ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


140. "Living Darfur" .....από τους MATTAFIX (*)
582 αναγνώστες
Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2008
18:23

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ      ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ (μέρος 31ο) 

Ανάλυση Δράσεων Διαχείρισης - Εργαζόμενοι  (17)

Πριν συνεχίσουμε με το “Small Business Journey – The Route Map to Business Value - BITC”, να διασκεδάσω τις αμφιβολίες ενός φίλου, τις οποίες διατυπώνει σε χθεσινή παρέμβασή του.

Γιάννη, πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν γενικώς, διότι τα έχω δεί και ζήσει. Μόνο που δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν με επιτυχία, εάν εισαχθούν ευκαιριακάαποσπασματικά και ξεκάρφωτα. Θεωρώ ότι η υιοθέτηση της Κ.& Π.Υ. λειτουργεί μόνο μέσα στα πλαίσια μιας ευρύτερης Στρατηγικής Αριστείας. Οι Μεγάλοι (και Μεσαίοι) Οργανισμοί έχουν προς τούτο το μοντέλο EFQM και το συνοδευτικό του πλαίσιο Κ.& Π.Υ. Οι Πολύ Μικροί, Μικροί (και Μεσαίοι), χρειάζεται να υιοθετήσουν αντίστοιχα - κατάλληλα μοντέλο Αριστείας και πλαίσιο Κ.& Π.Υ. Ο "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" φιλοδοξεί ακριβώς να γίνει - όταν ολοκληρωθεί - ένα πολυεργαλείο, που θα καλύπτει κάπως και τις δύο απαιτήσεις στις ελληνικές συνθήκες. Τα υπόλοιπα τα οποία γράφεις τα κρατάω για να συζητηθούν στην "ώρα τους". Μόνο τούτο : η αναγκαιότητα της ευρύτερης Στρατηγικής εκφράζεται ακριβώς με την αποφυγή της "φθοράς, οποία διαβρώνει σιγά-σιγά την ωραία ατμόσφαιρα", όπως γράφεις και όχι μόνο θα προσέθετα !  

Συμμέτοχοι

         + 17 Εργαζόμενοι = "Βελτίωσε την επιχείρηση ακούγοντας και εμπλέκοντας τους εργαζόμενους".

  • Μπορείς να πάρεις περισσότερα από τους εργαζόμενους - περισσότερες ιδέες, μεγαλύτερη δέσμευση και αφοσίωση - εάν μοιράζεσαι τους στόχους σου μαζί τους και αφουγκράζεσαι τις ιδέες και προτάσεις τους.
  • Η επιχείρηση σου βασίζεται πάνω τους. Εξασφάλισε, ότι αισθάνονται Συμμέτοχοι.
  • Οι Εργαζόμενοι είναι τα μάτια και τα αφτιά της επιχείρησης. Είναι στην πρώτη γραμμή επαφής με τους εξωτερικούς Συμμετόχους και συχνά βλέπουν τα προβλήματα ΚΑΙ τις λύσεις προτού εσύ πάρεις χαμπάρι.
  • Ανάπτυξε την εσωτερική επικοινωνία μέσα στην επιχείρηση, ώστε να βελτιωθεί η δέσμευση όλων και η παραγωγικότητα.
  • Η ικανοποήση των εργαζομένων μειώνει δραστικά την συνεχή - ανεπιθύμητη ανανέωση (turnover) του δυναμικού.
  • Χαμηλότερος ρυθμός ανανέωσης σημαίνει μεγαλύτερα επίπεδα του κεφαλαίου εταιρικής γνώσης και μικρότερα έξοδα για νέες προσλήψεις και εκπαίδευση.
  • Εάν το προσωπικό συνεισφέρει με ιδέες και κατανοεί τη λειτουργία της επιχείρησης, είναι σε καλύτερη θέση να τα βγάλει πέρα με προσπάθειες βελτίωσης και αναπροσανατολισμού - αλλαγών.

Μελετήστε προσεκτικά όλα τα προηγούμενα άρθρα σχετικά με το βρετανικό πλαίσιο. Αύριο απροειδοποίητο - αιφνιδιαστικό Quiz !

(*)...χωρίς περισσότερα λόγια... http://www.youtube.com/watch?v=qQwCCm-H-sU&feature=related  

Σχόλια

05/03 23:04  pol
Το βλέπω ,ακούω ,συζητώ και σέβομαι την γνώμη του άλλου είναι νομίζω βασικός κορμόςτης επιτυχίας των επιχειρήσεων και όχι μόνον.Το βίωσα σε πολλές φάσεις της ζωής και των σχέσεων μου.
06/03 04:32  Yannis K.
Με χαρα βλεπω οτι το πλαισιο σου συνεπαγεται η' προαπαιτει και ατομικη ηθικη αναπτυξη.

Πολλοι (οι περισσοτεροι; σχεδον ολοι;) βιωνουν καταστασεις οπου οι ιδεες τους πνιγονται "για να μη παρουν αερα" ειτε "ποιοι νομιζουν οτι ειναι αυτοι".

Απο την αλλη πλευρα οταν μια ιδεα τους υλοποιηθει δεν σταματουν να διατυμπανιζουν οτι ηταν δικη τους ιδεα χανοντας πολλες φορες το μετρο ακομα και μεσα τους εποφθαλμιωντας ακοπα ανωτερες θεσεις εχοντας ηδη το καλαμι ιππαστι.

Τα ζητηματα που θετεις ειναι σε μεγαλο βαθμο προσωπικης ωριμανσης και προσφορας και σε καποιο μικροτερο εταιρικης ευθυνης.
Να μου πεις εαν θελεις τις ωρες και το μερος που διδασκεις (βεβαια εαν ειναι Ζωγραφου ειναι κομματακι δυσκολο) θα ειχε τεραστιο ενδιαφερον να παρακολουθησω μαθημα σου, αυτη την υπεροχη ιδεα διαλογου/συμπορευσης επιστημης/τεχνοκρατιας με ηθικα ζητηματα.
06/03 12:04  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Φίλε και συνάδελφε Γιάννη, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγία κυρίως όμως για τη συνεχή συμβολή σου στις ανιχνεύσεις του "οίκου".
Δεν είναι "κομματάκι δύσκολο" να παρακολουθήσεις τα μαθήματά μου, αλλά...παντελώς αδύνατο. Για τον απλό λόγο, ότι δεν διδάσκω στο ΕΜΠ αυτό ή παρόμοιο μάθημα! Ούτε διδάσκεται ολοκληρωμένα πουθενά στην Ελλάδα.
Αν έχει ευτυχή κατάληψη η προκαταρκτική κρούση από Πολυτεχνική Σχολή ακριτικού Α.Ε.Ι. (για το Μ.Β.Α. του) θα ίδωμεν...
Μου έδωσες (πάλι) μια καλή ιδέα ! Θα καταγράψω συγκροτημένα και θα παρουσιάσω τα "κάπως συναφή"μαθήματα από όλα τα Α.Ε.Ι και θα τα αναρτήσω.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις