ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


131. "Whiskey In The Jar" ...από τους DUBLINERS (*)
745 αναγνώστες
Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2008
16:43

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ      ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ (μέρος 23ο) 

Ανάλυση Δράσεων Διαχείρισης - Εργαζόμενοι  (9)

Υπενθυμίζω ότι, ανίχνευουμε όλοι μαζί (από το άρθρο 128. και μετά) την πρόταση - μοντέλο του The Great Place to Work® Institute . Όλα τα στοιχεία προέρχονται από το : http://www.greatplacetowork.gr/great/dimensions.php

Τα σχόλια του γράφοντος από σήμερα επανέρχονται στο φυσιολογικό  μαύρο χρώμα, διότι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου.

Στο προηγούμενο Άρθρο 130. έγινε αναφορά στο Ευρωπαϊκό Μοντέλο Αριστείας - EFQM. Θα ασχοληθούμε εκτενέστατα με το Μοντέλο - στην ώρα του -, ας δούμε με αποσπασματικό τρόπο σήμερα :

Τη μία από τις οκτώ (8) ισοδύναμες Θεμελιώδεις Αρχές - Concepts

Ανάπτυξη και Εµπλοκή των Ανθρώπων

Το 100% των δυνατοτήτων των ανθρώπων του οργανισµού απελευθερώνεται µέσω της διάχυσης των αξιών και µιας νοοτροπίας εµπιστοσύνης και ανάθεσης αρµοδιοτήτων, η οποία ενθαρρύνει την εµπλοκή όλων.
 
Η εφαρμογή της Αρχής

Οι άριστοι οργανισμοί αναγνωρίζουν και καταλαβαίνουν τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, για την εφαρμογή των πολιτικών, της στρατηγικής, των σκοπών και σχεδίων του οργανισμού. Προσλαμβάνουν και εκπαιδεύουν τους ανθρώπους τους ώστε να διαθέτουν αυτές τις δεξιότητες και τους ενισχύουν θετικά και ενεργά σε όλη τη διαδικασία. Η προσωπική ανάπτυξη προωθείται και υποστηρίζεται επιτρέποντας στους ανθρώπους να αναγνωρίζουν και να απελευθερώνουν τις δυνατότητες τους. Οι άνθρωποι προετοιμάζονται για να ικανοποιήσουν και να προσαρμοστούν στις λειτουργικές αλλαγές όσο και σε αλλαγές των προσωπικών ικανοτήτων. Οι οργανισμοί αναγνωρίζουν την αυξανόμενη σημασία του πνευματικού κεφαλαίου των ανθρώπων τους και χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους προς όφελος του οργανισμού. Προσπαθούν να φροντίσουν, να επιβραβεύσουν και να αναγνωρίσουν τους ανθρώπους τους με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί η δέσμευση τους και να ενθαρρυνθεί η αφοσίωσή τους στον οργανισμό. Μεγιστοποιούν το δυναμικό και την ενεργή συμμετοχή των ανθρώπων τους μέσω κοινών αξιών και μιας κουλτούρας εμπιστοσύνης, επικοινωνίας και ενδυνάμωσης. Χρησιμοποιούν αυτή τη συμμετοχή για να παράγουν και να εφαρμόσουν ιδέες για βελτίωση.

Το κριτήριο 3 "PEOPLE", το οποίο ανήκει στην ομάδα  "Δυνάμεις Επίτευξης" - "ENABLERS" και έχει συντελεστή βαρύτητας 9% στη συνολική βαθμολογία, περιλαμβάνει δε τα παρακάτω υποκριτήρια.

 

               3.1     Οι ανθρώπινοι πόροι σχεδιάζονται, διαχειρίζονται και βελτιώνονται.

3.2     Οι γνώσεις και οι ικανότητες των ανθρώπων εξακριβώνονται, αναπτύσσονται και υποστηρίζονται.
3.3      Οι άνθρωποι συμμετέχουν και ενδυναμώνονται.
3.4      Οι άνθρωποι και ο οργανισμός βρίσκονται σε διάλογο.
3.5      Υπάρχει επιβράβευση, αναγνώριση και φροντίδα για τους ανθρώπους.

Το κριτήριο 7 "PEOPLE RESULTS", το οποίο ανήκει στην ομάδα  "Αποτελέσματα" - "RESULTS" και έχει επίσης συντελεστή βαρύτητας 9% στη συνολική βαθμολογία με τα εξής υποκριτήρια.

            7.1     Μέτρησεις Αντίληψης. (των εργαζομένων για τον Οργανισμό)

            7.2     Δείκτες Απόδοσης (του Οργανισμού για τους εργαζομένους  συμπεριλαμβανομένων και Δεικτών για την πρόβλεψη της Αντίληψής τους για τον Οργανισμό). 

Να σημειώσω επίσης, ότι όλες οι Αρχές διαχέονται στο μοντέλο. Τα παραπάνω επομένως κριτήρια αξιολόγησης 3 και 7 δεν αποτελούν μόνο εφαρμογή της συγγενέστερης Αρχής. Με πυξίδα το σημερινό κείμενο θα συνεχίσουμε στα του μοντέλο "The Great Place to Work® Institute".

(*)...ας γνωρίσουμε και το έτερο μείζον Ιρλανδικό συγκρότημα... αυτούς τους παρακολούθησα μόνο σε συναυλία... θυμίζω ότι στα σχόλια του Άρθρου 130. εξελίσσεται ένα διήγημα... το οποίο θα συνεχισθεί στα εδώ σχόλια...  http://www.youtube.com/watch?v=_XWJrT_KIcE&feature=related 

 

 

 

 

 

Σχόλια

24/02 19:05  Yannis K.
To κυριως κειμενο το διαβαζω, το απολαμβανω και δεν εχω να πω κατι.
Περιμενω τη συνεχεια της ιστοριας στα σχολια.
Το ονομα του συγκροτηματος μου θυμισε ενα αριστουργημα (οι λεξεις ειναι φτωχες και δω ειναι αργα για να τις ξεψαχνισω) της λογοτεχνιας, τους "Δουβλινεζους" του Τζειμς Τζο'υ'ς.
Α, μια επαναληψη του μονο καλο θα μου εκανε.
24/02 19:10  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ιρλανδία και Ιρλανδοί (3ο)
Ο Dudley ήταν ένα εξαιρετικό παιδί, με πολύ προχωρημένες κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες για την εποχή. Υπενθυμίζω ότι ο γράφων ήτο "στέλεχος" της Νεολαίας της Ανανεωτικής μεν, Ευρωπαϊκής έστω, πλην όμως Αριστεράς... με ότι αυτό συνεπάγετο προ τριακονταπέντε έτη. είναι κρίμα που ήταν ο μόνος, ο οποίος δεν κρίθηκε "άξιος" να αποκτήσει το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα. Βλέπετε η "άγραφη παράδοση" της Σχολής, το "prestige του μαγαζιού" επέβαλλε ένας να "απορρίπτεται". Στη δική μας χρονιά υπήρχε κάποια ελπίδα... διότι στις 10 θέσεις εισακτέων, είχαν γίνει δεκτοί (μετά από ~150 αιτήσεις) μόνον 9 !... Αλλά φαίνεται ότι η παράδοση έλεγε οπωσδήποτε ένας και δεν προσμετρούσε τις "κενές έδρες". Δεν στεναχωρήθηκε και πολύ, είχε αποκτήσει τις γνώσεις και δεξιότητες, Δίπλωμα Μηχανικού ούτως ή άλλως είχε και είχε ήδη κλείσει με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων για 3ετή αποστολή στην υποσαχάρεια Αφρική !
(συνεχίζεται...)
24/02 20:20  Swearengen
Καλησπέρα Προμηθέα,
Μία άλλη (πιό rock) εκδοχή του παραδοσιακού Whiskey in The Jar, από τους Τhin Lizzy
www.youtube.com/watch?v=TehFZ38kt6o
Bλέπετε, ο Phil Lynnot (επικεφαλής του group) Ιρλανδός ήταν και αυτός...
24/02 20:56  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Καλησπέρα swearengen (ελπίζω ουδεμία σχέση με τον Ellis Alfred, αν και δεν το έχω για κακό...)Ευτυχώς μου το θυμίσατε ! είχα σκοπό να το προσθέσω στο σχόλιο της "παράλληλης ιστορίας" και μάλιστα μαζί με τη μεταγενέστερη - πιο δυνατή - εκτέλεση από τους metallica.
24/02 21:08  Swearengen
Την εκτέλεση των Metallica την απέφυγα, για να είμαι ελικρινής, λόγω του ελαφρώς ..."ακατάλληλου" video clip.
ΥΓ: Τόσος κόσμος, κανείς δεν το βρήκε. Το βρήκατε όμως εσείς. Ελπίζω, τώρα που γνωρίζετε το μυστικό, να μην έχετε κάτι εναντίον του Gem Theatre !
24/02 21:27  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
1. Ομολογώ ότι με παίδεψε... Αρχικώς κατέφυγα στο πολυμεταφραστικό εργαλείο του TV5 : "Alexandria" και αναζητούσα τη μετάφραση από τα Γερμανικά, τα Ολλανδικά κλπ. Όμως το εργαλείο δικαίως αυτοαποκαλείται Αλεξάνδρεια (βιβλιοθήκη της ...), μετά από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες με έστειλε ΜΟΝΟ του σε λεξικό ! (να τα βλέπει ο Λέων με τις πρέσσες του... στην κουλτούρα, ακόμη και την ψηφιακή υπερτερούμε !)
2. Έχω ανακηρύξει το παρόν βλοκάκιον εις "οίκο ανοχής" ιδεών και ανιχνεύσεων..., άρα το βιδεάκιον δεν στιγματίζεται ως "ακατάλληλον"... Υπάρχει όμως και σε live "σεμνή" εκτέλεση. Δυστυχώς από ώρας το γιουτούμπι "με πετάει έξω" !
24/02 21:54  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ιρλανδία και Ιρλανδοί (4ο)
Ο Dudley λοιπόν με κάλεσε στις διακοπές του Νέου Έτους 1974/75 να τον επισκεφθώ στο "εξωτικό" για <ΤΟΤΕ> Δουβλίνο. Το οργάνωσα "Μαεστρικά", ή αν προτιμάτε "Μαστόρικα". Πρώτος σταθμός Παρίσι, όπου διέμενε με την οικογένεια του ο (μακρινός) εξάδελφος του πατέρα μου Ιωάννης Κ. αποκαλούμενος Γιαννάκης. Εγκατεστημένος πολλά χρόνια στη Γαλλία, παντρεμένος με γαλλίδα, μας είχε υποδεχθεί την πρώτη φορά μου στη Γαλλία το 1965. Στο σπίτι τους στο Παρίσι, είχα έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με τη γαλλική μαγειρική και είχα υποστεί πολιτισμικό σοκ γευόμενος φερ' ειπείν creme fraiche), ή τυρί boursin "aux fines herbes"... Όταν εγκατασταθήκαμε στη Νομαρχία Les Yvelines με πρωτεύουσα τις Βερσαλλίες, ("εντελώς γεωγραφικά" αντιστοιχεί με Νομαρχία Δυτικής Ile-de- France ~ Δυτικής Αττικής), τη μία Κυριακή πηγαίναμε εμείς στο Παρίσι και την άλλη ερχόντουσαν εκείνοι. Αυτό μου έδινε την ευκαιρία να ανακαλύψω τη win-win situation : του έπλενα το Renault R8 και με μάθαινε να οδηγώ. Στα 14 μου ήμουν πλέον εμπειρότατος οδηγός...
(συνεχίζεται...)

Υ.Γ. Είναι θεωρώ προφανές ποιον - άσχετο Ιωάννη Κ. - ζούλεψα και γράφω "ελαφρώς πειραγμένη" non-fiction. Εκείνος βεβαίως είναι μακράν maitre της fiction !
25/02 06:25  Yannis K.
Αγαπητε φιλε, ειναι κριμα το κομψοτατον και λεπτοφυες ιδεων εθνογραφικων αναφορων λογοτεχνικο σας πονημα να ενθαβεται εις τα σχολια.
Πωε βλεπετε την ιδεα να ειναι κατι σαν τριτο (γιατι δευτερο ηδη υπαρχει) μερος στο καθημερινο σας αρθρο;
25/02 15:27  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Συμφωνώ και επαυξάνω, ω Προμηθεύ! Τα α καλλίτερα δια τα σχόλια μας τα αφήνετε... (α, ναι, και τι μουσική βεβάιως) ; )
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις