ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


Σημαντική διάκριση για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
849 αναγνώστες
Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011
20:54

Τη 17η θέση ανάμεσα στα 100 καλύτερα ερευνητικά ιδρύματα στην Ευρώπη κατέκτησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κάνοντας, μάλιστα, άλμα 30 θέσεων σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Με δήλωσή της η Πρυτανεία του Ιδρύματος εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στους συναδέλφους ερευνητές του κι εύχεται κι ελπίζει το Ίδρυμα, το 2011, να ανέβει ακόμα ψηλότερα. Να σημειωθεί ότι, στη σχετική λίστα, επόμενη ελληνική διάκριση είναι το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, στην Κρήτη, στη θέση 70.

Πηγή: www.athina984.gr

Τα Πανεπιστήμια προάγουν την Έρευνα και την Εκπαίδευση.
Η κατάταξη αυτή αφορά το Ίδρυμά μας ως "Ερευνητικό Κέντρο".
Θα δείτε στη λίστα πάρα πολλά "καθαρά" ερευνητικά κέντρα π.χ. στο Νο 1 Το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας.
Περισσότερα εδώ:
http://www.researchranking.org/index.php?action=ranking

Σχόλια

22/07 23:53  cornelsen
Να και μια ευχάριστη είδηση μέσα στην μαυρίλα. Και σ' ανώτερα.
23/07 04:55  Μαικήνας
(Πώς τον λένε το τωρινό σας πρύτανη.)

Τέλος πάντων τι έγινε; Οι άλλοι πέσαν ξαφνικά. Μάλλον όχι εμείς ανεβήκαμε.
Που οφείλεται;
Μπορείς να μας πείς;
Γιατι όπως το Πολυτεχνείο έδειξε την πτώση της Χούντας , μήπως τώρα δείχνει την ανάταση της Δημοκρατίας;
Μπράβο σε όσους έφεραν την άνοδο!
23/07 04:57  Μαικήνας
Βέβαια παραμένει το πρόβλημα που είμαστε σαν εκπαιδευτικα ιδρύματα.Ή αυτό είναι άλλη κουβέντα;
23/07 10:14  nhad
Συγνώμη που θα χαλάσω την καλή σας διάθεση, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η εν λόγω κατάταξη λαμβάνει υπόψη αποκλειστικά το ύψος της χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Δεν έχει καμιά σχέση με τον αριθμό των εργασιών, της αναγνώρισης από άλλους κλπ, όπου δυστυχώς το ΕΜΠ κυριολεκτικά πατώνει.
http://www.researchranking.org/index.php?action=method
Γιατί το ΕΜΠ επιτυγχάνει υψηλή χρηματοδότηση; Μα γιατί σημαντικό μέρος από αυτήν πάει υποχρεωτικά στην Ελλάδα βάσει ποσόστωσης (τα περίφημα "πακέτα Ντελόρ" κλπ), οπότε το ΕΜΠ, με τις υποδομές αλλά και τα "μέσα" που διαθέτει, τσιμπάει το μεγαλύτερο μέρος. Το ερώτημα είναι, με τέτοια χρηματοδότηση, γιατί έχει πενιχρά ερευνητικά αποτελέσματα;
Και για να μη νομίζετε ότι μεμψιμοιρώ, σας αναφέρω ότι ένα είναι το ίδρυμα στην Ελλάδα που στέκεται επάξια διεθνώς σε κάθε κατάταξη που λαμβάνει υπόψη την ερευνητική παραγωγή σε σχέση με το μέγεθος: το πανεπιστήμιο Κρήτης. Με το οποίο δεν έχω καμιά σχέση, για να αποφύγω παρεξηγήσεις.
23/07 10:15  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Τα αποτελέσματα αυτά πιστώνονται μάλλον στην προηγούμενη Πρυτανεία, η νυν ανέλαβε πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Δεν έχει όμως σημασία, η προσπάθεια είναι συνεχής.
Να σημειώσω ότι:
1. Η συντριπτική πλειοψηφία των προγραμμάτων αφορά σε "καινοτομίες" και τεχνολογίες αιχμής (πληροφορική, ηλεκτρονική κ.λπ.)και όχι στα "κλασσικά" πεδία. (Υπάρχουν όμως και Ναυπηγικής!..)
2. Ιδιαίτερη σημασία έχει η πολύ υψηλή κατάταξη στο κριτήριο "Αξιοπιστία - Έξωθεν καλή μαρυρία".
3. Πέρα από την καθαρή επιστημονική προσπάθεια, έχει εδώ και χρόνια επιτευχθεί μια (σχετικώς) ευέλικτη και αποτελεσματική οργανωτική δομή για την έρευνα στο ΕΜΠ.
4. Το που είμαστε (επί της ουσίας, όχι σε κατατάξεις με "αμφιλεγόμενα κριτήρια*", είναι όντως άλλη - μεγάλη κουβέντα, όπου θα επανέλθω. Αρθογραφώ ήδη στο ΕΜΠ.
*π.χ. το κριτήριο προσέλκυσης αλλοδαπών Διδακόντων και Σπουδαστών. Πως να γίνει αυτό με γλώσσα διδασκαλίας την ελληνική (ή και τις άλλες γλώσσες της ηπειρωτικής Ευρώπης;)
23/07 10:21  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Φίλτατε nhad δεν ισχυρίστηκα κάτι "μεγαλοπρεπές"!.. Για το λόγο αυτό παρέθεσα και το σύνδεσμο, ο οποίος δεν υπήρχε στην "θριαμβολογούσα" αρχική είδηση.
Τα "πως" και "γιατί" σας παραμένουν, αλλά στο μέτρο της θεωρώ ότι είναι επιτυχία. Και αλλού πηγαίνουν "πακέτα" με τι αποτέλεσμα - απολογισμό;
23/07 10:36  nhad
Πάντως στα Ελληνικά πανεπιστήμια η όποια επιτυχία δεν οφείλεται στην πρυτανεία. Θα έλεγα ότι κατακτάται παρά την πρυτανεία! Γιατί δυστυχώς η ενασχόληση όλων των πρυτανειών με τα ερευνητικά ζητήματα είναι κατά κανόνα ελάχιστη. Ειδικά για τον προηγούμενο πρύτανη του ΕΜΠ (Μουτζούρη), τι να πω; τα λέει όλα αυτό:
http://www.sci.ccny.cuny.edu/~themis/greekuniversityreform/Prytaneis.pdf

Πάντως συμφωνώ ότι η προσέλκυση χρημάτων από ερευνητικά προγράμματα είναι κατά κανόνα θετική. Στηρίζει μεταπτυχιακούς φοιτητές, την έρευνα, αλλά και το ίδρυμα, στους χαλεπούς οικονομικά καιρούς που ζούμε. Βέβαια ακούστηκε πάρα πολύ έντονα ότι συγκεκριμένη αντιπρύτανης κεντρικού ΑΕΙ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας υποσχέθηκε στους υπαλλήλους ότι θα αναπλήρωνε τις μισθολογικές τους απώλειες χρησιμοποιώντας κονδύλια της επιτροπής ερευνών! Αναρωτιέμαι αν τόλμησε να το κάνει γιατί, αν μη τι άλλο, οι υπάλληλοι βοήθησαν πολύ στην εκλογή του εν λόγω πρυτανικού σχήματος...
23/07 15:01  ks
Εχω ακουσει τη ρηξικελευθη προταση περι καθιερωσης της διδασκαλιας στα Αγγλικα στις παν. σχολες θετικης κατευθυνσης. Μεγαλη κουβεντα αλλα ποια ειναι η γνωμη σας;
23/07 15:04  Μαικήνας
Με τον τέως πρύτανη είχα μια ιδιαίτερη σχέση λόγω της πιθανής εμπλοκής του υιού του σε τραγικά συμβάντα την περίοδο των Δημοτικών εκλογών στην Κηφισιά (βλ σχετικές αναρτήσεις μου) όπου και πολιτεύεται τοπικά ή συζηγός του. Βέβαια η πιθανή παραβατική συμπεριφορά των κατιόντων δεν κρίνει το επιστημονικό έργο του πατρός.
Προσπάθησε να πα΄ρεικαι το χρίσμα για την Χίο απο τη ΝΔ και δεν του έκατσε.Δυστυχώς δεν απεκόμισα καλή εικόνα συνολικά ασχέτως κομματικής τοποθέτησης. Μήπως πρέπει να γυρίσουμε στην ολιστική αντίληψη που έλεγε ότι αν ήσουνα "κάπως " στο ένα τομέα μάλλον δεν θα ήσουνα καλός και στον άλλο;
23/07 15:22  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Αρχίζω από το τελευταίο και γενικεύω υπενθυμίζοντας το "Αξίωμα του Πήτερ": <Κάθε άνθρωπος τείνει στο επίπεδο ανικανότητάς του> ήγουν <η τελευταία προαγωγή φέρνει καταστρεπτικά αποτελέσμα και για το άτομο και για τον Οργανισμό>.

http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Principle
Στη Δημοκρατική Διακυβέρνηση τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα!
Ποιος προτείνεται - προωθείται ως υποψήφιος (Πρύτανης, Δήμαρχος, Περιφερειάρχης, Βουλευτής, Πρωθυπουργός;
Μα, ο έχων τις περισσότερες πιθανότητες να ΕΚΛΕΓΕΙ και όχι ο έχων τις περισσοτέρες πιθανότητες να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της θέσης!..
23/07 15:37  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Για τη γλώσσα: Ως άτομο δεν έχω πολλές αγκυλώσεις και ιδεολογικοφανείς προκαταλήψεις = <γιατί όχι;>.
Ως Μηχανικός και Μάνατζερ όμως εξετάζω πολλούς Δείκτες με απλούστερο το λόγο Προσπάθεια / Αποτέλεσμα = <όχι τώρα!>.
Θυμίζω επίσης ότι ιδρύθηκε ολόκληρο Πανεπιστήμιο προς αυτή την κατεύθυνση (τι απέγινε;)
Επίσης υπάρχει τουλάχιστον ένα Μεταπτυχιακό - ΜΒΑ στο ΟΠΑ (πως πάει;)
Στη Γαλλία και Γερμανία έχουν γίνει πιλοτικά βήματα (κυρίως σε Μεταπτυχιακό επίπεδο.
23/07 20:13  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Πέθανε η Εϊμι Γουαινχάουζ

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News και επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρέθηκε το πτώμα μιας 27χρονης κοπέλας το οποίο αναγνωρίστηκε ως αυτό της γνωστής καλλιτέχνιδας σε διαμέρισμα στο Camden Square στα βόρεια του Λονδίνου. Ωστόσο δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά τα αίτια του θανάτου της και ο εκπρόσωπός της δεν έχει επιβεβαιώσει την είδηση.
Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=296086
23/07 20:16  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Amy Winehouse - You Know I'm No Good
http://www.youtube.com/watch?v=Ll7UFxqI2pM
24/07 18:33  Μαικήνας
Μου αρεσει η σφαιρικότητα που αποπνέει το blog.
Εγω ομολογώ ότι αγνοούσα την υπαρξή της. Είναι σοβαρό;
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις