ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


120. "Bandido" ...από τις AZUCAR MORENO (*)
694 αναγνώστες
Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2008
20:13

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ      ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ (μέρος 12ο) 

Ανάλυση Δράσεων Διαχείρισης - Εργαζόμενοι  (3)

Συνεχίζουμε και σήμερα με τους Εργαζόμενους. Πολλά στοιχεία της ανάλυσης προέρχονται ή εμπνέονται από τη ΜΚΟ CJD (Άρθρο 107.)

Προέχει πλέον η ανάδειξη της αξίας του ανθρώπινου κεφαλαίου : Να σκεφτούμε τη συνολική διαδρομή των μισθωτών μέσα στην επιχείρηση και να ικανοποιήσουμε τις προσμονές τους στα θέματα αμοιβών, -κατάρτισης - εξέλιξης - ανταμοιβής. Να πάρουμε υπόψη την εξατομικευμένη σχέση μεταξύ Εργαζόμενου / Οργανισμού.

Η συντριπτική πλειοψηφία των διοικούντων (καλά στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα σχεδόν όλοι...) έχουν μείνει στην "παλιά καλή εποχή" της παραδοσιακής - αυταρχικής ιεραρχίας. Ακόμη και αν υπάρχουν διαδικασίες εσωτερικής επικοινωνίας, συνήθως εκφυλίζονται στην πράξη : Ζητάμε από τον "παρακάτω" να διατυπώσει τη γνώμη και τις προτάσεις του αρκεί... να είναι ΟΙ σωστές ! Ζητάμε να πάρει πρωτοβουλίες αρκεί... να μην αλλάζει τίποτα !

Όμως η γνώση και τεχνογνογνώσια δεν αποτελούν πλέον αποκλειστικές ιδιότητες κάποιων ολίγων εκλεκτών. Είναι διάχυτες σε όλους, στην εργασιακή κοινότητα του Οργανισμού, συνθέτουν τη συλλογική της ευφυία. Οι μισθωτοί δεν είναι απλοί εκτελεστές - κομπάρσοι, αλλά ισότικοι παράγοντες - σε ομιλούντες ρόλους...

Συν-επιχειρούν με τον επιχειρηματία ( ή πχ. το Δήμαρχο...), στο βαθμό που προσχωρούν στο εγχείρημα και δεσμεύονται να το υλοποιήσουν... Άρα καλούνται να συμμετέχουν στις αποφάσεις και να συνεισφέρουν με προτάσεις ανάπτυξης - βελτίωσης : ο επιχειρησιακός κρίκος - αυτός που έρχεται σε επαφή με τον Πελάτη - συνήθως γνωρίζει καλύτερα το πρόβλημα και τη λύση του, στο επίπεδο ευθύνης του ! (ε! μη συγχέουμε τα παραπάνω με το "στρατό κατοχής" των συνδικαλιστών στις ελληνικές ΔΕΚΟ... αυτοί είναι κρίκοι "άλλου είδους", irrational ίσως ..όχι πάντως επιχειρησιακοί = operational ).

Ας εξετάσουμε πχ. τη λειτουργία του παρόντος "οίκου" και ας θεωρήσουμε τη χθεσινή πρωτοβουλία της Μυρσίνης ως "καλή πρακτική" : ανέβασε μία ερώτηση από το "πλαίσιο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ", διότι θεώρησε ότι, θα βοηθούσε την κατανόηση και... προκάλεσε όντως ενδιαφέρον. Η ανωτάτη διοίκηση (upper management) του μπλοκοδίδυμου, την υιοθετεί και σήμερα παρουσιάζεται άλλη μία ερώτηση ! Αφορά στις "αξίες" μάλλον της επιχείρησης και έτσι εμπλέκεται με τους Εργαζόμενους. Το διευκρίνησε απαντώντας σε σχόλια εκείνη, το υπενθυμίζω και εγώ : Το ερωτηματολόγιο απευθύνεται στον Επιχειρηματία / Μάνατζερ και περιλαμβάνεται στο 1ο βήμα του "πλαισίου". Στο 3ο βήμα θα (όταν γραφτεί...) υπάρχει αντίστοιχο ερωτηματολόγιο για τους Εργαζόμενους. Πάντως η σημερινή ερώτηση μάλλον θα ενσωματωθεί και εκεί αυτούσια !... Αυτό σημαίνει : από τώρα απαντήστε με μαζική προσέλευση για τον τόπο δουλείας σας ( ή την επιχείρησή σας φυσικά)... σας περιμένουμε !

Πίνακας  Α     ΠΩΣ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ (από το πλαίσιο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ)

Ποιες αρχές και αξίες είναι πιο σημαντικές στην επιχείρησή ;

Δύναμη – ζωντάνια – ανταγωνιστικότητα – σεβασμός – κουράγιο – πειθαρχία.
 
Συνεννόηση – ειλικρίνεια – ισότητα – υπομονή - φιλία – τιμιότητα – ομαδική δουλειά.
 
Αποτελεσματικότητα – επαγγελματική εξέλιξη – ατομική πρωτοβουλία – αυτοπεποίθηση – προσωπικό συμφέρον - ανταμοιβή.   
 
Υπευθυνότητα - σαφήνεια – αφοσίωση – συμμόρφωση – τάξη – δικαιοσύνη - καθήκον.
 

Μοίρασε 10 πόντους συνολικά στις τέσσερις (4) εναλλακτικές προτάσεις

Δώσε το μεγαλύτερο βαθμό στην πρόταση - απάντηση που περιγράφει καλύτερα τη σημερινή πραγματικότητα της επιχείρησης.

 

(*)... αφού το γύρισε σε ethnic...να συνεχίσω με κάτι πιο Νότιο...

http://www.youtube.com/watch?v=DKsh_hISh0w&feature=related             

Σχόλια

08/02 20:30  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Να προσθέσω κάποια επιπλέον στοιχεία από το πλήρες κείμενο του "πλαισίου", για να γίνει σαφές το "πνεύμα " του :

Συμπλήρωσε το Ερωτηματολόγιο που υπάρχει στις επόμενες σελίδες
Δώσε τις δικές σου απαντήσεις αβίαστα :
o ΔΕΝ υπάρχουν σωστές ή λανθασμένες !
o Βασίσου στη σημερινή πραγματικότητα της επιχείρησης

Το πλαίσιο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΝ έχει σαν στόχο να βαθμολογήσει ή να κατατάξει τις επιχειρήσεις ανάλογα με το Στάδιο – Επίπεδο στο οποίο λειτουργούν και αισθάνονται ότι τους ταιριάζει, στη σημερινή πραγματικότητα
Το πλαίσιο ΔΕΝ επιλέγει για λογαριασμό της επιχείρησης το ιδανικό Στάδιο και ΔΕΝ παροτρύνει τις επιχειρήσεις να περάσουν στο επόμενο ανώτερο Επίπεδο !

08/02 20:45  Goldmine
Ωραίο θέμα θα επανέλθω αύριο για απαντήσεις γιατί δουλεύω τώρα..
08/02 21:44  Yannis K.
Μα ολες δεν ειναι σημαντικες?
Αν λειπει καποια απ'αυτες σε σημαντικο βαθμο δεν υπαρχει προβλημα?
Ειναι ολες απολυτως θετικες και αλληλοσυμπληρουμενες.

υ.γ. εχετε μια τετοια ταυτιση μεταξυ σας και ενα ομοιο (εξαιρετικο) στυλ που μας μπερδευετε ποιος γραφει, ποιος απανταει. Αλλα κι αυτο καλο ειναι.
08/02 22:06  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Προς χάριν του Yanni K.
παραθέτω ένα πρόσθετο απόσπασμα από το "πλαίσιο"... Όλα είναι σημαντικά αλλά... σκιαγραφούν και διαφοροποίηση... Αυτό είναι το "κυματικό συνεχές" που έγραψε η Μ. χθες και γι'αυτό επέλεξα τη μέθοδο "σταθερού αθροίσματος" = "μοίρασε πόντους" και όχι "διάλεξε τι σε αντιπροσωπεύει περισσότερο ΜΟΝΟΣΗΜΑΝΤΑ" (είναι η μέθοδος που η Μ. δεν ήξερε πως λέγεται χθες)
Τα τέσσερα Στάδια – Επίπεδα με βάση τις απαντήσεις στον Πίνακα Α απεικονίζονται σε ένα γράφημα.
• Η αιχμή καθρεφτίζει - προσεγγιστικά - το πιο κοντινό Στάδιο – Επίπεδο.
• Όμως ... κάθε νέο Στάδιο διατηρεί, περιλαμβάνει, ενσωματώνει και υπερκαλύπτει τα θετικά στοιχεία, που υπάρχουν στα προηγούμενα !
• Αλλά … σε κάθε Στάδιο υπάρχουν ήδη οι μελλοντικές σκέψεις, η ανίχνευση του προσανατολισμού, τα οράματα !
• Για το λόγο αυτό η μορφή του γραφήματος συνεχής μοιάζει με κύμα.
• Καθρεφτίζονται ταυτόχρονα : το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Υ.Γ. για τις ανάγκες "ιχνηλασιμότητας" εκείνη υπογράφει... Μοιάζουμαι "κάπως"...Που να είσαι όμως σε συζήτηση - διαβούλευση και τη μητέρα της (απλή ακροάτρια) να εκρήγνυται : "Πάψτε επιτέλους να προσπαθείτε να επικρατήσει (με επιχειρήματα) ο ένας ή η άλλη... θα κάνω εμετό !..."
08/02 22:28  mc
Δεν είχα πολύ χρόνο. Μια διευκρίνηση: η ομαδοποίηση έγινε με κάποιο κριτήριο συγγένειας; Ή έγινε προς χάριν ευκολίας στην στάθμιση; Καταλαβαίνετε φαντάζομαι ότι θα προτιμούσα πόντους ανά έκαστο μικρο-σκέλος. Αν και πάλι δε βλέπω το συνεχές, θα το αφήσω στην άκρη :)
Εάν τυχόν η διευκρίνηση προκύπτει από το 'πλαίσιο', μην κάνετε τον κόπο να απαντήσετε, απλώς δεν το είδα ακόμα.
08/02 22:32  mc
Και τώρα που παρατηρώ καλύτερα αυτό που έγραψα, αρχίζω να σιγουρεύομαι ότι δεν πρέπει να πολυ-διαβάζω το φόρουμ.
08/02 23:11  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
@mc
ε! το "συνεχές" είναι μόνο τέσσερα (4) πεδία (άντε πέντε... στο 2ο και 3ο βήματα)

08/02 23:13  pol
Αν το τρίτο σκέλος είχε το σεβασμό,την υπευθυνότητα και τη δικαιοσύνη θα έπαιρνε όλες τις μονάδες.Κατανέμω α1β1γ7δ1 .Αν σε μια επιχείρηση υπάρχει η δυνατότητα της ατομικής πρωτοβουλιας,ελευθερώνεται ο εργαζόμενος,απολαμβάνει τη δημιουργία του και αποκτά κίνητρα για επαγγελματική εξέλιξη.
Πολλές φορές στην τάξη, τα ίδια τα παιδιά σε συνεργασία,έγραψαν θεατρικό σενάριο,μοίρασαν ρόλους και με λίγη εξωτερική βοήθεια στις πρόβες πέτυχαν.
Επίσης ο χωρισμός σε ομάδες για απόκτηση ενός γνωστικού αντικειμένου απέδωσε.Με λίγη καθοδήγηση η ομάδα μοίρασε τα ερωτήματα,συγκεντρώθηκε το υλικο,συζητήθηκε και παρουσιάστηκε.
08/02 23:19  pol
Το μυστικό στην ομαδοποίηση είναι όλα τα μέλη να αισθάνονται ενεργά και να θεωρήσουν προσωπική επιτυχία το έργο.
08/02 23:40  evie
Αυτή τη φορά θα μοιράσω τη βαθμολογία εξίσου δηλ. α,β,γ,δ από 2.5μονάδες, γιατί πιστεύω οτι όλες οι αρχές και οι αξίες που αναφέρονται είναι στον ίδιο βαθμό σημαντικές.
Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα γιατί απ' ότι καταλαβαίνω έτσι δεν υπάρχει αιχμή.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις