ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


105. "Θέλω Τόσο Να Σε Δω" ... από τους ΕΥΡΙΔΙΚΗ και ΝΙΚΟ Κ. (*)
780 αναγνώστες
Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2008
21:35

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ (μέρος 4ο)

Συνεχίζουμε και σήμερα  με τα «δύσκολα»… θα προσπαθήσω να κανω τις διαφορετικές προσεγγίσεις πιο κατανοητές... Είναι η τελευταία ευκαιρία του Γιάννη (άντε και του γράφοντος), να πάρουμε τη "βοήθεια του κοινού" ...Αύριο θα χρησιμοποιήσω τα μεγάλα μέσα ...   

Συμμέτοχοι εναντίον Ενδιαφερομένων μερών !

(Υπενθυμίζω ότι, οι απόψεις του γράφοντος επισημαίνονται με γκρι-μπλέ, του Γιάννη με κόκκινο και η συναίνεση με πράσινο…)

Μικρό ιστορικό : Οι λέξεις έχουν την ιστορία και τη σημασία τους ! Ο όρος Συμμέτοχοι είναι μάλλον μεταφορά - μετάφραση του αγγλικού Stakeholders και αποτελεί ευφύες λογοπαίγνιο με τον όρο Shareholders = Μέτοχοι

Αντιθέτως ο όρος Ενδιαφερόμενα - Εμπλεκόμενα Μέρη είναι μάλλον μεταφορά - μετάφραση του γαλλικού Parties Prenantes και εισέρχεται εις την ουσία του θέματος ! Το περίεργο είναι ο γράφων να αναφέρεται στον αγγλικό όρο και ο μη γαλλόφωνος Γιάννης στο γαλλικό...

Ο γράφων τους Συμμετόχους του είναι "αναγκασμένος" να τους διαχωρίσει σε ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ και ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ.

Ο Γιάννης έχει την άνεση να χαρακτηρίσει τους ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ Συμμετόχους, απλά Συμμετόχους και τους ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ Συμμετόχους επίσης απλά Αποδέκτες !

Εάν η τακτική - οξυδερκής αναγνώστρια /ης συγκρίνει ποιούς κατατάσσουν που οι δύο προσεγγίσεις, θα καταλήξει στο παραπάνω συμπέρασμα και έχει την ευχέρεια να επιλέξει ποιός όρος της / του ταιριάζει (παρακαλώ "ψηφίστε").

Να το κάνω ακόμη πιο λιανά !

  • Οι ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ Συμμέτοχοι, ή Συμμέτοχοι - συμπράττοντες ( Μέτοχοι, Εργαζόμενοι, Προμηθευτές, Συνεργάτες κλπ.) συνεπιχειρούν = έχουν ώφελος από τη λειτουργία του Οργανισμού.
  • Οι ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ Συμμέτοχοι, ή Αποδέκτες ( Πελάτες, Κοινωνία, Περιβάλλον κλπ.) υφίστανται  = λούζονται τη λειτουργία του Οργανισμού.

Προφανώς δεν τελειώσαμε έτσι απλά με τα πράσινα της παραπάνω συναίνεσης ! Ες αύριον...

(*)...ντουέτα υπενθυμίζω, κατά τη διάρκεια της ...διαβούλευσης... θέλω τόσο να σας δώ να παίρνετε θέση...  http://www.youtube.com/watch?v=x1VRA4RjVRk

Σχόλια

19/01 22:01  Thrassos Kalochairetas
ενδιαφέρουσα ιστορία. Διατί όχι και τα δύο?
19/01 22:07  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Και τα δύο ...και τα τρία και τα τέσσερα έκαναν οι Γάλλοι με μία "τσαχπινογαργαλιάρικη" γλωσσική προσέγγιση !
Έχει ασπρίσει η κόμμη μου...στην προσπάθεια να εφεύρω κάτι αντίστοιχο εις την ελληνικήν...ες αύριο η ανάλυση...
19/01 23:19  elenitsa 1
Ειτε "συνεπιχειρουν",ειτε"λουζονται"τη λειτουργια του Οργανισμου,ουσιαστικα συμμετεχουν.Ασε που οι ρολοι συνηθως μπλεκονται,κι ειναι αναποφευκτο οι πρωτοι να περνουν και στη θεση των δευτερων και να γινονται "αποδεκτες".Αδοκιμοι,λοιπον,οι οροι που σημειωνονται με κοκκινο.Εκεινη,δε,η λεξη"υφιστανται"εχει καθαρα αρνητικη φορτιση,αρα απορριπτεται μετα πολλων επαινων.
20/01 12:17  Goldmine
Άντε, πάτερ φαμίλια, να καμαρώσεις εσύ και οι φίλοι θαμώνες εδώ τον γόνο σας της οικογενείας των Ερμειδών...σε άλλον οίκον και μίτον:
http://goldmine.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=3206#commentstart
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις