ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


Σαν σήμερα... Le fils de l' affiche
1344 αναγνώστες
Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013
20:48
  • Ο Νίκος Μπελογιάννης καταδικάζεται σε θάνατο, και εκτελείται στο Γουδή με τους συναγωνιστές τους Ηλία Αργυριάδη, Νίκο Καλούμενο και Δημήτρη Μπάτση.
  • Τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Μαρτίου, ο βασιλικός επίτροπος συνταγματάρχης Αθανασούλας ανακοινώνει στους Μπελογιάννη, Καλούμενο, Αργυριάδη και Μπάτση ότι η αίτηση χάριτος που υπέβαλαν απορρίφθηκε. Λίγο αργότερα οδηγούνται στο Γουδί, όπου και εκτελούνται δια τυφεκισμού στις 4:12 π.μ.
  •   Όλη η κινητοποίηση εντός και εκτός Ελλάδας δεν κατάφερε να αποτρέψει το γεγονός.Τα άσχημα μαντάτα ταξιδεύουν γρήγορα μέχρι το στρατόπεδο συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων στον Αϊ Στράτη, όπου ζει εξόριστος ο Γιάννης Ρίτσος. Την ίδια μέρα θα γράψει το ποίημα Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο. Untitled-1_175
  • Η φωτογραφία-σύμβολο του Δήμου Σακελαρίου, που γνώρισε μία απήχηση (στην εποχή της, αλλά και σήμερα) ανάλογη αυτής του “Τσε” του κουβανού φωτογράφου Alberto Korda. “Μετά την απολογία του Μπελογιάννη, η Έλλη Ιωαννίδου (Παππά) του προσφέρει ένα γαρύφαλλο, σε μια στιγμή τρυφερότητας και αγάπης σ’ εκείνες τις εξαιρετικά τραγικές ώρες.
  • Η φωτογραφία θα κάνει το γύρο του κόσμου και ο Πικάσο θα σχεδιάσει το περίφημο σκίτσο του «Ανθρώπου με το γαρύφαλλο», συμμετέχοντας ο ίδιος με τον τρόπο αυτό στη διεθνή διαμαρτυρία”.

Καλοκαίρι 1975, Grenoble, γιορτή της Humanite, εφημερίδας του Κ.Κ.Γαλλίας... Δύο νεαροί <τότε>, φίλοι, συνάδελφοι Μηχανικοί και συντροφοι στο Ρήγα Φεραίο ανακαλύπτουν σε κάποιο περίπτερο μια αυθεντική -με υπογραφή του Picasso - μεταξοτυπία. Ο ένας τολμά να ζητήσει να την αγοράσει... Η τιμή αντιστοιχεί σε έξοδα διαβίωσης ενός 9μήνου... Ο γάλλος σύντροφός δικαιολογεί την τιμή και δίνει πλήρη ανάλυση για το ποιος απεικονίζεται στο έργο... Ο ένας από τους δύο απομακρύνεται απογοητευμένος (ίσως και βουρκωμένος)... Ο άλλος, οργισμένος, εξηγεί στο γάλλο σύντροφο "Μόλις έδιωξες το <γυιό της αφίσας>"... Δεν το αντιλαμβάνεται αμέσως, μετά από τις διευκρινίσεις καλεί έντρομος τον επικεφαλής της γιορτής και Περιφερειακό Γραμματέα του Κ.Κ.Γ. και τρέχουν απελπισμένοι... Είναι όμως αργά πλέον...

 

Elena Vaenga - "Guerre sacrée - Священная война"

http://www.youtube.com/watch?v=RiI2NMwJlWU  

 

 

Σχόλια

05/04 15:07  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ο (νέώτερος) Νίκος Μπελογιάννης έσωσε την (έγκυο) μητέρα του από την εκτέλεση. Γεννήθηκε στη φυλακή, όπου και έζησε τα πρώτα χρόνια του.
Είμαι υπερήφανος διότι είμαι φίλος, συνάδελφος Μηχανικός και σύντροφός του. Με αυτή τη σειρά κατάταξης.
Ευχαριστώ τους "Επαναστάτες - Καραγκιόζηδες", οι οποίοι απεδοκίμασαν την ανάρτηση (βλ. προηγούμενη ανάρτηση). Δικαιώνουν την ανάλυσή μου!..
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
12 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις