ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


139. "L' Amour Est Bleu" ...με τη VICKY L. (*)
1024 αναγνώστες
Τρίτη, 4 Μαρτίου 2008
19:07

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ      ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ (μέρος 30ο) 

Ανάλυση Δράσεων Διαχείρισης - Εργαζόμενοι  (16)

Πριν συνεχίσουμε με το “Small Business Journey – The Route Map to Business Value - BITC”, να συνεχίσω το διάλογο με τους φίλους αναγνώστες και τις χθεσινές παρεμβάσεις τους.

Goldmine, το "Βελτίωσε την απόδοση ανοίγοντας τις πόρτες"... αποτελεί "εμπνευσμένη" απόδοση στα ελληνικά του "Improve your business performance by embracing diversity", το οποίο υπάρχει στο πρωτότυπο. Βεβαίως το καινοτόμον της ιδέας παραμένει στους Βρετανούς. Με την ευκαιρία απέδωσα το diversity ως πολυποικιλότητα, (σκεφτηκα και το διαφορετικότητα) αναμένω τις προτιμήσεις σας.

Pol, βεβαίως έχουν θέση τα Α.Μ.Ε.Α. θέση στην "πολυποικιλότητα" και η Κοινωνική Υπευθυνότητα οδηγεί σε συνολικό όφελος. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι, η παρουσία τους στο προσωπικό μιας επιχείρησης βελτιώνει το πνεύμα ομαδικότητας και αλληλοβοήθειας, αλλά και της προσφέρει το πλεονέκτημα ανίχνευσης των προσμονών και καλύτερης εξυπηρέτησης πελατών της με ειδικές ανάγκες, ή προσωρινές αδυναμίες, όπως είναι οι εγκυμονούσες γυναίκες, ή όσους ανατρέφουν ή έχουν την ευθύνη βρεφών ! (Όταν "έρθει η ώρα" θα γνωρίσουμε την κορυφαία CocoMat, τη μόνη ελληνική επιχείρηση, η οποία έχει βραβευθεί με την Ευρωπαϊκή διάκριση του EFQM και μάλιστα στην κατηγορία Μ.& Μ.Ε.)

Evie, ακριβώς αυτό το ένστικτο, τη φιλοσοφία ζωής επιχειρεί να ανιχνεύσει το "πλαίσιο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" με τον Πίνακα Α στο 1ο Βήμα, το οποίο δεν αποκαλείται τυχαίως αυτογνωσία.

Όντως το βρετανικό πλαίσιο έχει πολλά καινοτόμα σημεία, κάποια όπως το +12, θα τα βρούμε μπροστά μας ως ελληνική κοινωνία και αγορά. Είναι κρίμα που είναι τόσο αδόμητο. Αλλά εδώ είμαστε και όλοι μαζί γράφουμε το 2ο Βήμα του δικού μας πλαισίου. Προσέξτε πόσο σημαντικός είναι και ο σημερινός σταθμός :   

Λειτουργία

         + 16 Εθελοντισμός = "Οργάνωσε ένα εθελοντικό πλαίσιο".

  • Βελτίωσε την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων, ανέβασε το ηθικό τους και δημιούργησε νικηφόρες ομάδες, ενθαρρύνοντας το προσωπικό να παίξει ενεργό ρόλο στην Τοπική Κοινωνία.
  • Στο  προσωπικό αρέσει να συμμετέχει σε εθελοντικές δράσεις για θέματα που τους αγγίζουν.
  • Μπορούν να εκμεταλλευτούν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες για να βοηθήσουν την τοπική κοινωνία και Μ.Κ.Ο.
  • Η εθελοντική δράση εμπλουτίζει τις αναζητήσεις και τους προσφέρει εμπειρίες.
  • Αποτελούν τους καλύτερους συνδέσμους της επιχειρήσης και της τοπικής κοινωνίας.
  • Οι εργαζόμενοι εκτιμούν περισσότερο την επιχείρηση, εάν εισπράτουν το ενδιαφέρον και την υποστήριξή σου, ταυτόχρονα αισθάνονται υπερήφανοι για την επιχείρήση.
  • Πολλοί άνθρωποι και Οργανισμοί θα μάθουν για την ύπαρξη της επιχείρησης.
  • Θα προσελκύεις και θα διακρατείς προσωπικό με χαρακτηριστικά τους τη δέσμευση και την ενθουσιώδη δράση.

Δεν θέλω να κουράσω σε αυτή τη φάση με εξειδικευμένους όρους. Πάντως υπάρχει μια λεπτή διάκριση μεταξύ της συμμετοχής των Εργαζομένων σε Κοινωνικές και Περιβαλλοντικές δράσεις της επιχείρησης (μέσα στο ώραριο εργασίας, άρα με "κόστος" για την επιχείρηση) και της δραστηριοποίησής τους, όπου οι ίδιοι έχουν επιλέξει (εκτός ωραρίου, άρα με δικό τους "κόστος") με τη στήριξη ή / και χορηγία της επιχείρησης.

Και οι δύο μορφές είναι εξ' ίσου σημαντικές, ακόμη καλύτερα είναι η από τους Εργαζόμενους χάραξη της Κ.& Π.Υ. πολιτικής της επιχείρησης !... Το σημαντικό πάντως η οξυδερκής αναγνώστρια /ης το έχει ήδη αντιληφθεί : Μέσω των Εργαζομένων οι "μόνο" Εσωτερικές ή Εξωτερικές δράσεις αναβαθμίζονται σε Αμφίπλευρες ! Με μεγάλη δε πιθανότητα να είναι επιπλέον και ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΕΣ / ΚΕΝΤΡΟΒΑΡΙΚΕΣ ( βλ. Άρθρα 110. έως 120).

 

(*)... από την ίδια με το χθεσινό εποχή...συμμετοχή του Λουξεμβούργου στη Eurovision... ο πατέρας της Λέανδρος (το μικρό του όχι το επίθετο) Παγκρατίωτης... στην παρέα της μητέρας μου έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε πριν μεταναστεύσει στη Γερμανία... http://www.youtube.com/watch?v=tIH7mjqhkiw&feature=related

Σχόλια

04/03 19:29  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Έχω ιδιατέραν ευαισθησίαν και εγώ δια τα ΑΜΕΑ. Ευγε δια την διευκρινησιν. Δε χρειαζεται να ειπώ οτι το εμόν αγαπημένον είναι αυτό:

www.youtube.com/watch?v=V0Ar-YiiPFs&feature=related

Μεγάλας στιγμάς εζήσαμε ΤόΤΕ!
04/03 19:36  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Το εμόν αγαπημένο επίσης ! Ωριμότερη η μετέπειτα Βαρώνη, στο πρώτο ήτο κορασίδα.
Αλλά οι προσφορές του βλοκίου "τεστάρουν" και τα ανακλαστικά των τακτικών αναγνωστών...
04/03 20:16  evie
Άντρες...
"Ψυχή και σώμα"
"Κι όμως γίνονται θαύματα"
"Φεγγάρι και ήλιος"
ωραίο cd του 1993.
04/03 21:42  τσέρουλας
Λέανδρος Παπαθανασίου Αστακιώτης, πριν γίνει Παγκρατιώτης ως πρόσθετο του βιογραφικού.

Με έννομο συμφέρον και σεβασμό.
04/03 22:19  pol
+16 ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΌΣ

Στη μικρή μου κοινωνία * ο επιτυχημένος επιχειρηματίας πάντα ήταν πρόθυμος να διαθέσει το προσωπικό και τα μέσα(αυτοκίνητα κλπ)για πολιτιστικές εκδηλώσεις,πανηγύρια κ.α
05/03 02:57  Yannis K.
Aκουγονται (και διαβαζονται) τοσο ωραια!
Πιστευεις οτι μπορουν να γινουν για οποιοδηποτε μεγεθος επιχειρησης?
Κατι εμποδιο που μου'ρθε στα γρηγορα στο μυαλο ειναι ο ανταγωνισμος σ'ενα επιπεδο και με τροπους που δε συμβαδιζουν με την συμπνοια που επιχειρει να εγκαταστησει το πλαισιο.
Ισως σαν ενας διαρκης στοχος που κατα περιοδους φτανει σε ορια επιτυχιας οταν η καλη ζωη καποιων και η προσωπικη ευτυχια αντανακλωνται στην επιχειρηση. Μετα η φθορα πανταχου παρουσα διαβρωνει σιγα σιγα την ωραια ατμοσφαιρα
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις