ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


130. "In Memoriam Ρηνιώς " ...από τους "CORS και τους CHIEFTAINS" (*)
711 αναγνώστες
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2008
20:13

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ      ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ (μέρος 22ο) 

Ανάλυση Δράσεων Διαχείρισης - Εργαζόμενοι  (8)

Υπενθυμίζω ότι, ανίχνευουμε όλοι μαζί την πρόταση - μοντέλο του The Great Place to Work® Institute . Όλα τα παρακάτω στοιχεία προέρχονται από το  : http://www.greatplacetowork.gr/great/dimensions.php

Τα σχόλια του γράφοντος επισημαίνονται χρωματικά, με μπλέ- γκρί.

Μια Αναλυτική Αξιολόγηση του Εργασιακού σας Περιβάλλοντος

Το Great Place to Work® Trust Index© είναι ένα εργαλείο διαγνωστικής έρευνας στο προσωπικό σας, το οποίο μετράει τα επίπεδα εμπιστοσύνης, υπερηφάνειας και συντροφικότητας στον εργασιακό σας χώρο.

Το Trust Index©:

 

 • Συγκρίνει τα αποτελέσματα της επιχείρησής σας με τα αντίστοιχα των καλύτερων εταιρειών στις λίστες, καθώς και τα επιλεγμένα benchmarks.
 • Συλλέγει ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα που είναι απαραίτητα για την κατανόηση των τρόπων με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε το εργασιακό σας περιβάλλον.
 • Ζητά από τους εργαζόμενους να αναλογιστούν τα βιώματα που έχουν με την εργασιακή τους ομάδα και πώς βιώνουν την επιχείρηση στο σύνολό της.
 • Αποτελείται από ερωτήσεις που καλύπτουν τους τομείς της αξιοπιστίας, του σεβασμού, της εντιμότητας/δικαιοσύνης, της υπερηφάνειας και της συντροφικότητας - τις πέντε διαστάσεις του Μοντέλου© του Great Place to Work®.
 • Χρειάζεται 20' για να συμπληρωθεί.

Ποιοτική Ευφυΐα στην Επίτευξη ενός Εξαιρετικού Εργασιακού Χώρου

Το Trust Audit© του Great Place to Work® σάς παρέχει συγκεκριμένους ρεαλιστικούς τρόπους για τη βελτίωση της επιχείρησής σας. Χρησιμοποιήστε το σε συνδυασμό με το Trust Index© για την ενίσχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας ή ως κύριο εργαλείο αξιολόγησης.

Το Trust Audit©:

 

 • Αποκαλύπτει το πώς οι εργαζόμενοί σας αντιλαμβάνονται και βιώνουν τον εργασιακό χώρο
 • Περιλαμβάνει focus groups που διεξάγονται από έναν έμπειρο σύμβουλό μας
 • Συλλέγει λεπτομερή δεδομένα σχετικά με τις σχέσεις και τα βιώματα που υπάρχουν στον εργασιακό σας χώρο

Εξουσιοδοτήστε τους Διευθυντές σας να Καλλιεργήσουν μια Νοοτροπία Εμπιστοσύνης

Η αλλαγή νοοτροπίας ξεκινάει από τους διευθυντές σας. Το Trust Appraisal© αξιολογεί τις στάσεις και συμπεριφορές κάθε διευθυντή ξεχωριστά, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ανώτατης διοίκησης, των προϊσταμένων πρώτης γραμμής και των υπεύθυνων των τμημάτων.

Το 360° Trust Appraisal©

 

 • Καταγράφει τις ατομικές απόψεις των διευθυντών για τον εαυτό τους
 • Αποκαλύπτει τι σκέφτονται για τους διευθυντές οι προϊστάμενοί τους, οι ομοιόβαθμοί τους και οι υφιστάμενοί τους
 • Υποστηρίζει την επαγγελματική ανάπτυξη και το σχεδιασμό δράσης των διευθυντών μέσα από το λειτουργικό feedback που δίνουν τα μέλη της ομάδας τους
 • Υποστηρίζει το συνολικό εταιρικό σας στόχο να αποκτήσετε ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον
 • Περιλαμβάνει πάνω από 50 προτάσεις και μία ανοιχτή ερώτηση που χρειάζονται γύρω στα 10' για να απαντηθούν.

Ας γράψω τα πρώτα μου εισαγωγικά συμπεράσματα :

Σε όλα τα μοντέλα Αριστείας όπως το EFQM, λίγο πολύ υπάρχουν δύο ομάδες κριτηρίων αξιολόγησης του Οργανισμού : Οι Δυνάμεις Επίτευξης (Enablers) και τα Αποτελέσματα (Results).

Οι πρώτες προκαλούν τα δεύτερα, τα οποία με τη σειρά τους (μέσω της λειτουργίας Καινοτομίας και Μαθησης) οδηγούν σε αναδιάταξη και συνεχή βελτίωση των πρώτων ...Η αξιολόγηση δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στην τεκμηριώση αιτίου - αιτιατού.

Ας το δούμε αυτό με ένα παράδειγμα : Μία επιχείρηση εισαγωγής κλιματιστικών αυξάνει θεαματικά τις πωλήσεις της ...επειδή επήλθε καύσων ... Τα αποτελέσματά της αυτά  ΔΕΝ αξιολογούνται (από το μοντέλο) ως ικανοποιητικά !...Διότι δεν έκανε τίποτα για να τα προκαλέσει. Εκτός εάν πχ. είχε εγκαταστήσει διαδικασίες πρόβλεψης, συνεργαζόταν με ερευνητικά κέντρα ή ότι άλλο..., ώστε να τα ΑΞΙΖΕΙ. Αυτό θα φανεί πχ. στις έγκαιρες παραγγελίες της, οι οποίες της επέτρεψαν να έχει τοποθετημένα στην αγορά περισσότερα τεμάχια, όταν των ανταγωνιστών φορτώνονταν ακόμη στο πλοίο. Θα φανεί στην αύξηση του μεριδίου αγοράς και όχι στην αύξηση πωλήσεων σε σχέση με τον εαυατό της.

Μοιάζει το υπό ανίχνευση εργαλείο να εστιάζει πρωτίστως στα αποτελέσματα. Αλλά εδώ είμεθα και θα συνεχίσουμε.

 

(*)... Η Ρηνιώ Παπανικόλα έφυγε σαν τούτες τις μέρες πριν επτά χρόνια...πρώτα όμως χάρισε σε μια γεννιά ανθρώπων τον πλούτο της μουσικής, μας γνώρισε τους Ιρλανδούς, τους Ναπολιτάνους, τους Έλληνες... Μια παρέμβαση στο φόρου για τις γυναικίες φωνές στο ραδιόφωνο μου έδωσε την ιδέα,..είχα την τύχη να την γνωρίσω και από κοντά...την ευχαριστώ γιά όλα ! http://www.youtube.com/watch?v=Vtp4adNTP0Y&feature=related http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_17_28/02/01_I7064930%3DI7064930%3D%7C01%2601-0201!cod280201$35707.html

Σχόλια

22/02 20:27  Yannis K.
Δεν το πιστευω φιλε μου!
Ειχα ερωτα με τη φωνη της και με το ποση καρδια εβγαζε.
Στο στρατο οι εκπομπες της με κρατησαν πολλες φορες ορθιο και μου'δωσαν τη δυναμη και την αποσπαση να μη με ταραζουν οι διαφορες μαλακιες που γινοντουσαν γυρω μου.
Εγω να δεις ποσο την ευχαριστω ...
22/02 21:30  pol
Καλησπέρα φίλοι.
Τον επιχειρηματία που ανέφερα τις προάλλες τον βρήκα σήμερα να δουλεύει ο ίδιος "μάστορας" οικοδόμος μαζί με το γιο του !Μου έκανε εντύπωση το κέφι του και το χαμόγελο του!Οι εργάτες ,περιττό να το πω, "πετούσαν"κυριολεκτικά!
Να γιατί είναι εύρρωστη η επιχείρηση,σκέφτηκα!
22/02 21:41  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
pol : "πλαίσιο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ". Ο πρώτος πυλώνας της Κ.&Π.Υ. στις Μ.Μ.Ε. είναι το "μεράκι" του επιχειρηματία (για τη δουλεία της επιχείρησης).
Όσον αφορά και στο γιο, υπάρχει πολύ ενδιαφέρουσα Ολλανδική έρευνα ειδικώς για τις επιχειρήσεις με οικογενειακή παράδοση ! Θα αναφερθώ <στην ώρα του>...
Μόνο που βλέπω να γράφω χρόνια...για να τα δημοσιοποήσω "όλα"...
22/02 21:52  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Προσέξτε τι έγραφα προ ημερών, ακόμη και οι "λέξεις" έχουν τη σημασία τους στην ωριμότητα (κυματικό συνεχές) της επιχείρησης :
Νίκας: Νέος Διευθυντής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού www.capital.gr/news.asp?Details=455633
Διαχείρηση Ανθρώπινων Πόρων < Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού < Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού
22/02 22:02  pol
"Το μεράκι" λοιπόν πάνω απ΄΄ολα!
Κάποια στιγμή ο 18ετής γιος γκρίνιαξε για ένα "ξερόλλα" ,έτσι τον είπε,εργάτη.Κι ο πατέρας ψύχραιμα του είπε:<Αν σε στενοχωρεί,πήγαινε στό άλλο πόστο >>.Σε λίγο όλα ξεχάστηκαν και μάλιστα αλληλοπειράζονταν χαριτολογώντας την ώρα του καφέ!
22/02 22:18  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Φίλοι μου σας εγκαταλείπω προσωρινώς. Στις 22:00 έχει "πάρτυ" ο Σύλλογος Χολαργιωτών για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον...
Αργότερα ή μάλλον αύριο "νωρίς" θα γράψω εδώ στα σχόλια επεξηγήσεις για την Ιρλανδέζικη μουσική και ιστορίες : "πως γνώρισα από κοντά τους Chieftains !"...
Stay tuned...
23/02 19:09  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ιρλανδία και Ιρλανδοί (1ο)
Τα χαρακτηριστικά μουσικά όργανα είναι : Η κέλτικη άρπα, η οποία απεικονίζεται και στα κέρματα του Ευρώ. Ο άσκαυλος, ο οποίος διαφέρει από τον αντίστοιχο σκωτζέζικο. ο ιρλανδικός έχει γλυκύτερο ήχο και συνοδεύει τραγούδια, ακόμη και ερωτικά και όχι τη μάχη ή εμβατήρια. Στα ερωτικά τραγούδια από αιώνες εξυμνείται η "Ελένη", συνθηματικό για την υπόδουλη Ιρλανδία. Απεικονιζόταν και "αυτή" στα εθνικά (προ Ευρώ) χαρτονομίσματα του Έϊρε, (ονομασία στα Κέλτικα) της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
(συνεχίζεται...)
23/02 23:58  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ιρλανδία και Ιρλανδοί (2ο)
Που τα έμαθα όλα αυτά. Το 1974 είχα συμμαθητή στη Grenoble τον Dudley, μέναμε, στην Εστία του Πολυτεχνείου και από την πρώτη μέρα γίναμε φίλοι. Είχε και προβλήματα προσαρμογής - παρακολούθησης, διότι ήταν ο μόνος Μεταπτυχιακός ο οποίος "μιλούσε γαλλικά". Οι πέντε ήταν Γάλλοι και οι τρείς ήμασταν γαλλόφωνοι. Πήγα στο δωμάτιό του για τσάϊ, μου έδειξε και έπαιξε κέλτικο άσκαυλο. Μη βλέπετε στο βιδεάκιον, όπου υπάρχει η πολυτέλεια του πολυμελούς συγκροτήματος (*). Κανονικά ο τροβαδούρος με το ένα χέρι παίζει τον άσκαυλο, με το άλλο χειρίζεται ταυτοχρόνως στο στόμα την picola flute, την οποία βγάζει για να τραγουδήσει κ.ο.κ.
Εκεί πρώτη φορά γεύθηκα και ιρλανδέζικο wiskey. Το γνωστό σκωτζέζικο, καναδέζικο κλπ. τα οποία είχα μέχρι τότε δοκιμάσει δεν μου άρεσαν καθόλου. Αυτό με τη φρουτώδη γεύση ήταν έκπληξη και είναι το μόνο πλέον το οποίο (σπανίως πάντως) πίνω.
(*) στο βιδεάκιον μάλιστα είναι δύο συγκροτήματα. Οι γηραιοί κύριοι είναι οι Chieftains με τους οποίους θα περιγράψω τη γνωριμία μας.
(συνεχίζεται...)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις