική επιστολή ως "σχόλιο" :  Ήγουν διαβάστε το πρώτο + δεύτερο σχόλιο και μετά ξαναρθήτε εδώ για την παρακάτω μελέτη περίπτωσης (case study) : (Αγνοήστε προφανώς την υπογραφή του γράφοντος, τα στοιχεία του πραγματικού αποστολέα είναι στη διάθεσή μου, ζήτησε να μην κοινοποιηθούν).

1. Οι εμπλεκόμενοι Οργανισμοί : Ο Δήμος - Μία τοπική Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Εταιρία των φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κηφισιάς - ΕΦΑΜΚ- Μία δεύτερη Εθνική (Διεθνής μάλιστα) ΜΚΟ (Ερυθρός Σταυρός - ΕΣ).

2. Το πρόβλημα : Το Μουσείο στεγάζεται σε κτίριο ιδιοκτησίας του ΕΣ, οποίος επιδιώκει τη μεγιστοποίηση της απόδοσης της περιουσίας του.

3. "Διαχείρηση Συμμετόχων" από το Δήμο : Επιλέγει να ικανοποιήσει τον εξωτερικό Συμμέτοχο (ΕΣ) και όχι τον εσωτερικό Συμμέτοχο (ΕΦΑΜΚ). Ταυτοχρόνως έχει παραβλέψει μια σειρά από άλλους ΚΡΙΣΙΜΟΥΣ μάλλον και εσωτερικούς Συμμετόχους : ο τακτικός αναγνώστης μπορεί να προσδιορίσει μόνος του κάποιους (Δημότες = ΜΕΤΟΧΟΥΣ, Κατοίκους = ΠΕΛΑΤΕΣ κλπ....). Έχει κάνει "ανάλυση κινδύνου" ?

4. "Διαχείρηση Συμμετόχων" από τη Διοίκηση του ΕΣ : Επιλέγει να ικανοποιήσει τους εσωτερικούς Συμμετόχους (μέλη και κληροδότες) και όχι τους επίσης εσωτερικούς (μέλη με διαφορετική θεώρηση), ή εξωτερικούς (φίλους - χρηματοδότες στην Κηφισιά ή αλλού). Έχει κάνει "ανάλυση κινδύνου" ? Ποιοί είναι πιο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ή / και ΚΡΙΣΙΜΟΙ ? 

5. Ο οξυδερκής αναγνώστης έχει ήδη αντιληφθεί τη σημασία όσων υπάρχουν στο (3. Μ' Αρέσει Να Μη Λέω Πολλά ...) = Όλοι οι Οργανισμοί : ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΙ  (Επιχειρήσεις ,Συνεταιρισμοί )..., ή ΟΧΙ (Δημοσίου Ενδιαφέροντος, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις...)

 

(*) "... τα βρήκα στο σεργιάνι μου... "

Με όλο το σεβασμό καπηλεύομαι ένα λατρεμένο τραγούδι και αιτούμαι ειλικρινώς της επιείκιάς σας, είναι όμως η πρώτη ημέρα "δημόσιας" αναγνώρισης του blog.

http://www.youtube.com/watch?v=-s9dofQwRvM&mode=related&search=

Σχόλια

02/10 19:59  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Όταν η πολιτική δεν ερυθριά
ή πως να «γκρεμίσετε» ένα μουσείο.


Στη Κηφισιά, εδώ και λίγα χρόνια έχει συντελεστεί ένα πρωτότυπο πείραμα. Αφορά στη λειτουργία ενός Αρχαιολογικού Μουσείου στη Κηφισιάς στην ίδρυση του οποίου αναμίχθηκαν ενεργά η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και οι πολίτες τις Κηφισιάς. Η ιστορία ξεκινάει όταν γίνεται συνείδηση σε ευαισθητοποιημένους κατοίκους του προαστίου, απλούς δημότες αλλά και εκλεγμένους Δημοτικούς άρχοντες, ότι οι ανασκαφές έφεραν στο φως αξιόλογα ευρήματα που δικαιολογούν την σύσταση αυτόνομης Αρχαιολογικής Συλλογής. Έτσι από το Νοέμβριο του 2004 λειτουργεί η Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς η οποία στεγάζεται σε ένα όμορφο παραδοσιακό σπίτι στη διασταύρωση των οδών Γεωργαντά (αρ.30) και Κασσαβέτη.
Η πρωτοτυπία του εγχειρήματος οφείλεται στην ύπαρξη τρίτου πόλου, αυτού της Εταιρίας των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κηφισιάς. (ΕΦΑΜΚ). Η Εταιρία είναι αστική μη κερδοσκοπική (έτος ίδρυσης 2002). Η συνεισφορά της ΕΦΑΜΚ στη στέγαση της Αρχαιολογικής Συλλογής Κηφισιάς ήταν καθοριστική τόσο στο στάδιο της αναζήτησης χορηγών (fund raising) , προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα διαμόρφωσης του υπάρχοντος κτηρίου, αλλά πολύ περισσότερο επειδή εκφράζει την διάθεση των πολιτών να υπερασπίζονται πολύτιμα αγαθά για κάθε κοινωνία, όπως είναι η διάσωση της ιστορικής μνήμης, της ιστορικής συνέχειας αλλά και η διαχείριση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Η επιλογή ενός διατηρητέου κτηρίου σαν χώρου προσωρινής στέγασης έχει από μόνη της σημασία αφού συμβάλλει στη διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που αποτελεί οργανικό μέρος της φυσιογνωμίας του προαστίου.
Βλέπουμε λοιπόν πως η Εταιρία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κηφισιάς δεν κάνει τίποτε άλλο από το να δίνει με το δικό της τρόπο ένα καλό παράδειγμα της δυνατότητας των πολιτών να παρεμβαίνουν. Η έννοια της κοινωνίας των πολιτών δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη έκφραση στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η λειτουργία της αποδεικνύει ότι οι πολίτες έχουν λόγο και δεν εκχωρούν την υπεράσπιση των α
02/10 20:01  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
απόψεών τους ανέκκλητα στους πολιτικούς. Τουναντίον μέσα από μια συνεχή διαδικασία συζητήσεων, πιέσεων, διατύπωσης προτάσεων παίρνουν το μερίδιο που τους αναλογεί σύμφωνα πάντα με τις διακηρυγμένες προθέσεις τους όταν ίδρυσαν την Εταιρία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κηφισιάς.
Στην περίπτωση της Κηφισιάς αποδεικνύεται πως όταν έχουμε τριμερείς συνεργασίες μεταξύ πολιτών, αγοράς αλλά και κεντρικής ή τοπικής εξουσίας, τότε η έννοια της συναλλαγής δυσχεραίνεται, υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος και ο χώρος του πολιτισμού, των ιδεών και της γνώσης προστατεύεται αποτελεσματικότερα. Τα διμερή σχήματα αφήνουν υπόνοιες συναλλαγής, δημιουργούν συνθήκες εν δυνάμει δουλείας και περιορίζουν τη Τρίτη διάσταση της κοινωνίας, αυτή των ιδεών και του πολιτισμού σαν αντικείμενο διαχείρισης της πολιτικής εξουσίας ή των επιχειρήσεων.
Η απόφαση του Δήμου Κηφισιάς να μεταστεγάσει την Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς σε κτήριο παλαιής πολυκατοικίας συστεγάζοντας την με τις κοινωνικές του υπηρεσίες, επιβεβαιώνει τα παραπάνω.
Όταν η πολιτική αυτονομείται γίνεται επικίνδυνη για το πολιτισμό εν γένει. Ο πολιτισμός δεν ανήκει στους πολιτικούς, και οι αυτοί με τη σειρά τους πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν τον χειρίζονται σαν να αποφασίζουν που θα τοποθετήσουν κάδους σκουπιδιών.
Πιθανόν να πιέστηκαν αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτε. «Αρχή άνδρα δείκνυσι»
Το τραγικό στη ιστορία αυτή είναι ότι παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα και τις δημόσιες διαβεβαιώσεις περί στήριξης του πολιτισμού και σεβασμού του μέχρι τώρα σημαντικού έργου που έχει συντελεστεί στην Κηφισιά, ανερυθρίαστα ενδίδουν στις πιέσεις του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος διαχειρίζεται τα κληροδοτήματά του μη σεβόμενος τον ιστορικό του ρόλο και την ευαισθησία που όλοι θα περιμέναμε να έχει.
Η σωτηρία της Αρχαιολογικής Συλλογής Κηφισιάς θα αποτελέσει ένα ακόμα σημείο αξιολόγησης της σοβαρότητας και της ευαισθησίας της κοινωνίας μας γενικά.
Όταν βάζουμε τα αρχαία μας σε ισόγεια και υπόγεια πολυκατοικιών είμαστε άξιοι της μοίρας μας
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
Δεν έχει αξιολογηθεί

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις