ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


Κώδικας και "κώδικας" από το ίδιο βαρέλι Ι
432 αναγνώστες
Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013
16:38

Πολύ ενδιαφέρουσα η χθεσινή εκδήλωση για τον "κώδικα" Εταιρικής Διακυβέρνησης με συνδιοργανωτή το ΣΕΔ.

 • Πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου, όπου διερευνήθηκε η απόσταση μεταξύ "τυπικής αποδοχής" και "ουσιαστικής εφαρμογής".
 • Κατά τα άλλα, "πήξαμε" από Νομικούς: Λιγότερο από το Πάντειο (τουλάχιστον ασχολήθηκαν με "κώδικες"), κυρίως δε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά (ασχολήθηκαν με τις διαφορές του Νόμου του 1920, ο οποίος τροποποιήθηκε το 1990 και ξανά-τροποποίηθηκε και ξανά-μανά-τροποίηθηκε...)
 • Δικαιώθηκαν όλες οι θεμελιώδεις ενστάσεις του γράφοντος για των "κώδικα" του ΕΣΕΔ. 

Ένσταση 1η: Ύπάρχει πλήρης σύγχυση μεταξύ "κώδικα" και Κώδικα.

 • Άλλο ο "κώδικας" στη νομική ορολογία και άλλο ο Κώδικας στον κόσμο και τη γλώσσα των Προτύπων.
 • Γνωρίζω στο περίπου και δεν με ενδιαφέρει να μάθω τι ακριβώς σημαίνει "κώδικας" στη νομική ορολογία...
 • Γνωρίζω όμως επακριβώς τι σημαίνει Κώδικας στη γλώσσα των Προτύπων: <Ένα σύνολο αξιών, κατευθυντήριων οδηγιών και (ίσως) καλών πρακτικών, το οποίο έχει γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία του Σώματος, όπου απευθύνεται (ή, τουλάχιστον από σημαντικό αριθμό μελών του Σώματος).
 • Άρα, ο "κώδικας" του ΕΣΕΔ θα δικαιούται να καλείται Κώδικας, όταν πληρωθεί η ως άνω απαίτηση αποδοχής. Έως τότε είναι "προτεινόμενος Κώδικας", (ή Σύνολο Αρχών, που δεν είναι καν!)
 • Αυτό που μου τη δίνει με την απόσταση (Ελλήνων) Νομικών από την Προτυποποίηση - Αγορά, είναι το ότι στο Νόμο περί Εισηγμένων επιτρέπεται η υιοθέτηση "κώδικα" ιδίου σε κάθε εταιρεία! Όπως λέμε: "θα φτιάξουμε μια τριμελή επιτροπή με πέντε μέλη", ή απαγορεύονται οι απαγορεύσεις"...  

Ένσταση 2η: Ύπάρχει πλήρης σύγχυση μεταξύ του εάν θα είναι "κώδικας" ή Κώδικας.

 • Διαβάζοντας τα παραπάνω, ελπίζω να έχετε αντιληφθεί τη διαφορά στο σκοπό:
 • Φτιάχνεται ένας Νομικός "κώδικας" για να συμπληρωθεί ο Νόμος;
 • Δομείται ένα (εθελοντικής εφαρμογής) Πρότυπο, πέρα και πάνω από το Νόμο;

Δυστυχώς το άρθρο συνεχίζεται με πολλές αναρτήσεις...

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις