ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


129."Sweet Home Alabama" ...από τους LENINGRAD COWBOYS & RED ARMY CHOIR (*)
791 αναγνώστες
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2008
18:23

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ      ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ (μέρος 21ο) 

Ανάλυση Δράσεων Διαχείρισης - Εργαζόμενοι  (7)

 

Υπενθυμίζω ότι, ανίχνευουμε όλοι μαζί την πρόταση - μοντέλο του The Great Place to Work® Institute και ότι, Όλα τα παρακάτω στοιχεία προέρχονται από το  : http://www.greatplacetowork.gr/great/dimensions.php

 

Εάν και όποτε προστεθούν σχόλια του γράφοντος θα επισημαίνονται χρωματικά, με μπλέ- γκρί.

Τα χθεσινά σχόλια των φίλων αναγνωστών ήδη έθεσαν κάποιους προβληματισμούς. Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω τους δικούς μου αύριο. Πάντως προς το παρόν (και με το σημερινό κείμενο από το μοντέλο) "επί του θεωρητικού" καλά πάμε...

Διαβάστε πάντως και αυτό : "Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος" http://www.capital.gr/articles.asp?showlist=0&catid=4&id=453387&expand=1

 

 

Το Μοντέλο μας

Ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον είναι αυτό στο οποίο οι εργαζόμενοι "εμπιστεύονται τους διοικούντες, είναι υπερήφανοι για τη δουλειά τους και απολαμβάνουν τη συνεργασία με τους συναδέλφους τους"
  
Η εμπιστοσύνη (σ.σ. = Αξιοπιστία + Σεβασμός + Εντιμότητα / Δικαιοσύνη) είναι το απαραίτητο συστατικό για την πρωταρχική εργασιακή σχέση ανάμεσα στον εργαζόμενο και τον εργοδότη. Σύμφωνα με το μοντέλο μας η εμπιστοσύνη αποτελείται από τρεις διαστάσεις: Αξιοπιστία, Σεβασμός και Δικαιοσύνη.

 

Αξιοπιστία

Η Αξιοπιστία συνεπάγεται ότι οι διευθυντές επικοινωνούν τακτικά με τους εργαζόμενους σε σχέση με τις κατευθύνσεις και τα πλάνα της επιχείρησης - αναζητώντας τις απόψεις τους. Εμπεριέχει τον αποτελεσματικό συντονισμό ανθρώπων και υλικών πόρων, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν πως η εργασία τους σχετίζεται με τους στόχους της εταιρείας. Υπάρχει ακεραιότητα από πλευράς της διοίκησης. Για να υπάρχει αξιοπιστία, τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις.

Σεβασμός

Σεβασμός σημαίνει να παρέχεται στους εργαζόμενους ο εξοπλισμός, οι πόροι και η εκπαίδευση που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους. Συνεπάγεται αναγνώριση της καλής δουλειάς και της επιπλέον προσπάθειας. Σημαίνει επίσης η διοίκηση να είναι κοντά στους εργαζόμενους και να τους θεωρεί συνεργάτες στις δραστηριότητες της επιχείρησης, να καλλιεργεί πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στα τμήματα και να δημιουργεί ένα ασφαλές και υγειές εργασιακό περιβάλλον. Σεβασμός σημαίνει η ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής να γίνεται πράξη, να μην είναι απλά ένα σύνθημα.

Εντιμότητα/Δικαιοσύνη

Σε μια επιχείρηση που υπάρχει Εντιμότητα/Δικαιοσύνη, η οικονομική επιτυχία περνάει δίκαια στο προσωπικό μέσω προγραμμάτων ανταμοιβής και ανταπόδοσης. Όλοι λαμβάνουν εξίσου ευκαιρίες για αναγνώριση. Οι αποφάσεις για προσλήψεις και προαγωγές παίρνονται με αμεροληψία, ενώ αποφεύγονται οι διακρίσεις στον εργασιακό χώρο, μέσω ξεκάθαρων διαδικασιών δυνατότητας προσφυγής και επιδίκασης διενέξεων. Για να είστε αμερόληπτοι πρέπει να είστε ακριβοδίκαιοι.

Υπερηφάνεια και Συντροφικότητα

Οι δύο τελευταίες διαστάσεις του Μοντέλου μας αναφέρονται στη σχέση που έχουν οι εργαζόμενοι με το αντικείμενό τους/την εταιρεία τους ( Υπερηφάνεια ), καθώς και στη σχέση του εργαζόμενου με τους συναδέλφους του ( Συντροφικότητα ).

Όταν μια επιχείρηση βελτιώνεται πολύ, το διαχωριστικό φράγμα ανάμεσα στη διοίκηση και το προσωπικό καταρρέει και ο εργασιακός χώρος γίνεται μία κοινότητα. Οι εργαζόμενοι είναι υπερήφανοι για τη δουλειά τους, την ομάδα τους και την εταιρεία ως σύνολο. Όλοι αισθάνονται ότι μπορούν να είναι ο εαυτός τους στη δουλειά. Απολαμβάνουν ουσιαστικά τη δουλειά τους και το χρόνο που περνούν με τους συνεργάτες τους. Τους ενδιαφέρει η εξέλιξη της καριέρας τους στην εταιρεία.

(*)... η ιδέα από το Radio N. (από το χθεσινό τραγούδι, ΟΧΙ το περιεχόμενο τών εκπληκτικών κειμένων)...αν και κάποιες συζητήσεις σήμερα στο φόρουμ "ίσως" να μου είχαν δώσει το ίδιο έναυσμα... Cowboyδες και Ερυθροστρατίτες βοήθειά μας...http://www.youtube.com/watch?v=0lNFRLrP014

Σχόλια

20/02 20:17  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Επειδή στην "αποφώνηση" του άρθρου έκανα allusion σε θέματα του φόρουμ (ειρήσθω εν παρόδω μου επιβάλλω αυτοπεριορισμό να γράψω εκεί επί δεκαήμερο), ας μοιρασθώ με τους τακτικούς αναγνώστες /ριες του βλοκίου μία ιστορία, "από αυτές που αρέσουν" εις το φίλτατο Θρασσ.
Απεφοίτησα από το ΕΜΠ το 1974 και συνέχισα Μεταπτυχιακές σπουδές ως "Υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης". Επανελθών, Ερευνητής εις το ΕΜΠ απεφάσισα να υπηρετήσω τη στρατιωτική μου θητεία το 1978.
Είχα δύο (2) τεκμηριωμένες προϋποθέσεις να υπαχθώ εις τις τότε "ευνοϊκές ρυθμίσεις" και να "υπηρετήσω" ΜΟΝΟ ένα τρίμηνο (το οποίο αργότερον, υπο τη "λαϊκή κατακραυγή" μετετράπη εις 9άμηνο).
Αντ' αυτού επέλεξα να ΥΠΗΡΕΤΗΣΩ "εθελοντικώς" ( τα εισαγωγικά σηματοδοτούν το προφανές καθήκον)κανονικά επί εικοσιοκτάμηνο (το οποίο, με τη μείωση της θητείας έγινε τελικώς 24μηνο), ως απλός Οπλίτης Μηχανικού, εις τη Θράκη.
Θα μου επιτρέψετε (οχι προφανώς εσείς...γενικότερα) να "δικαιούμαι δια να ομιλώ"...ακόμη και εάν έχω άδικο...
20/02 21:27  Yannis K.
!
20/02 21:30  pol
Κι εγώ είμαι ταραγμένος αγαπητέ Τριαντάφυλλε από ένα θέμα των συζητήσεων.Προτίμησα να πην πάρω μέρος.

Χρησιμοποιώ το μικρό όνομα από τη χαρά μου που έχουμε σχεδόν την ίδια ηλικία ,γεννηθείς 1951.

Ζω στην πράξη την επιτυχία ενός επιχειρηματία.Είμαι τακτικός πελάτης για κουβέντα και καφεδάκι.Μου κάνει εντύπωση που το προσωπικό(15μελές περίπου)τον φωνάζει με το μικρό του όνομα και πάντα είναι χαμογελαστό!Κλειδί της επιτυχίας νομίζω είναι το χαμόγελο!
20/02 22:07  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
1. Φίλτατε pol, για χατίρι σας "άλλη μια ιστορία" : Στην εταιρία από πάντα προσπαθούσα να μου μιλάνε στον ενικό και να με φωνάζουν με το μικρό μου όνομα . Κάποια στιγμή "έχασα το παιχνίδι" - ως προς τον πληθυντικό - διότι και η ηλικιακή διαφορά είχε διευρυνθεί και οι υφιστάμενοι είχαν προϋπάρξει προ καιρού σπουδαστές μου. Ο ένας μάλιστα για να με πειράζει με αποκαλούσε "αφεντικό" ή και "boss". Προ δεκαπενθημέρου εξελέγη Λέκτορας εις το ΕΜΠ (δηλαδή εκεί είναι πλέον ιεραρχικώς ανώτερός μου). Αντιλαμβάνεσθε όταν τον φίλησα για να τον συγχαρώ τι του είπα : Congratulations boss ! Αντιθέτως οι σχεδιάστριες - με τις οποίες μαζί "κάναμε καριέρα" και γεράσαμε - μου απευθύνονται στον ενικό και μάλιστα με το "άλλο", για τους οικείους μου όνομα ΚΑΙ μάλιστα με το υποκοριστικό : Δημητράκης...
2. Φίλτατε Γιάννη ! = ?...
Μια ιστορία και για σένα : Ο Πρόεδρος της ΕΔΑ Πασσαλίδης ήταν "κλινικώς κωφός". Σε κάποια περιοδία στις εκλογές του ~50 σε "δύσκολες περιοχές" της Λακωνίας, με το που μπαίνει η αποστολή σε καφενείο αρχίζουν να βρίζουν χυδαία οι θαμώνες. Ερωτά λοιποόν το συνοδεύοντα (νεαρό τότε) Εφραιμίδη :
-"Πρόκειτα περί αποδοκιμασιών, ή περί επιδοκιμασιών?"
- "Περί επιδοκιμασιών Πρόεδρε, μίλα εσύ".
Όταν έπεσαν τα πρωτα ζαρζαβατικά και ωά και εφυγαδεύσθησαν του λέει ο γέρων :
"Περί αποδοκιμασιών επρόκειτο !"


20/02 22:28  Yannis K.
Ωχ, να περιμενω κι εγω τις ντοματες για να το καταλαβω στα σιγουρα :)

Φορουμ δεν παρακαλουθω και δεν ξερω τι εγινε. Το θαυμαστικο για τη σταση σου που περιγραφεις.
21/02 06:49  pol
Τα κείμενα σας,οι εύστοχες παρατηρήσεις και σημειώσεις θα βοηθήσουν κάποιο νέο που ορμά στο στίβο του επιχειρείν.
Ευχαριστούμε
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις