ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


110. Koyaanisqatsi" ...από τον Philip G. (*)
683 αναγνώστες
Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2008
19:29
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ – ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ (μέρος 2ο)
            
 
Εισαγωγή (2)  
Κατάταξη δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων
 
Οι ερευνητές (βλ. Άρθρο 109) προτείνουν μία κατάταξη της δραστηριοποίησης στην Κ.& Π.Υ. όχι απλώς συνδεδεμένης με εξωτερικά κριτήρια ή στόχους (ηθικοπνευματικούς ή αντιθέτως ωφελιμιστικούς), του επιχειρηματία, αλλά η οποία βασίζεται σε στοιχεία αυτής καθεαυτής της εφαρμοζόμενης Κ.& Π.Υ συνδεδεμένα με την «εσωτερική» δυναμική της επιχείρησης.
Το πρώτο σημαντικό στοιχείο – τυπολογικό κριτήριο (το οποίο έχει αναδειχθεί και από πολλές άλλες έρευνες) είναι η διάκριση με βάση τους ωφελούμενους αποδέκτες ή «τόπο» των δράσεων Κ& Π.Υ.
 Τυπολογία : «Εσωτερική» - «Εξωτερική» - «Αμφίπλευρη» (#)
Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης, ότι οι επιχειρήσεις του δείγματος με «Αμφίπλευρη» προσέγγιση της ΚΥ «τυχαίνει» να ενδιαφέρονται  για ζητήματα μεγάλης σημασίας, όπως αγώνας εναντίον των κοινωνικών αποκλεισμών, υγεία στον εργασιακό χώρο, ποιότητα, περιβαλλοντική προστασία, υποστήριξη τοπικών κοινωνικών πρωτοβουλιών, διεθνής συνεργασία προς όφελος της ανάπτυξης, προκαλώντας παράπλευρα οφέλη στη προώθηση του κοινωνικού διαλόγου.
Το δεύτερο ουσιαστικό στοιχείο – τυπολογικό κριτήριο είναι η διάκριση με βάση το βαθμό «επίσημης» συγκρότησης της πολιτικής δράσεων ΚΥ. Αποτελούν ή όχι οι δράσεις ένα ολοκληρωμένο, διακριτό και αναγνωρισμένο σύνολο και πόσες από αυτές είχαν εξαρχής ορισθεί με σαφή τρόπο, χωρίς αμφιλεγόμενους σκοπούς, με προγραμματισμό στόχων πόρων και χρόνου. Επί της ουσίας η «επισημοποίηση» αποτελεί δείκτη του «βαθμού συναίσθησης» της επιχείρησης για τις δικές κοινωνικές πρακτικές.
Τυπολογία : «Συγκροτημένη» εναντίον «Χαλαρή» (#)
Τρίτο τέλος εξίσου ουσιαστικό στοιχείο – τυπολογικό κριτήριο είναι η συσχέτιση της ΚΥ με τη κύρια δραστηριότητα (core business) της επιχείρησης, η «εκκεντρότητα» μεταξύ κύριας, επιχειρηματικής δραστηριότητας και δράσεων ΚΥ. Επί της ουσίας η «επικέντρωση» αποτελεί δείκτη του «βαθμού ενσωμάτωσης» των δικών της κοινωνικών πρακτικών στη ζωή της επιχείρησης.

Τυπολογία : «Κεντροβαρική» εναντίον «Έκκεντρη» (#)

Εάν τις παραπάνω κατηγορίες τις συνδυάσουμε προκύπτει ένα ωραιότατο επίπεδο γράφημα, το οποίο ο γράφων δεν δύναται να ενσωματώσει εδώ... φανταστείτε το ...

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΕΚΚΕΝΤΡΗ          ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΚΕΝΤΡΟΒΑΡΙΚΗ

ΧΑΛΑΡΗ ΕΚΚΕΝΤΡΗ                         ΧΑΛΑΡΗ ΚΕΝΤΡΟΒΑΡΙΚΗ

Το οποίο συνδυάζεται παραπέρα με τη πρώτη διάκριση σε :

> ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ <

ΑΜΦΙΠΛΕΥΡΗ

< ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ >

ώστε τελικώς να εμφανισθούν 12 Περιπτώσεις δραστηριοποίησης !

(#) Οι βασικοί όροι τους οποίους οι ερευνητές χρησιμοποιούν στην αγγλική είναι Internal - External - Bilatelaral, Formal v.s Informal και Central v.s Marginal. Απεδόθησαν από το γράφοντα στην ελληνική με ελεύθερο τρόπο.

(*)... σχετική με το κείμενο και την ημέρα η μουσική από το υπέροχο αυτό φίλμ...και οιονεί κλασσική...

http://www.youtube.com/watch?v=kAyDMvi01Ms

 

Σχόλια

28/01 19:46  Yannis K.
Δασκαλε η' εσυ επιταχυνεις η' εγω -ενεκα και της ωρας εδω επιβραδυνω.
Αλλα σου υποσχομαι να σε ξαναμελετησω αυριο.
Ειναι δυνατον να φτιαξεις και δευτερο blog?
Να γραφει ο Τριανταφυλλος για τη μερα του και τις σκεψεις του που τη διαπερασανε ...
28/01 20:12  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Είναι όντως "βαρύ" το σημερινό κείμενο, δεν είχα το χρόνο να το "ξαναγράψω" και παρέμεινε ουσιαστικώς copy-paste από αδημοσίευτο επιστημονικό άρθρο μου... Δεν μπόρεσα να ενσωματώσω και τα γραφήματα, που το επεξηγούν "κάπως"...
Ας κρατήσουμε τα 2Χ2Χ3 = 12 "πεδία - τρόπους" δραστηριοποίησης στην Κ.&Π.Υ. και από αύριο παραδείγματα... και Quiz ! (που δεν έβαλα σήμερα, παρότι παρακινήθηκα και από το άρθρο του Σ.Ζ. στις καραμπόλες)...
Η μουσική προσφορά είναι και για να "προσελκυθεί" η "φιλενάδα" σου... η οποία ποτέ δεν έχει εκφρασθεί "εδώ"...
28/01 20:19  Yannis K.
Α, μιλας για την εριτιμον z!
και εγω εχω απορησει πως και δεν σου εχει κανει σεφτε.
Ισως - μια υποψια- ο εσκεμμενα τεχνοκρατικος σου λογος την φερνει σε θεση αμυντικη, εχει και καποιους ενδοιασμους με τουτα τα "μηχανικα", σε σeβετε και καπως για να σου παει κοντρα μαλλον.
Ενω εμενα ... μου τα 'χωνει" κανονικα :)
28/01 20:26  lemon.
επιχειρηματίας με ηθικοπνευματικούς στόχους στήνει νομίζω επιχείρηση "αμφίπλευρης" προσέγγισης της ΚΥ... άρα είναι θέμα "κατάστασης" του κάθε επιχειρηματία... άρα που είναι το θέμα??? μήπως μπερδεύτηκα??? εμ μούβαλες κιαυτό το αγχωτικό βιντεάκι...

Yanni
μεγάλη η χαρά των "ευαίσθητων" ανθρώπων όταν και άλλοι βρίσκουν την κόκκινη κλωστή ... μεγάλη υπόθεση να νοιάζεσαι για τους άλλους...
28/01 20:35  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Άντε lemon να σου δώσω τα ΣΟΣ (σσσσ...). Όλες οι έρευνες δείχνουν, ότι ο συσχετισμός μεταξύ προσωπικών απόψεων του επιχειρηματία και επιχειρηματικών πρακτικών της επιχείρησής του στα θέματα Κ.& Π.Υ. είναι ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣ !
28/01 21:22  elenitsa 1
Ποτε ξανα δεν εχω ακουσει μια τοσο αγχωτικη μουσικη.Χρονια τωρα ,καθε φορα που ακουω αυτο το εργο,νομζω πως το οριστικο τελος του κοσμου επικειται.Παντα μου δημιουργει την εντυπωση πως σε λιγο ο διαιτητης θα σφυριξει τη ληξη του αγωνα,ενω αυτος ειναι ημιτελης και δεν εχουμε φτασει καν ουτε στο ημιχρονο.
28/01 21:32  lemon.
να κι η μαθητριούλα μας!
ορίστε να φάμε... φρέσκα φασολάκια, απ'τη μανούλαμ'... με τυρί γίδιο απόκείν' την εταιρεία που όλ'φορούν άσπρες στολές κι σκούφς, να μη πέσει καμια τρίχα απ'την κεφαλίτς ... έχουν
ΚΥ οι λιβέντες... αμ'πώς... θα ακούν κι αυτνοί τον ζΑγοραίο!
28/01 21:52  elenitsa 1
Αν θελεις γιδινο τυρακι,ασε τις εταιρειες με τους ασπροφορεμενους κι αρμεξε μονος σου και τυροκομησε,κυρ Θεολογε.Κι αν ημουν μαθητριουλα[που τετοια τυχη]θα διαλεγα μοναχη μου τον δασκαλο.Ελευθερο πνευμα θελω να'χει και καθαρια σκεψη,ανοθευτη.Πειραζει που ειμαι αναρχοαυτονομη και με ζοριζουν τα καλουπια?
28/01 22:18  lemon.
σσσσσσσσσ
βγάλ'την πρίζα που λέν'...
είναι ώρα μαθήματος... για την ΚΥ...
ανόθευτο ειν' και το τυρί! μόνο γίδιο!
Αναρχοαυτόνομοι... πολλές κοινότητες το προσπάθησαν αλλά φως δεν είδαν!
Τώρα εσύ με τόσο 'ρεύμα' που έχεις μπορεί να δεις και καμιά λάμψη...
Δεν είμαι θεολόγος, αλλά προσπαθώ...
προσπαθώ να βρω την κόκκινη κλωστή...
γκαζονάκι υπάρχει αλλά που να βρω χώρο για κατσικούλα... θα μου έδειχνε η μανούλαμ' να την αρμέγω... στα γίδια μεγάλωσε...300χλμ με τα πόδια ...2 φορές το χρόνο... στο βουνό κιαπ'το βουνό κάτω...
έλα μικρή μου αναρχοαυτόνομη να σε πάρω απ'το χέρι να κάνουμε το δρομολόγιο... με βροχή και να φοράς τερλίκια... μια σταλιά κοριτσάκι!
ωρέ άδαρτοι κλαίτε!28/01 23:06  Goldmine
Καλησπέρα. Είδα το βίντεο και προσπαθώ για το κείμενο...Είμαι εκτός έδρας βλεπεις...Στη Νυχτερίδα μας τα δέοντα!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις