ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


113. Καλύτερα σιωπηλά σήμερα.... (*)
681 αναγνώστες
Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2008
18:03

 

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ      ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ (μέρος 5ο)           

 
Τυπολογία Δράσεων (2) 
 
Μελέτες περίπτωσης  : 1ο Παράδειγμα (όχι από το δείγμα της έρευνας Άρθρα 109. – 112. Αλλά από την CJD – Άρθρο 107.)   
Η Nathalie Hergon διευθύνει την εταιρία γαλβανισμού μετάλλων Galvatlantique στη LaRochelle– Γαλλία. Η επιχείρηση απασχολεί 49 εργαζόμενους.
 
Προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τους Κινδύνους, οι οποίοι συνδέονται με τη βιομηχανική δραστηριότητα της επιχείρησης, υιοθέτησε μία ολιστική στρατηγική. Με τη συμμετοχή του συνόλου του προσωπικού δομήθηκε το έργο – εγχείρημα Atmosphère, το οποίο ενοποίησε τα ζητήματα «Ποιότητα– Υγιεινή- Υγεία- Ασφάλεια- Περιβάλλον». Όλοι οι Συμέτοχοι εγγυώνται – εξασφαλίζουν την Ασφάλεια οιουδήποτε ατόμου μέσα στην επιχείρηση. Βασική ιδέα ήταν η «αρχή της Υγείας», ζήτημα καθολικό, ανεξαρτήτως της θέσης είτε ιεραρχικής, είτε μέσα / έξω από την επιχείρηση.
 
Όλοι πχ. οι εργαζόμενοι νομιμοποιούνται να παρέμβουν και να ζητήσουν την εφαρμογή των διατάξεων Ασφάλειας… Είτε πρόκειται για άλλο Εργαζόμενο, Πελάτη, Προμηθευτή, ακόμη και …Εταίρο ! (Σε έκπληκτο ιδρυτικό από 35ετίας εταίρο απαγορεύθηκε η είσοδος στο εργαστήριο λόγω της αμφίεσής του…).
 
Η όλη προσπάθεια βασίζεται στην καθολική συναίνεση, η οποία προήλθε μετά από τεκμηρίωση, συγκροτημένα μέτρα και λογική.
Το πνεύμα ενισχύθηκε συνδέοντας το αντικείμενο δραστηριοποίησης με την παραπάνω προσπάθεια : «Όπως προστατεύουμε τα μέταλλα, προστατεύουμε και τους ανθρώπους».
 
Στον τομέα «Περιβάλλον» το ίδιο πνεύμα ισχύει : Τα απόβλητα ελέγχονται μεν εσωτερικά με τους ισχύοντες κανόνες, αλλά γίνεται συστηματική προσπάθεια ευαισθητοποίησης και των Πελατών και των Προμηθευτών ή Συνεργατών στην ίδια κατεύθυνση !
 
Όλα αυτά δεν έγιναν, ως δια μαγείας αλλά με εκπαίδευση, επιμόρφωση, παρότρυνση αλλαγής νοοτροπίας και συμπεριφοράς, ανοιχτή διάθεση σε κάθε τεκμηριωμένη παρατήρηση ή / και ένσταση, από οιονδήποτε εντός / εκτός επιχείρησης. Βεβαίως δε με παρακολούθηση, συνεχείς μετρήσεις, τακτική ανασκόπηση, ευαισθητοποίηση και όχι κυρώσεις. Εάν ένας κίνδυνος εξακολουθεί να δίνει συμβάντα, πρώτα επανεξετάζονται τα μέτρα και η επικοινώνησή τους και μετά τίθενται όλοι ενώπιον της ατομικής τους ευθύνης… 

Οι πόροι και μέσα τα οποία επένδυσε η επιχείρηση ήταν για το μέγεθός της τεράστια. Δείτε όμως τα αποτελέσματα : Οι 400 εργατοημέρες απουσίας λόγω ατυχημάτων περιορίστηκαν το επόμενο έτος σε 29 ! Ο Δείκτης ποσοστού απουσίας λόγω ασθένειας μειώθηκε κατά 50%. Ταυτοχρόνως ο ατομικός Δείκτης αποδοτικότητας αυξήθηκε κατά 20%...

Δεν συμφωνείτε ότι, πρόκειται για περίπτωση καλυτερότερου υπερ-συνδυασμού = ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ / ΚΕΝΤΡΟΒΑΡΙΚΗ + Αμφίπλευρη ?...

 

(*)... ο γράφων δεν θεωρεί εαυτόν μέλος του πληρώματος της Εκκλησίας... από άλλους δρόμους ανιχνεύει την εκπλήρωση της υπευθυνότητάς του επιγείως... κάποιοι αναγνώστες είναι... ούτως ή άλλως ο σεβασμός στους θεσμούς και σε όσους τους συμβολίζουν είναι δείγμα κοινωνικής συναίνεσης και πολιτισμού...

 

Σχόλια

31/01 18:47  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Το "Radio N." φιλοξενεί άρθρο του Χ.Μ. τον οποίο γνωρίζω από "τότε" και όσα γράφει γενικώς, αλλά και στην περίπτωση αυτή με "εκφράζουν"...διαβάστέ το.
Χωρίς "μηχανές αναζήτησης", έτσι "με το χέρι στην καρδιά"... ποιές είναι οι αρχικές σπουδές του Χ.Μ. ?
Για να βοηθήσω ΔΕΝ είναι Μηχανικός, αλλά του "Αθήνησι", με σπουδές ως εκείνες παλαιότερου βασικού μετόχου εισηγμένης... συγγραφέως και στιχουργού.
31/01 19:51  favlos
Έχει σπουδάσει την 18 Μπρυμαίρ στο Λονδίνο.
31/01 21:21  lemon.
"εκπλήρωση"?;;;
τι είναι αυτό? κατιτί σαν τη θητεία???
σε ποιον δηλ. θα δώσεις λόγο αν δεν εκπληρώσεις αυτόν τον στόχο, νάσαι δηλ. Κ. & Π. υπεύθυνος... δεν κατάλαβα! κι αν δεν έχω να δώσω λόγο πουθενά... τότε κάνω ότι θέλω... έτσι κιαλλιώς σε λίγα εκατομ. χρόνια ο ήλιος θα μεγαλώσει τόσο που θα μας κάψει... 100% ! Τι τώρα ! τι ταχειά πουλέν! για να μη το θέσουμε πάλι σε προσωπικό επίπεδο οτι δηλ. αφού θα πεθάνω ποιος νοιάζεται για τον κόσμο! (κι έτσι μήπως σιγά-σιγά φτάσαμε στο κόκκινο σχετικά με το περιβάλλον?)

Βγάζεις τον εαυτό σου από το πλήρωμα της Εκκλησίας αλλά κρατάς στόχους προς εκπλήρωση ...γιατί?
Φυσικά δεν σου λέω να σταματήσεις την προσπάθεια εκπλήρωσης των στόχων σου...
(πολλοί έχουν ζήλο αλλ' ού κατ'επίγνωσιν)
αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι νομίζω είναι η επανένταξή μας στο "σώμα" της Εκκλησίας...

καλύτερα όμως να την κάνω μ'ελαφρά πηδηματάκια γιατί πριν καλά-καλά ανοίξω το στόμα μου, πριν πω ούτε καν μια από τις θέσεις που θεωρώ "σκληρές", πριν ξεσπαθώσω με λίγα λόγια, άρχισα να νοιώθω μια "πίεση"... η πίεση μου φέρνει άγχος, στεναχώρια/θλίψη...
31/01 23:48  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Απάντηση : Μαθηματικό (όπως ο Α. Δοξιάδης, που ήταν η ¨βοήθεια)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις