ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


142. "L' Eau Vive" ...από το GUY B. (*)
718 αναγνώστες
Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2008
21:14

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ      ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ (μέρος 33ο) 

Ανάλυση Δράσεων Διαχείρισης - Εργαζόμενοι  (19) - Απάντηση (?) στο Quiz

Ομολογώ ότι, η χθεσινή απόπειρα από κοινού ανίχνευσης των κοινών σημείων και σύγκρισης του βρετανικού και του ελληνικού πλαισίων ήτο ατυχεστάτη. Το επίπεδο δυσκολίας οδήγησε μόνο μία τακτική και οξυδερκή αναγνώστρια να επιχειρήσει τη λύση και αυτή ακόμη βραχυκυκλώθηκε... Ακόμη και "χαρισματικοί Δάσκαλοι" (!), όπως θεωρεί εαυτόν ο γράφων, ακόμη και μετά από τριακονταπέντα (35) έτη εμπειρίας, ενίοτε αστοχούν. Με την ευκαιρία επιθυμώ να εκφράσω δημοσίως τις ευχαρίστίες μου εις τη φιλτάτη evie, η οποία μου κάνει την τιμή να προβάλλει τον εδώ "βάρβαρον οίκον" εις τον δικό της "ωραίον".

Εάν σας ξενίζουν οι παραπάνω "όροι" ανατρέξατε εις : http://www.ntua.gr/history2.html και θα έχετε τις απαντήσεις.

Ας επανέλθουμε εις την "άσκηση" μαζί. Η διαδικασία αυτή εις τα γαλλικά "Πολυτεχνεία" αποκαλείται : "Travail Dirige", ήγουν να το λύσουμε όλοι μαζί με τη βοήθεια του 'διδάσκοντος".

Τι προτείνω, μπαίνοντας στη θέση του βρετανού επιχειρηματία / μάνατζερ, ο οποίος καλείται να απαντήσει στον Πίνακα Α του "ΠΡΟΜΗΘΕΑ, ενώ ήδη εμπνέεται και ακολουθεί το "BITC" :

Ποιες αρχές και αξίες είναι πιο σημαντικές στην επιχείρησή ;

Δύναμη – ζωντάνια – ανταγωνιστικότητα – σεβασμός – κουράγιο – πειθαρχία.
 0
Συνεννόηση – ειλικρίνεια – ισότητα – υπομονή - φιλία – τιμιότητα – ομαδική δουλειά.
 2
Αποτελεσματικότητα – επαγγελματική εξέλιξη – ατομική πρωτοβουλία – αυτοπεποίθηση – προσωπικό συμφέρον - ανταμοιβή.   
 4
Υπευθυνότητα - σαφήνεια – αφοσίωση – συμμόρφωση – τάξη – δικαιοσύνη - καθήκον.
 4

Ποιος είναι ο ρόλος και η επίδραση των εργαζομένων στην επιχείρηση ; 

Οι εργαζόμενοι σε μας αποτελούν σε μεγάλο βαθμό τη δύναμη της επιχείρησης. Είναι απαραίτητοι στην παραγωγή και έχουν επίδραση στο κόστος της.
 5
Οι εργαζόμενοί έχουν καθορισμένα καθήκοντα, τα οποία αντιστοιχούν στις ικανότητες και δεξιότητές τους. Καθοδηγούνται και ελέγχονται.
 0
Οι εργαζόμενοί μας είναι ένας πολύτιμος αλλά απρόβλεπτος παράγοντας. Προσπαθώντας να είμαστε όσο το δυνατό ανταγωνιστικοί, παίρνουμε υπόψη και μετράμε συστηματικά το εργατικό κόστος.
 3
Οι άνθρωποί μας είναι η επιχείρησή μας. Νοιαζόμαστε μεταξύ μας, υπάρχει αλληλοϋποστήριξη και επιδιώκουμε τη διατήρηση της απασχόλησής τους με όλους τους τρόπους. π.χ. συνεχή εκπαίδευση.
 2

 

 Εδώ, όπου αφορά ευθέως στους εργαζόμενους, να αιτιολογήσω κάπως την κατανομή. Στον "ΠΡΟΜΗΘΕΑ" υπάρχουν δύο κλειδιά :

  • εργαζόμενοι < εργαζόμενοι σε μας < εργαζόμενοί μας < άνθρωποί μας
  • καθήκοντα / ελέγχονται < δύναμη / επίδραση στο κόστος < πολύτιμοι / μετράμε κόστος < νοιαζόμαστε / διατήρηση απασχόλησης

Η οξυδερκής αναγνώστρια /ης έχει αντιληφθεί ότι όσον αφορά στο 1ο κλειδί το βρετανικό πλαίσιο είναι επίπεδο και μάλιστα κόκκινο (άντε μπλέ) : "εργαζόμενοι", "προσωπικό" αναφέρει και ολίγον "σε μας", πουθενά "μας" και βεβαίως πουθενά "άνθρωποί μας". Η αξιολόγηση προκύπτει κυρίως από το 2ο κλειδί.

Η "αθροιστική" αντιστοίχηση με βάση τα δύο ερωτήματα ες αύριον...

(*)... προβληματίσθηκα πολύ για το σημερινό τίτλο / μουσική προσφορά... τελικώς ένας αγαπημένος τροβαδούρος της νίοτης μου ...το άσμα σχετικό με τις διαδόσεις : "ο έρωτας μου είναι σαν το τρεχούμενο νερό"... http://www.youtube.com/watch?v=NkV8JQKSvdA στην απόφαση μέτρησε προφανώς και η κόρη του... http://en.wikipedia.org/wiki/Emmanuelle_B%C3%A9art  

 

Σχόλια

07/03 22:29  evie
Αγαπητοί οικοδεσπότες, αυτόν τον καιρό είμαι όντως "βραχυκυκλωμένη", έχω ελάχιστο ελεύθερο χρόνο.

Μην το δένουμε κόμπο, οτι το δικό σας οίκος είναι "βάρβαρος" και ο δικός μου "ωραίος"
Όταν με το καλό μπουν τα video στη θέση των links στον δικό σας και
όταν αρχίσουν οι παρουσιάσεις θεμάτων ΤΑ στον δικό μου τότε θα γίνει ανταλλαγή των χρακτηρισμών:-)
07/03 23:09  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
νοσταλγία!

δε μου λέτε, μπορέιτ αν βάζετε επιλογή "νεο παράθυρο" ωστε να ακουω τη μουσική χωρίς να χάνω το κέιμενο? Ευχαριστά και καληνυχτίζω.
07/03 23:13  pol
Οι εργαζόμενοι μας και όχι οι εργαζόμενοι σε μας!Θα το πω στους φίλους.
07/03 23:29  Goldmine
Στέκομαι στις κατονομαζόμενες ΑΞΙΕΣ, εξίσου σημαντικές, όχι μόνο για τη λειτουργία της επιχείρησης αλλά και της ίδια της ύπαρξης με κορυφαία κατ΄εμέ το ΣΕΒΑΣΜΟ.

Δεν κατάφερα να ανοίξω το βιδεάκι...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις