ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


141. "Bella Ciao" ...από τους MODENA CITY RAMBLERS (*)
620 αναγνώστες
Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2008
21:48

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ      ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ (μέρος 32ο) 

Ανάλυση Δράσεων Διαχείρισης - Εργαζόμενοι  (18) - Ανακεφαλαίωση και Quiz

Επαναλαμβάνω εδώ τα σημαντικότερα σημεία του βρετανικού πλαισίου “Small Business Journey – The Route Map to Business Value - BITC”, τα οποία εξετάσαμε αναλυτικά στα προηγούμενα άρθρα, κάνετε επανάληψη στο πλήρες κείμενο, καθώς και κάποια στοιχεία του ελληνικού πλαισίου "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ", τα οποία παρουσιάστηκαν προ μηνός, κάνετε επανάληψηΤα παραπάνω συγκριτικά στοιχεία των δύο πλαισίων αφορούν κυρίως στους Εργαζόμενους. Η ερώτηση - την οποία μαζί θα απαντήσουμε - υπάρχει παρακάτω :

Μπορείς να μειώσεις τους κινδύνους και να προστατεύσεις τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησής σου, διασφαλίζοντας ότι το προσωπικό είναι υγειές και ασφαλές και οι συνθήκες εργασίας παραμένουν χαλαρές όταν δεν συντρέχουν ιδιαίτεροι - έκτακτοι λόγοι.

Μπορείς να αυξήσεις την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης και τα οικονομικά της αποτελέσματα, αναπτύσσοντας την αποτελεσματικότητα όλου του προσωπικού.

Μπορείς να αυξήσεις την απόδοση της επιχείρησης στηρίζοντας ισότιμα τη συνεισφορά όλων των εργαζομένων εκεί. Ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, αρτιμελείας, σεξουαλικής κλίσης, ηλικίας, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων ή συνδικαλιστικής δραστηριοποίησης.

Μπορείς να αυξήσεις την αποτελεσματικότητα, παραγωγικότητα και συνολική επιχειρηματική επιτυχία, δουλεύοντας με το μεγαλύτερο δυνατό εύρος εν δυνάμει πελατών, προμηθευτών και εργαζομένων. Δηλαδή ανθρώπους και επιχειρήσεις από όλες τις εθνικές κοινότητες, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, αρτιμελείας, σεξουαλικής κλίσης, ηλικίας, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων.

Βελτίωσε την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων, ανέβασε το ηθικό τους και δημιούργησε νικηφόρες ομάδες, ενθαρρύνοντας το προσωπικό να παίξει ενεργό ρόλο στην Τοπική Κοινωνία.

Μπορείς να πάρεις περισσότερα από τους εργαζόμενους - περισσότερες ιδέες, μεγαλύτερη δέσμευση και αφοσίωση - εάν μοιράζεσαι τους στόχους σου μαζί τους και αφουγκράζεσαι τις ιδέες και προτάσεις τους.

 

Πίνακας  Α     ΠΩΣ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ (από το πλαίσιο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ) 

Ποιες αρχές και αξίες είναι πιο σημαντικές στην επιχείρησή ;

Δύναμη – ζωντάνια – ανταγωνιστικότητα – σεβασμός – κουράγιο – πειθαρχία.
 
Συνεννόηση – ειλικρίνεια – ισότητα – υπομονή - φιλία – τιμιότητα – ομαδική δουλειά.
 
Αποτελεσματικότητα – επαγγελματική εξέλιξη – ατομική πρωτοβουλία – αυτοπεποίθηση – προσωπικό συμφέρον - ανταμοιβή.   
 
Υπευθυνότητα - σαφήνεια – αφοσίωση – συμμόρφωση – τάξη – δικαιοσύνη - καθήκον.
 

 Ποιος είναι ο ρόλος και η επίδραση των εργαζομένων στην επιχείρηση ; 

Οι εργαζόμενοι σε μας αποτελούν σε μεγάλο βαθμό τη δύναμη της επιχείρησης. Είναι απαραίτητοι στην παραγωγή και έχουν επίδραση στο κόστος της.
 
Οι εργαζόμενοί έχουν καθορισμένα καθήκοντα, τα οποία αντιστοιχούν στις ικανότητες και δεξιότητές τους. Καθοδηγούνται και ελέγχονται.
 
Οι εργαζόμενοί μας είναι ένας πολύτιμος αλλά απρόβλεπτος παράγοντας. Προσπαθώντας να είμαστε όσο το δυνατό ανταγωνιστικοί, παίρνουμε υπόψη και μετράμε συστηματικά το εργατικό κόστος.
 
Οι άνθρωποί μας είναι η επιχείρησή μας. Νοιαζόμαστε μεταξύ μας, υπάρχει αλληλοϋποστήριξη και επιδιώκουμε τη διατήρηση της απασχόλησής τους με όλους τους τρόπους. π.χ. συνεχή εκπαίδευση.
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ : Με την υπόθεση ότι ένας επιχειρηματίας / μάνατζερ μιας Μ. & Μ.Ε. ακολουθούσε το βρετανικό πλαίσιο, πως θα συμπλήρωνε τα ερωτήματα του "ΠΡΟΜΗΘΕΑ" ? (υπενθυμίζω μοιράζει 10 πόντους στις τέσσερεις απαντήσεις).

Δεν υπάρχουν σωστές ή λανθασμένες απόπειρες απαντήσεων από την τακτική αναγνώστρια /στη ! Ο γράφων αύριο - μαζί σας - θα προσπαθήσει να κάνει την αντιστοίχηση, σήμερα του ήρθε η ιδέα της σύγκρισης...

(*)... να μην ξεχνιόμαστε και χάνουμε τις ρίζες μας... και κατηγορηθούμε ως αναθεωρητές και ουρά των καπιταλιστών... Γκράμσι, Τολιάτι Μπερλινγκουέρ (φαίνεται σε φωτόγραφία)...τίποτα δεν προχωράει ΜΟΝΟ με κείμενα - έστω πεφωτισμένων - διανοουμένων... το ερώτημα είναι ποιος τους ακούει πλέον... http://www.youtube.com/watch?v=55yCQOioTyY&feature=related  

Σχόλια

06/03 22:32  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
"το ερώτημα είναι ποιος τους ακούει πλέον..."
Όχι βεβαίως ο "στρατός κατοχής" των κρατικοδίαιτων "συνδικαλιστών" και των ουδέποτε εργασθέντων (ως μισθωτοί, επιχειρηματίες, ή ότι άλλο χρήσιμο για την κοινωνία) πολιτικών "στελεχών"...
Γκράμσι και "συλλογικός διανοούμενος" ή "ιδεολογική ηγεμονία"...τι'ναι τούτο ?

ένας "μοναχικός και ευκατάστατος παρτιζάνος"
06/03 23:13  evie
Ως σκονάκι, θα ήθελα ένα link στις λέξεις:
"κάνετε επανάληψη στο πλήρες κείμενο".

Θυμάμαι όμως, ότι είχαμε απαντήσει στις παραπάνω ερωτήσεις (χρησιμοποιώντας τη δική μας εμπειρία).


06/03 23:18  evie
Π.Χ. στο 17. που λέει ότι "Μπορείς να πάρεις περισσότερα από τους εργαζόμενους - περισσότερες ιδέες, μεγαλύτερη δέσμευση και αφοσίωση - εάν μοιράζεσαι τους στόχους σου μαζί τους και αφουγκράζεσαι τις ιδέες και προτάσεις τους".

Δηλ θα πρέπει να θέτει στο Α2 μεγάλο βαθμό π.χ. 5 στα 10
06/03 23:29  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Τι σκονάκι αγαπητή evie ? με ανοιχτά βιβλία και σημειώσεις όπως εις το ΕΜΠ πορευόμεθα : το πλήρες πλαίσιο BITC από το Άρθρο 134. και μετά...
Όντως τώρα απαντάμε - όχι με τη δική μας εμπειρία - αλλά "μπαίνοντας στα παπούτσια" του Βρετανού που συμπληρώνει τον Πίνακα Α του "ΠΡΟΜΗΘΕΑ", ενώ ήδη ακολουθεί το BITC.
06/03 23:40  evie
Το Α2=5 είναι σωστό (θέλω να πω συμφωνα με το Βρετανικό πλαίσιο);
06/03 23:48  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
A ! evie, εσείς ζητάτε να σας πω τη "λύση", την οποία δεν έχω! Με απασχολείτε συνεχώς και δεν προλαβαίνω να κατανείμω τους πόντους ! Ειλικρινώς τώρα και εγώ προσπαθώ, πάλι δύσκολα (μου) έβαλα και δεν θα "γράψει(ω)" κανείς...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις