ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


8. "Στην αγορά του κόσμου" ...από τον Αλκίνοο Ιωαννίδη (*)
952 αναγνώστες
Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2007
19:14

Για να ανανεωθεί η (προσωρινή) άδεια (λειτουργίας τους), πρέπει οι Οργανισμοί (κερδοσκοπικοί ή όχι) :

· ...να εντάξουν στις πρακτικές λειτουργίας τους : οικονομικά , κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια και  συστηματικές δράσεις,...

·   ...(που) έχουν σχέση με όλους όσους επηρεάζονται από τις δραστηριότητες τους.

 

Θα ξεκινήσουμε από το τελευταίο : 

1. Πως ονομάζονται αυτοί που "επηρεάζονται από τις δραστηριότητες" κάθε Οργανισμού ? ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ (Stakeholders), σε αντιδιαστολή με "όσους έχουν επενδύσει στις δραστηριότητες" του Οργανισμού, που είναι οι ΜΕΤΟΧΟΙ (Shareholders).

2. Ας μη βιαστεί κάποιος να διαμαρτυρηθεί με το επιχείρημα, ότι "μετόχους" έχουν μόνο οι εταιρίες (= Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί). "Μετόχους" με την ευρεία έννοια έχουν και οι ΜΗ "Κερδοσκοπικοί" Οργανισμοί ! Είναι αυτοί που έχουν "λόγο και ψήφο = δικαίωμα απόφασης" : Τα μέλη ενός πολιτικού φορέα, ενός συνδικαλιστικού φορέα, μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης !

3. Συμμέτοχοι λοιπόν είναι ΚΑΙ οι Μέτοχοι (διότι και αυτοί επηρεάζονται) ΚΑΙ όλοι οι "άλλοι". Ποιοί είναι "όλοι" οι "άλλοι" ?  Ε ! ο ανυπόμονος αναγνώστης ας κρατήσει την αγωνία του μέχρις αύριο και για τις επόμενες ημέρες. Θα βρεθεί προ εκπλήξεων. Θα ανακαλύψει, ότι ο γράφων εννοεί (και θα το τεκμηριώσει) : ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ! (ακόμη και αυτοί που δεν πάει ο νους μας).

 

(*) από τη συλλογή ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις