ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


135. "Amaneeh" ...από τη Diana H. (*)
631 αναγνώστες
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2008
18:15

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ      ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ (εκτός σειρας) 

Μόνο για σήμερα όλα τα Ενδιαφερόμενα Μέρη έχουν δικαίωμα να γλεντήσουν, δεν θα το κάνουμε και κάθε μέρα πάρτυ... Όμως θα πάρουμε και λίγη δουλεία για το σπίτι.

Με συγκρατημένη υπερηφάνεια δημοσιεύω σε αποκλειστικότητα το απόρρητο τελικό σχέδιο μιας φιλόδοξης προσπάθειας, που εδώ και ένα χρόνο επιχειρεί μια ομάδα εθελοντών. Προέκυψε μετά από δημόσια διαβούλευση και θα επανακυκλοφορήσει - μόλις εγκριθεί - σε (περίπου) αυτή τη μορφή για τον τελευταίο κύκλο διαβούλευσης και αποδοχής, από όσες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις το αποδεχθούν και το προσυπογράψουν.

Θεωρώ το θέμα επίκαιρο και σε σχέση με τα blogs και την ελευθερία - αυτορρύθμιση στο Διαδίκτυο.

ΑΠΟΠΛΟΥΣ

 
ΑΡΧΕΣ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗΣ ΟΛΩΝ μας στηνΠΟΙΟΤΗΤΑ   ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ και ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ τους  ΣΚΟΠΟΥΣ μας
 
 
Οι παρακάτω Αρχές Οργάνωσης, Λειτουργίας και Δράσης έχουν εφαρμογή σε όλες τις ΜΚΟ, που θα τις αποδεχθούν εθελοντικά και θα δεσμευθούν να τις εφαρμόσουν με συνέπεια - στο σύνολό τους - σταδιακά.
 
Έχουν γενική εφαρμογή, ανεξάρτητα από το μέγεθος, τομέα δραστηριοποίησης, επιμέρους σκοπούς και στόχους κάθε οργάνωσης.
 
Δεν αντικαθιστούν τις καταστατικές υποχρεώσεις, τους κανόνες, κώδικες και καλές πρακτικές τις οποίες οι οργανώσεις ήδη έχουν υιοθετήσει και ακολουθούν, αλλά τις υποστηρίζουν και ενδεχομένως τις συμπληρώνουν.
 
Η αποδοχή τους προτρέπει τις οργανώσεις, να χρησιμοποιούν περισσότερο σύνθετα και εξελιγμένα εργαλεία όπως νόρμες, πρότυπα και μοντέλα.   
 
Η εφαρμογή των αρχών στην πράξη, σύμφωνα με την αυτορύθμιση, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της κάθε οργάνωσης.
 
Ακολουθούν ο ορισμός και η περιγραφή κάθε Αρχής:  
 
 
Όραμα και Αποστολή
 
Η ύπαρξη της οργάνωσής μας πηγάζει από την ανάγκη οι πολίτες να δρουν στη δημόσια σφαίρα με τρόπο εθελοντικό και άμεσο, χωρίςτη μεσολάβηση τρίτων, με σκοπό την υλοποίηση κοινωνικά ωφέλιμων δράσεων. Η οργάνωσή μας έχει ξεκάθαρη κατεύθυνση, όραμα, αποστολή και δεν επιδιώκει σκοπούς κερδοσκοπικούς. Σεβόμαστε και προασπίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές.
 
Ανεξαρτησία, Διαφάνεια και Λογοδοσία
 
Περιφρουρούμε την ανεξαρτησία μας από κάθε κυβερνητική ή κομματική σύνδεση και επιρροή, καθώς και έναντι προσώπων επιχειρήσεων ή άλλων οργανισμών, οι οποίοι μας επιχορηγούν.Η οργάνωσή μας είναι διαφανής στον τρόπο λειτουργίας, χρηματοδότησης και στις δράσεις της. Λογοδοτούμε στην κοινωνία  και τους πολίτες, από τους οποίουςκαι ελεγχόμαστε.
 
Υπεύθυνη Οργάνωση και Λειτουργία.
 
Διαχειριζόμαστε την οργάνωσή μας μέσω ενός συγκροτημένου πλέγματος καταστατικών αρχών, κανόνων και διαδικασιών, που διασφαλίζει τη δημοκρατική μας διακυβέρνηση και την αποτελεσματικότητα της δράσης μας. Δύναμή μας είναι η αφοσίωση και η ανάπτυξη των ανθρώπων μας – μελών, εθελοντών, εργαζομένων – και προσπαθούμε συνεχώς να τους εξασφαλίζουμε συνθήκες εργασίας πέρα και πάνω, από όσα καθορίζει η νομοθεσία. 
 
Προσήλωση στην αποτελεσματικότητα.
 
Επιδιώκουμε με τις δράσεις μας χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα τα οποία ικανοποιούν τις προσμονές των επωφελούμενων, των μελών μας και όλων των συμμέτοχών μας στην κοινωνία. Αποτελούμε πηγή δημιουργίας και εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών.
 
Συνεχής Βελτίωση και Καινοτομία  
 
Αμφισβητούμε κριτικά και δημιουργικά την κατεστημένη τάξη πραγμάτων και αντιλήψεων και ελέγχουμε εποικοδομητικά όσους ασκούν εξουσία. Η οργάνωσή μας μαθαίνει συνεχώς, μέσα από τις δράσεις μας αλλά και από την εμπειρία δραστηριοποίησης άλλων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
 
Ανάπτυξη Συνεργασιών και Δικτύωση 

Προωθούμε το διάλογομε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη του χώρου στον οποίο δραστηριοποιούμεθα. Η συνεργασία μας με άλλες οργανώσεις και η δημιουργία δικτύων πολλαπλασιάζει τις δυνατότητές μας και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της δράσης μας. Σε όλες τις περιπτώσεις οι συνεργασίες βασίζονται σε διαφανείς  συμφωνίες με αμοιβαίο όφελος για όλες τις πλευρές. Η βούληση μας για συνεργασίες δεν αποδυναμώνει την υπεύθυνη κριτική στάση μας.

(*)...Μεσογειακό τραγούδι για το γλέντι μας...από Λιβανέζα...με τη σκέψη στον Radio N. και όλους τους άλλους φίλους στα μακρυνά... http://www.youtube.com/watch?v=-dJVO6AZEaQ&feature=related

Σχόλια

28/02 18:45  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Aman, aman, αμανε! ΜΑς την έπεσαν καλέ...
28/02 19:09  Goldmine
Επιλογές άσματος και κειμένου λίαν επ΄πικαιρες! Αμάν πιά!
28/02 19:09  Goldmine
Διόρθωση: <επίκαιρες>.
28/02 19:20  evie
5*
Ωραίο κείμενο!
28/02 22:05  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
evie και όλοι οι φίλοι σας ευχαριστώ, το κείμενο αποτελεί υπόδειγμα συναινετικής διαδικασίας. Αρχικώς μεταξύ επτά (7)"ειδικών", οι οποίοι για να παρκάρουν το "καλάμι" τους απαιτείται αεροδρόμιο, την δε κάλαμό τους η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Ο πρώτος γύρος διαβούλευσης έφερε Ν(εις την ν) παρατηρήσεις, τροποποιήσεις και ενστάσεις... Εάν τελικώς μία κρίσιμη μάζα ΜΚΟ το υιοθετήσουν θα σημάνει μία ΠΟΙΟΤΙΚΗ καμπή στις ελληνικές ΜΚΟ. Ή για να παραθέσω την ακριβή φράση του Νικήτα Λιοναράκη (βλ. άρθρο "in memoriam"...), όταν τέλειωσε πέρισυ τέτοια μέρα το final draft του προσχεδίου ακόμη <ΤΟΤΕ> : "Έχετε καταλάβει, ότι γράφετε Ιστορία ?"
Σήμερα στο σπίτι του και πάλι "τσικνίζουμε", πίνοντας "Chevaliers de Rhodes" (δική μου - όπως πάντα - η επιλογή οίνου), από το δικό του υπολογιστή συνδέθηκα για νας σας αντευχηθώ...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις