ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


121. "O Pastor" ...από τους MADREDEUS (*)
719 αναγνώστες
Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2008
19:10

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ      ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ (μέρος 13ο) 

Εμβόλιμες επεξηγήσεις για το "πλαίσιο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" 

Το ενδιαφέρον και οι απορίες στα σχόλια με οδηγούν να δώσω - πριν την ώρα τους - κάποια πρόσθετα στοιχεία για τον Πίνακα Α του "πλαισίου". Προέρχονται από το δημοσιευμένο πρώτο τμήμα επιστημονικής τεκμηρίωσης του "πλαισίου", δεν είναι δηλαδή "μυστικά"...απλώς θα τα διανθίσω με επιπλέον προσωπικές λεπτομέρειες... Ας μη λησμονούμε ότι, ο γράφων ουδέποτε δήλωσε "Επιστήμων", αλλά "Μάστορας" = δημιουργικός αντιγραφέας !...

Αναφέρεται ως δεύτερο (σ.σ. από τις πηγές) :  Το μοντέλο Επιχειρηματικής Αειφορίας The European Corporate Sustainability Framework - ECSF”

Το μοντέλο δημιουργήθηκε από μία ομάδα  δέκα Πανεπιστήμιων, Ερευνητικών Κέντρων και Εταιριών Συμβούλων (ECSFconsortium) με επικεφαλής το Ολλανδικό Πανεπιστήμιο ErasmusUniversityRotterdam. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο μοντέλο Μάνατζμεντ, το οποίο περιλαμβάνει θεώρηση συνθέτων ζητημάτων όπως είναι η Εταιρική Αειφορία, Υπευθυνότητα και Αλλαγή. Σκοπός του είναι η υποστήριξη οργανισμών στην προσπάθειά τους να προσανατολισθούν και να εγκαταστήσουν Εταιρική - Αειφόρο και Υπεύθυνη - στρατηγική και πρακτικές.
Οι βασικές παραδοχές είναι ότι οι αρχές μάνατζμεντ, μοντέλα και λοιπά εργαλεία έχουν αξία μόνο σε ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλαίσιο : χρόνος – θέση – προβλήματα επιβίωσης – κοινωνικές περιστάσεις. Με διατύπωση σε επιχειρηματικούς όρους : συνθήκες αγοράς – στρατηγική – ιστορία του οργανισμού – οργανωσιακή κουλτούρα. Όλα αυτά τα στοιχεία μεταβάλλονται με το χρόνο, διατηρώντας το καθένα τη δική του δυναμική και ρυθμούς.

Το παραπάνω μοντέλο βασίστηκε σε τέσσερα (σ.σ. εδώ μας ενδιαφέρει προς το παρόν το παρακάτω ένα) υπάρχοντα μοντέλα ή θεωρίες και τα ολοκλήρωσε σε μία ενιαία εύχρηστη και λειτουργική θεώρηση :

SpiralDynamics: Εξελικτική θεώρηση η οποία διακρίνει τα πέντε (5) βασικά περιγράμματα - επίπεδα αντίληψης «συστημάτων ιδεών» και βασίζεται στις εργασίες του καθηγητή C. Graves, (ο οποίος πρότεινε οκτώ -8- corevaluesystems). Κάθε περίγραμμα αντιπροσωπεύει μία επικρατούσα αντίληψη για τον κόσμο και περιγράφει τα αντίστοιχα συστήματα αξιών και τις σχετικές οργανωσιακές δομές οι οποίες τα χαρακτηρίζουν.

Ο γράφων λοιπόν πήγε στις "πηγές των πηγών" διάβασε και κατενόησε σε βάθος (?) κάποιους τόμους εργασιών κοινωνικο-ψυχολογικού πεδίου και... ξεκίνησε το εγχείρημα δόμησης ενός απλού ερωτηματολογίου στα ελληνικά, γιά έλληνες επιχειρηματίες /μάνατζερς... στις ελληνικές συνθήκες, νοοτροπία και πραγματικότητα...

Δύσκολο εγχείρημα... επιλέχθηκε ένα μικρό δείγμα από γνωστούς...όλων των ηλικιών - επιχερηματικής ιστορίας - μορφωτικού επιπέδου. Μαζί τους δούλεψα κυκλικά, αργά και βασανιστικά τις ερωτήσεις / απαντήσεις :

  • Να κατανοούν τις προτεινόμενες απαντήσεις - έγινε σχετικώς εύκολα... το "δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει η απάντηση 2γ" διορθώνεται με επαναδιατύπωση
  • Να δίνουν τις σωστές απαντήσεις !...δηλαδή να έχουν πραγματικά κατανοήσει την απάντηση - πολύ δυσκολότερο να διορθωθεί... γι'αυτό επέλεξα φίλους, που "γνώριζα" τις απόψεις και συμπεριφορά τους προς πχ. τους Εργαζόμενούς τους ... Εάν έδιναν υψηλή βαθμολογία σε κάτι που δεν τους "αντιπροσώπευε", άλλαζα μόνος μου τη διατύπωση !...

Μεταφέρω χθεσινό σχόλιο και απάντηση :

"Μα ολες δεν ειναι σημαντικες?
Αν λειπει καποια απ'αυτες σε σημαντικο βαθμο δεν υπαρχει προβλημα?
Ειναι ολες απολυτως θετικες και αλληλοσυμπληρουμενες."

Όλα είναι σημαντικά αλλά... σκιαγραφούν και διαφοροποίηση... Αυτό είναι το "κυματικό συνεχές" που έγραψε η Μ. χθες και γι'αυτό επέλεξα τη μέθοδο "σταθερού αθροίσματος" = "μοίρασε πόντους" και όχι "διάλεξε τι σε αντιπροσωπεύει περισσότερο ΜΟΝΟΣΗΜΑΝΤΑ" 
Τα τέσσερα Στάδια – Επίπεδα με βάση τις απαντήσεις στον Πίνακα Α απεικονίζονται σε ένα γράφημα.
• Η αιχμή καθρεφτίζει - προσεγγιστικά - το πιο κοντινό Στάδιο – Επίπεδο. • Όμως ... κάθε νέο Στάδιο διατηρεί, περιλαμβάνει, ενσωματώνει και υπερκαλύπτει τα θετικά στοιχεία, που υπάρχουν στα προηγούμενα !
• Αλλά … σε κάθε Στάδιο υπάρχουν ήδη οι μελλοντικές σκέψεις, η ανίχνευση του προσανατολισμού, τα οράματα !
• Για το λόγο αυτό η μορφή του γραφήματος συνεχής μοιάζει με κύμα.
• Καθρεφτίζονται ταυτόχρονα : το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Α ! evie η αιχμή θα βγεί από το σύνολο των τεσσάρων απαντήσεων στις τέσσερεις ερωτήσεις, δεν μπορεί σε όλες να είναι flat...ήδη οι  απαντήσεις σας στις δύο ερωτήσεις δίνουν αιχμή !... Η μόνη παρατήρηση - παράκληση του "πλαισίου" είναι ότι το 2,5 δεν παίζει... Με λίγη προσπάθεια μπορεί να γίνει πχ. 3/3/2/2, η κάποιος άλλος συνδυασμός...

(*) ...συνεχίζουμε με ethnic...παραδίπλα χώρα...απαντήσεις αύριο... με περιμένει αρνίσια συκωταριά με πιλάφι...και "λεμονάτο" Μοσχοφίλερο...

http://www.youtube.com/watch?v=00_8FVT4NI4 
    

 

   

 

Σχόλια

09/02 20:18  coldplay
Δασκαλε ειχα δει τους Madredeus φοιτητης στην Θεσσαλονικη το 1991 νομιζω,πολυ καλοι και η τραγουδιστρια φωναρα και κουκλι..
09/02 23:26  Yannis K.
Παρακαλω εξηγηστε περισσοτερο αυτο το κυματικο συνεχες, ει δυνατον με 2-3 παραδειγματα ουτως ωστε να δουμε και την εξελιξη του κυματος.

Οφειλω βεβαιως απολογια οτι στα 2 (3?) τελευταια μαθηματα ειμαι λιγο () απροσεκτος.

υ.γ. περι τα γαστρονομικα σας κακιζω διοτι νομιζω οτι παιζετε με το πονο μας
10/02 07:00  pol
Οταν γύρω από την Ελλάδα υπάρχει χαμηλό εργατικό κόστος,όταν το νόμισμα μας βρίσκεται στα "ύψη"και με δεδομένο την εικόνα του ελλαδικου χώρου πελάγη,πολλά μικρά νησιά ,υψηλό κόστος μεταφορών και διακίνησης προιόντων...μιλάμε για άνισο ανταγωνισμό ανάπτυξης με ομοειδείς επιχειρήσεις γειτονικών και όχι μόνο χωρών.Αμ,η εισβολή της Κίνας τα τελευταία χρόνια έχει "γονατίσει" και τον πιο ανθεκτικό μικρομεσαίο!Το χρήμα φεύγει από τις τοπικές κοινωνίες με αποτέλεσμα εξασθένηση και μαρασμό!
Αυτή η "πονεμένη "γραφή βγήκε από συζητήσεις με φίλους επιχειρηματίες.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις