ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


118. "Am Fenster" ...από τους CITY (*)
748 αναγνώστες
Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2008
19:13

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ      ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ (μέρος 10ο) 

Ανάλυση Δράσεων Διαχείρισης - Εργαζόμενοι  (1)

Στα επόμενα Άρθρα θα περιγράψουμε συνοπτικά στοιχεία προσέγγισης των σημαντικότερων κατηγοριών Συμμετόχων, με παράθεση μελετών περίπτωσης και βέλτιστων πρακτικών.

Αρχίζουμε από τους Εργαζόμενους. Η συνήθης προσέγγιση της Ποιότητας είναι Πελατοκεντρική. Ο γράφων όμως επηρεάζεται από μία διάλεξη, την οποία παρακολούθησε προ ετών, με ομιλητή τον κ. Α. Σπανό (μετέπειτα εκπαιδευτή του ως "Αξιολογητή" του μοντέλου Αριστείας EFQM). Ο ευρηματικός, πλην όμως απολύτως τεκμηριωμένος από το περιεχόμενο -τίτλος της παρουσίασης ήταν : "Οι Πελάτες σας έρχονται δεύτεροι..."

Ο εργαζόμενος δεν είναι πλέον, ότι ήταν πριν λίγα χρόνια. Οι διοικούντες τους Οργανισμούς - κερδοσκοπικούς ή όχι (αλλά και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι πολιτικοί φορείς, ακόμη και η ευρύτερη κοινωνία) πολύ συχνά δυσκολεύονται να ξεκολλήσουν από την εικόνα του βιομηχανικού εργάτη = εργατική δύναμη εύκολα αναπληρούμενη, υπάκουη λόγω της άνισης εξάρτησης, παρακινούμενη μόνο από το ύψος του μεροκάματου, της οποίας τα συμφέροντα είναι νομοτελειακά - αναγκαστικά αντίθετα με αυτά της εργοδοσίας. Μοιάζει άλλωστε λογικό, εάν ακολουθήσει κάποιος τα αραχνιασμένα μεν, σε ισχύ δε εγχειρίδια Διοικητικής Λογιστικής : Εργαζόμενοι = Κέντρο Κόστους και όχι Κέρδους ή Αξίας !

Σας μοιάζει τραβηγμένο, γελοιογραφία ?... Κι' όμως ακόμη και ό όρος Διαχείριση Ανθρώπινων Πόρων (Human Resourses) και όχι Ανθρώπινου Δυναμικού είναι χαρακτηριστικός, η λέξη είναι το μήνυμα... (Να σημειώσω εδώ ότι η Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων - ε.ε.δ.ε. έχει καθιερώσει τον ορθό όρο και περιλαμβάνει στους κόλπους της το Ινστιτούτο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού - ι.μ.α.δ.). Πόσες φορές το κόστος εργασίας δεν αντιμετωπίζεται ως απλή μεταβλητή, η οποία πρώτη είναι "ίσως" η πιο πρόχειρη μεταβλητή σε περίπτωση "δυσκολιών" - "ύφεσης" - "ευκαιριών για outsoursing" ή μετεγκατάσταση "αλλού" ?

Συμβόλαιο πρόσληψης - μισθός - έλεγχος - διευθυντικό δικαίωμα - απόλυση - αποζημίωση...: Διαχείριση ανθρώπων ωσεί χρηματικού κεφαλαίου, μηχανοστασίου, ή παγίου εξοπλισμού...

(*)... το πιο γνωστό - ίσως το μόνο - ροκ συγκρότημα από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (την χυδαίως αποκαλούμενη Ανατολική)... "ΤΟΤΕ"... συμφωνική ροκ υπέρτατο στάδιο...  http://www.youtube.com/watch?v=h8VAXmX0QDQ             

Σχόλια

06/02 20:08  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Η Νυχτερίδα εγκατέστησε κατ' οίκον - προς χάριν της κας Νάσιας - την dial-up σύνδεση του ΕΜΠ...
Θα κάνω χρήση σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις...
Παράκληση, εάν η συμβία μου ευρεθεί τυχαίως εις τα πεδία φόρουμ / blogs, ΜΗΝ της μαρτυρήσετε την αιτία αργοπορημένης επανόδου μου εις την οικία... Νομίζει η καημένη, ότι κρατάω τα βιβλία εις τα "Μαύρα Μεσάνυχτα"...
06/02 20:22  lemon.
Aφιερωμένη η νύχτα στην κ. Αθανασία λοιπόν! κιας έχει μια ταπεινή dial-up σύνδεση... λοιπόν προτείνω τα βιντεάκια/τραγουδάκια να τα επιλέγει η Αθανασία μας, η βλαχοπούλα... τουλάχιστον θα τ'ακούω ολόκληρα! γιατί το δίδυμο θα μας το γυρίσει σε λίγο σε Φαραντούρη...
06/02 20:50  Yannis K.
ζουμερο αρθρο.
κατα τ'αλλα γιατι ειναι πιο χυδαιο το "ανατολικη" απο το "λαικη";
Mε ολο το βαρος της αυταποδειξης που οφειλουν να μεταφερουν βεβαιως βεβαιως.
06/02 20:54  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Την κα. Αθανασία το "μπλοκοδίδυμο" δεν θα τη "βάλει στο κόλπο"...
Ως προς τη "Φαραντούρη"...χάσατε! Μπροστά στο τι μουσική θα "παίζει εδώ" -όσο διαρκεί - το εδάφιο "εργαζόμενοι"... αποτελεί "βεζυριονιστική"(*) επιλογή Σήμερα ξεκινήσαμε "ομαλά" από αύριο... "ούτε ψύλος στον ακουστικό πόρο σας" !...

(*) Οι "εργάτες" - μέλη του ΚΚΕ από σύγχυση αποκαλούσαν τους "διανοούμενους" - μέλη του ΚΚΕ εσωτερικού "βεζυριονιστές" - προφανώς εκ του Βεζύρης = "κακό πράμα" - αντί του ορθού "ρεβιζιονιστές" ( = αναθεωρητές σοβιετιστί...)
06/02 21:18  lemon.
Τιιιι! εμείς "μες τον κόσμο" κι άλλοι στην κουζίνα?? δεν νομίζω!

σήμερα ξεκινήσαμε "ομαλά" με κάποιον σαν τον ξυλούρη! Άιντε αύριο να ξεκινήσουμε για τον ομαλό με τον Ξυλούρη να κάνει μάνες δίχως blog!

Αν θέλεις, για τα περι αμοιβάδας που αναφέρω στο forum (τιμοκατάλογος διαφθοράς), γράψε εδώ!

06/02 21:28  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Φίλτατε "Κινεζόπληκτε" συνάδελφε. Το "χυδαίο" αφορά στο δικαίωμα κάθε λαού(?)- κράτους να επιλέγει την ονομασία ΤΟΥ.
Υπενθυμίζω, ότι ο γράφων (μαζί με καμμιά 100σταριά άλλους "ανθέλληνες") έχει δεσμευθεί να αποκαλεί και γράφει τη "FYROM" Δημοκρατία της Μακεδονίας, έως ότου λυθεί το θέμα...
Η Νυχτερίδα θέλει να σου στείλει φωτό από τις "ναυπηγικές" εργασίες του "στόλου" του 2ου Συστήματος Ν/Σ Χ. (στη φάση όπου οι βαθμοφόροι ματσακονίζουν / βάφουν...) ευπρόσδεκτες ?
06/02 21:35  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
"ζΑγοραίε! κοίτα που έχω κόλλημα!
Είναι ο x τύπος... πιστεύει οτι η προοοοογιαγιά του ήταν αμοιβάδα!
που λοιπόν θα έχει πρβλμ αυτός αν όοοολοι δίπλα του χρηματίζονται ποικιλοτρόπως!
Εγω νομίζω δεν θα είχα κανένα πρόβλημα... τουναντίον θα θεωρούσα σχιζοφρενικό να μη καταφέρω κάτι με οποιονδήποτε τρόπο...
Pls βοήθησε να καταλάβω πως σκέφτονται οι σημερινοί άνθρωποι!"

ΔΕΝ ΔΥΝΑΜΑΙ ! προσπαθώ απεγνωσμένα να είμαι "part of the solution and not part of the problem"...αλλά...
Θα κρατήσω το ερώτημα για την Bat... ειλικρινώς και εγώ περιμένω την όποια απάντησή της !
06/02 21:35  lemon.
τώρα είδα το "από σύγχυση"!
Μήπως τους θεωρούσαν "πουλημένους" και το λέγαν έτσι?? όπως και το πρόσφατο της Αλέκας περι "κουραμπιέδων"? Μήπως λοιπόν και το "χυδαίο" Ανατολική δηλώνει τον πλήρη διχασμό την Γερμανίας σε ανατολικούς-καλούς-αριστερούς και σε δυτικούς-"πουλημένους"??
07/02 00:25  elenitsa 1
Η λεξη ειναι το μηνυμα.Μοιρασια των υπουργειων στην πρωτη κυβερνηση Καραμανλη,και το μηνυμα ηρθε κατακεφαλα:Υπουργειο Απασχολησης.Οχι Εργασιας.Απασχολησης.Σαν να μην ειχαμε πως να περασουμε τον καιρο μας κι ανελαμβαναν να μας απασχολησουν.Για να μας περναει κι η ωρα,βρε αδελφε!
07/02 03:02  Yannis K.
ευπροσδεκτοτατες!

α, εδω παει η ζηλεια (μου) συναδελφε ...
07/02 16:09  pol
Κάποτε είχα την τύχει να σταθώ έμεσα δίπλα στους βιομηχανικούς εργάτες διαβάζοντας και ηχογραφώντας οδηγίες.Άμεσα τους στεκόμουν στα γραφειοκρατικά όπως για διαβατήριο,πιστοποιητικα μετοικεσίας κλπΥπήρξα υπάλληλος Ελληνικού Προξενείου.
Δε θα ξεχάσω ποτέ ένα γεροντάκι που ζήτησε άδεια για να γυρίσει στην Ελλάδα,προερχόμενο από Ρουμανία.Του είχαν απορρίζει δύο ΄σχετικές αιτήσεις.
Δύσκολα χρόνια ΤΟΤΕ !
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις