ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


106. "Πάλι Πάλι" ...από τους ΓΙΑΝΝΗ Λ. και ΜΙΧΑΛΗ Τ. (*)
725 αναγνώστες
Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2008
19:25
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ (μέρος 5ο)
Συνεχίζουμε και σήμερα  με τα «δύσκολα»… ήρθε και η "βοήθεια του κοινού" ...Αλλά θα χρησιμοποιήσω και τα μεγάλα μέσα ...   
Συμμέτοχοι εναντίον Ενδιαφερομένων μερών !
(Υπενθυμίζω ότι, οι απόψεις του γράφοντος επισημαίνονται με γκρι-μπλέ, του Γιάννη με κόκκινο και η συναίνεση με πράσινο…)
Παρένθεση : o Διεθνής Οργανισμός Παραγωγής Προτύπων ISO είναι ένας Μη Κυβερνητικός – Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, με «Εθνικό Αντιπρόσωπο» σε κάθε κράτος. Στην Ελλάδα τον ΕΛΟΤ (όπου Γιάννης), στη Γαλλία Association Française de NormalisationAFNOR.
Επικαλούμαι το πρότυπο SD 21000 « Développement DurableResponsabilité sociétale desentreprises » της AFNOR = Βιώσιμη Ανάπτυξη – Κοινωνική Υπευθυνότητα των Επιχειρήσεων.
Είναι το μόνο εν ισχύ (2003) Εθνικό πρότυπο, σε αναμονή του Διεθνούς προτύπου ISO 26000 το οποίο χτίζεται. Να σημειώσω εδώ – προς ήττα της γνωστής μιζέριας – «είμαστε πίσω από τις εξελίξεις, είμαστε Ψωροκώσταινα»…, ότι η ελληνική επιτροπή (στην οποία μετέχει ο Γιάννης και ίσως μελλοντικώς και ο γράφων) έχει επεξεργασθεί εύστοχες προτάσεις, οι οποίες έγιναν δεκτές !
Στο SD 21000 λοιπόν γίνεται χρήση του όρου Parties Intéressées = (επί λέξει) Ενδιαφερόμενα μέρη, για όλους όμως τους Συμμετόχους και διακρίνονται Εσωτερικά και Εξωτερικά Ενδιαφερόμενα μέρη.
Που μας οδηγεί αυτό ? Μα στην επιλογή ΕΝΟΣ όρου, είτε αυτός είναι Συμμέτοχοι, είτε Ενδιαφερόμενα μέρη, ΑΛΛΑ από κει και πέρα στη χρήση του για όλους με την τυπική διάκριση σε Έσω / Έξω έχοντας πάντοτε κατά νου τη διαπλοκή και την ενδεχόμενη εναλλαγή θέσης,  χωρίς όμως υποκατηγορίες και εξαιρέσεις για τους Ανταγωνιστές ή το Κράτος.

Επειδή το έμπλεξα κάπως …για να υπενθυμίσω τα αντικρουόμενα συμφέροντα και τη δυσκολία Διαχείρισής τους δύο απλά παραδείγματα :

  • Μεταλλεία Χαλκιδικής = Εταιρία + Εργαζόμενοι εναντίον Περιβαλλοντικών Οργανώσεων + Τοπικής Κοινωνίας (?) + άλλων Τοπικών Επιχειρήσεων...
  • Εργοστάσιο ("Δράκος") της ΔΕΗ στο Κερατσίνι = Εταιρία + Εργαζόμενοι + Ευρύτερη Κοινωνία εναντίον Περιβαλλοντικών Οργανώσεων + Τοπικής Κοινωνίας (χωρίς ?) ...

 Ες αύριον άλλα, ίσως σπουδαιότερα και πλέον τσαχπινογαργαλιάρικα...

(*) ... Κρητικό ντουέτο... αφιερωμένο στο Γιάννη ... μόνος μου γράφω, ότι θέλω και "περί αυτού" έως ότου μετεξελιχθεί σε "εκτός εαυτού"... αλλά και εις την τακτική αναγνώστρια / τη για τη συμβολή τους... 

http://www.youtube.com/watch?v=VHUaMyUD-Zw&mode=related&search=Haris%20Papadopoulos%20Vasilis%20Lekkas%20Nikos%20Kavvadias%20Ernesto%20Che%20Guevara%20%CE%A7%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82%20%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82%20%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%82%20%CE%9B%CE%AD%CE%BA%CE%BA%CE%B1%CF%82%20%CE%A4%CF%83%CE%B5%20%CE%93%CE%BA%CE%B5%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%B1

Σχόλια

20/01 19:36  sparti
Κρήτη Λεβεντομάννα.

Ή αρχαίος Λακεδαίμονας ή παλήκαρος Κρητίκαρος.

Α ρε Μιχαλάκη ,τρελοΚρητίκαρε με τα τσιγαριλίκια σου και την κρητικιά σου τρέλα (τον Τζουγκ εννοώ για όσους δεν ξέρουν)
20/01 19:56  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Να το εκλάβω ως τυφλή εμπιστοσύνη στις απόψεις του Κρητικού φίλου, συναδέλφου και "αντιπάλου" μου ?
Ε! και στην ορεινή Δωρίδα δεν πάτησαν πόδι οι Τούρκοι (ούτε όμως και οι Γερμανοί), εξ' ου και ομιλούμε τη "γαλλοιαπωνικήν" !
Νάσαι καλά φίλτατε !
20/01 21:17  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Δε μου λέτε, η φωτό εν τω ιστολογίω Goldmine είναι της θυγατρός? Έχει αναστενάξει το φόρουμ και λαμβάνω βομβαρδισμόν προσ. μνμ σχετικως...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις