ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


Κώδικας και "κώδικας" από το ίδιο βαρέλι ΙΙ
939 αναγνώστες
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013
19:56

Κόντρα στην περιορισμένη αναγνωσιμότητα της προηγούμενης ανάρτησης, θα συνεχίσω την παρουσίαση της άποψής μου. Διευκρινίζω ότι: α)  Η άποψη είναι προσωπική και δεν εκφράζει το ΔΣ του ΣΕΔ, όπου είμαι μέλος. β) Παρόλες τις ενστάσεις μου, ΔΕΝ είμαι αντίθετος ούτε στην προσπάθεια του ΕΣΕΔ να δομήσει έναν "κώδικα" Εταιρικής Διακυβέρνησης, ούτε στην απόφαση του ΣΕΔ να συμβάλλει με προτάσεις, άλλωστε στα επί μέρους και εγώ προσπάθησα να συμβάλω.

 

Ένσταση 3η: Εάν θέλουμε, όπως εγώ προτείνω, έναν Κώδικα για την Αγορά = τα Ενδιαφερόμενα Μέρη, τότε:

  • Πρέπει να ενδυθεί μορφή Προτύπου και όχι ΦΕΚ.
  • Πρέπει να είναι δυνατό να εξελιχθεί ως Πρότυπο, δηλαδή να έχει τη δυνατότητα (μελλοντικής) αναβάθμισης με τελικό στόχο ένα Μοντέλο = "Κάτι όπου υπάρχουν Μετρήσιμοι Δείκτες και Αξιολόγηση".
  • Πρέπει να είναι φιλικός σε όλα τα Ενδιαφέρομενα Μέρη. Πρωτίστως Διοίκηση της Εταιρείας ΚΑΙ Μετόχους (ή υποψήφιους Επενδυτές).
  • Πρέπει να δίνει ΑΞΙΑ σε όλα τα Ενδιαφέρομενα Μέρη. ΟΧΙ να φορτώνει γραφειοκρατία στη Διοίκηση (και ύλη για Νομικούς Συμβούλους) και γρίφους για τους Μετόχους (και ύλη για Δικηγόρους).

1. Κατά διαβολική σύμπτωση ένας όρος στα ιαπωνικά: mooda στη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας - TQM μεταφράζεται αυτολεξεί στα ελληνικά: φύρα! Σηματοδοτεί τις γραφειοκρατικές και άλλες άστοχες διαδικασίες, οι οποίες ΔΕΝ προσδίδουν ΑΞΙΑ στην παραγωγή - Εταιρεία- Ενδιαφερόμενα Μέρη - Μετόχους.

2. Μου την έδωσε, στις συζητήσεις μου στο τέλος της εκδήλωσης, όπου ΟΛΟΙ οι Νομικής προέλευσης, με τους οποίους συζήτησα, Διδάσκοντες και Διδασκόμενοι είχαν ΑΚΡΙΒΩΣ την ΑΝΤΙΘΕΤΗ αίσθηση - άποψη!

 

Ένσταση 4η: Εάν θέλει ο ΣΕΔ, όπως εγώ προτείνω, να γίνει δουλίτσα, προς όφελος των δικών μας Ενδιαφερομένων Μερών και της Αγοράς, τότε:

  • Πρέπει να αντιληφθεί την ως άνω Ένσταση 3 (και τις προηγούμενες).
  • Πρέπει να μην αναλώνεται σε επί μέρους - χρήσιμες - αξιόλογες προτάσεις, οι οποίες αναφέρονται σε άλλο στάδιο - επίπεδο Προτύπου.
  • Πρέπει να απαιτήσει, στην επόμενη αναθεωρήση του Κώδικα να έχουν κύριο (εάν όχι αποκλειστικό) λόγο τα Ενδιαφερόμενα Μέρη = η Αγορά και όχι οι Νομικοί και άλλοι επαγγελματίες σύμβουλοι.

Προς το παρόν, σε νομική γλώσσα: I rest my case!..

 

 

 

Σχόλια

15/06 11:25  favlos
Μέχρι να καταλάβουν αυτοί που νομοθετούν αλλά και αυτοί που θα επιλέξουν ή όχι τον (προτεινόμενο)κώδικά(?),καλό είναι να δουλευτεί σωστά γιατί έτσι θα είναι άλλο ένα τυπικό (υποψήφιο να καεί αλλά να ζομπιζήσει όπως όλα τα τυπικά σε όλους τους τομέις) όχι υποχρεωτικό αλλά τελικά προαπαιτούμενο που ο ενδιαφερόμενος θα το καλύπτει με τον δικό του κώδικά και θα είναι κάτι σαν τα (υποχρεωτικά ως προς την προσέλευση) ΚΤΕΟ που κουνώντας το κεφάλι κάνουμε πως αποδεχόμαστε,οι ΄ελεγκτές' κάνουν πως εξετάζουν και τελικά έχοντας δημιουργηθεί κάποιες θέσεις εργασίας και μια κάποια επίφαση ελέγχου ,κολλάμε το ταμπελάκι πάνω στην πινακίδα και έτσι είμαστε οκ με το νόμο αλλά το ίδιο όχημα που είχαμε πριν τον έλεγχο ,ακριβώς το ίδιο έχουμε και μετά αλλά ελεγμένο.

υγ
ΕΔ και λιγότερο εταιρική ευθύνη πριν σε διαβάσω και σε ακούσω ,τράβαγα το πιστόλι μου,τώρα θέλω ότι γίνει να γίνει με τον τρόπο που λες,φιλικός-αξία-όχι γραφειοκρατία -αποδεκτός από τα μέλη κλπ
και δεν παραλείπω να πω ότι σου έχω εμπιστοσύνη για το θέμα
15/06 16:59  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Φίλτατε Νίκο, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Ορέπει οι Νόμοι να δίνουν Αξία. Πολύ περισσότερο τα Πρότυπα ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ εφαρμογής.
Παράδειγμα: Όλοι γνωρίζουμε ότι, η διαδικασία για την Άδεια Οδήγησης είναι κοροϊδία. Φαντάσου όμως, να πας επιπλέον - εθελοντικώς σε Σεμινάριο "Ασφαλούς Οδήγησης". Να αφιερώσεις χρόνο και χρήμα και τελικώς να μην σου προσφέρει τίποτα (ή πολύ λίγο).
Θα συνεχίσω να γράφω για το θέμα, μόλις τελειώσω το άρθρο για το περιοδικό του ΣΕΔ!
Α, σήμερα έχω γενέθλια και δέχομαι ευχές:)
15/06 21:03  PREMIUM
Σεμινάρια "ασφαλούς οδήγησης" ! Μου θύμισες δραστηριότητα της ΤΕΚΔΟ μου ! Την πούλησε ΚΑΙ αυτή !

Γειτονιά, φίλοι και γνωστοί που είστε ωρέ http://www.youtube.com/watch?v=zdL9fJ5Rz9Y ;-)
15/06 21:15  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
ΤΕΚΔΟ, βεβαίως πατριώτ'. Ουδέποτε απέκτησα μετοχές της... Παρότι είχα επαιδευθεί στα Σεμινάρια Α.Ο. περί το 197Χ...
Paganini-Liszt "La Campanella"
https://www.youtube.com/watch?v=MD6xMyuZls0
(μου το αφιέρωσαν οι Σπουδαστές/ριες μου με allusion στο πρόβλημα χρόνου επίλυσης των θεμάτων στις εξετάσεις)
15/06 21:26  PREMIUM
Πολύ καλή η Valentina ! Τη συγκρίνω με : https://www.youtube.com/watch?v=6Ki5kseB5Fc !
15/06 21:38  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Το άρθρο για το περιοδικό του ΣΕΔ, με τίτλο: "Η νέα έκδοση G4 του Προτύπου GRI και η Εταιρική Διακυβέρνηση" απεστάλη στον κο. φάβλο.
Τελική επεξεργασία από την πολύτιμη συνεργάτιδα μου Ηλιάνα.Α. (>>> Κ.Σ.)
15/06 23:10  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Τώρα διαβάζω άρθρο στο Πρώτο Θέμα και για το ραδιοφωνικό σταθμό της ΤΕΚΔΟ, που έχει δοθεί ΕΝ ΛΕΥΚΩ στην κόρη του Προέδρου του ... ΣΕΒ ! Όχι ... ΣΕΔ :-)
16/06 11:57  favlos
Ελήφθη ;)
Χρόνια Πολλά κι απο εδώ

φανερή η πολύτιμη παρέμβαση,όπως και στο προηγούμενο !
16/06 13:32  PREMIUM
Πατριώτ, επί της ... ουσίας ! Να σου πω ότι μου έρχεται ακόμα "έγχαρτος" ο ... Κώδιξ Νομικού Βήματος και μόνο τον βλέπω βγάζω ... σπυριά ! Άσε που αλλάξανα ακόμα ΚΑΙ την έδρα του ... Ειρηνοδικείου !
Μια χαρά δεν ήταν στην Αθήνα μες το κέντρο http://www.youtube.com/watch?v=iABy3IRg1A0 ???
19/06 23:19  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Μεθαύριο Σάββατο, εμβόλιμη - άσχετη ανάρτηση από τη Νίκαια.
Καιρός ήταν... Μη τη χάσετε!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
11 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις